Toen Matty Barnhoorn (1962), oprichter van TheNewFood, in 2001 strikt koolhydraatarm/keto ging eten veranderde dat haar leven compleet. Van altijd honger, naar eetrust en verzadiging. Van altijd aan de lijn, naar altijd op gewicht. Van allerlei gezondheidsproblemen, naar bruisende gezondheid. Van altijd moe en lusteloos, naar bergen energie. Elke dag weer! En dat alleen door anders te eten! Haar grootste wens is dat nog heel veel meer mensen deze aanpak ontdekken, zodat ook zij zich zo heel veel beter kunnen gaan voelen! In haar blogs deelt ze wat haar bezighoudt.
ALTIJD AAN DE LIJN
Ik weet nog goed hoe ik me voelde toen ik zelf zo aan het worstelen was met lijnen. Steeds weer die hoop dat het dit keer, met dit dieet of deze pil of maaltijdvervangers, wel zou gaan lukken. Dat ik het vol zou kunnen houden, dat ik nu eindelijk af zou gaan vallen. Dat ik nooit meer zo dik zou worden. In mijn agenda markeerde ik met vlaggetjes de dag waarop ik mijn streefgewicht zou bereiken…
Ontelbaar veel keren begon ik met iets nieuws. Een nieuwe aanpak, een nieuw inzicht, een nieuwe belofte. Meestal hield ik het nog geen tien dagen vol. En heel soms lukte het wel om door te zetten en viel ik ook echt af. Ik had weliswaar altijd honger, maar het afvallen maakte me zo blij dat ik volhield. Wekenlang, maanden soms. Tot het knapte. Tot ik mijn naar voedsel hunkerende lijf niet meer kon negeren.
DE SCHAAMTE
Dan at ik alles wat ik al die tijd zo had gemist. Er was geen houden meer aan. De weegschaal schoot in snel tempo weer omhoog en ik voelde me een vette loser. Al mijn hoop de grond in getrapt. Ik herinner me nog goed de schaamte, de pijn, de wanhoop en ook de eenzaamheid. Ik voelde me zo moederziel alleen in mijn strijd tegen die kilo’s. En elke ochtend weer dat drama voor de spiegel.
Het me altijd ongemakkelijk voelen over mijn lijf. Niet meer zwemmen met mijn kinderen of naar het strand. Kledingwinkels met pashokjes zonder spiegel in het hokje zelf, vermijden. Nooit op de foto willen. Gebak afslaan op een verjaardag (want wat zouden ze wel niet denken) en dan natuurlijk thuis wel zo’n hele rol koekjes naar binnen werken van ellende. Maar ja, er was geen ontsnappen aan. Je herkent het vast…
ANDERS ETEN
Alles veranderde toen ik in 2001 anders ging eten. Volgens een hele nieuwe aanpak waarbij je niet minder ging eten, maar wel anders dus. Ik mocht eten tot ik verzadigd was. Veelal dingen die al honderd jaar op mijn ‘no-go’ lijstje stonden omdat je er dik van werd en/of dood van zou gaan. Zoals roomboter, eieren, slagroom en rood vlees met een vetrandje. Ik kon het maar nauwelijks geloven dat het zou werken. Want lijnen was afzien. Lijnen was lijden. Dat zag ik overal om me heen, dat is wat ik altijd had geleerd.
Maar deze aanpak waarbij je weer werkelijk ‘mag’ eten, werkte écht! Binnen een jaar was ik 30 kilo kwijt en voelde ik me als herboren. Ik voelde me weer vrouw, ik had weer plezier in het leven. Ik was een blijer mens. En ik wilde nooit meer terug naar hoe ik eerst at. Ik wilde niet meer terug naar altijd hongerig zijn en op zoek naar eten. Altijd maar moe en al die kwalen. Ik wilde mijzelf dat gewoon niet meer aandoen!
DE KNOP
Ik kan me voorstellen dat jij je ook zoveel beter en fijner wilt voelen. Dat jij hier ook mee aan de slag wilt. Net als zoveel anderen… En toch lukt het je misschien niet om ‘de knop’ om te zetten. Om er vol voor te gaan. Je hoofd vindt misschien altijd wel een reden om het nu nog niet te doen. Eerst zijn er immers de feestdagen, of die trouwerij, die verhuizing of dat vriendinnenweekend wat al zo lang in de planning stond.
Natuurlijk is het goed om te wachten tot je er klaar voor bent.
Maar misschien ben je al klaar, zonder dat je het in de gaten hebt. Waarom zou je jezelf niet al morgen een fijn nieuw leven gunnen? Waarom zou je niet al morgen gaan genieten van het heerlijke eten en alles wat je hiermee kunt bereiken? Waar wacht je eigenlijk echt op? Ben je bang dat je niet meer kunt genieten als je niet ‘alles’ kunt eten wat je wilt? Ben je bang wat anderen ervan vinden? Wat houd je tegen?
UIT LIEFDE VOOR JOUZELF
In de praktijk zien we dat die ‘knop’ er voor iedereen anders uitziet. Probeer daarom te ontdekken wat jou ervan weerhoudt om volgende week te beginnen. Hoe fijn zou het niet zijn als je dit gewoon zou gaan doen. Gewoon voor jouzelf. Omdat jij het zo waard bent om je ook beter te voelen. Om je ook gezonder te eten. Om al die aandacht en liefde die je steeds aan anderen geeft, nu eens aan jezelf te geven.
Want dat is wat ik zo vaak zie. We draven maar door en doen wat we kunnen. Voor al die anderen. Maar stiekem zijn we zelf doodmoe en ongelukkig. En nu is het tijd! Hoogste tijd voor jou. Voor jou zelf. En wat mij betreft, begint liefdevol voor jezelf zorgen met anders eten. Met eten waar we voor gemaakt zijn. Zodat je je weer beter gaat voelen, helderder in je hoofd, blij en trots.
Daarna komt er ook ruimte om te ontdekken wat je nog meer voor jezelf zou kunnen doen. Nu is het hoogste tijd voor jou.
Zij zijn veel afgevallen
Diabetes 2 omgekeerd