Selecteer een pagina

Ik let altijd op welke keuzes mensen maken bijvoorbeeld in de supermarkt of bedrijfskantine. Het verbaast me steeds weer hoeveel mensen nog kiezen voor margarine om te bakken en voor op brood terwijl het lang niet zo lekker is als roomboter en zéker niet gezonder. Waarom kiezen mensen het dan toch?

Voor het antwoord op deze vraag moeten we terug naar de jaren ’70 van de vorige eeuw. Toen werd nog gedacht dat roomboter een ongezond product is vanwege de verzadigde vetten. Er kwamen allerlei vervangers voor roomboter op de markt, gemaakt van plantaardige oliën. We dachten toen dat dat gezonder was.

Maar inmiddels weten we dat vetten zoals roomboter niet de oorzaak zijn voor hart-en vaatziektes. Roomboter blijkt zelfs erg gezond! En margarine blijkt helemaal niet zo gezond als we dachten. Helaas is blijkbaar lang niet iedereen hiervan op de hoogte. Daarom geef ik je vier redenen.

Vier redenen waarom je beter voor roomboter kunt kiezen:

1. Roomboter is een natuurproduct gemaakt van melk

Roomboter is gemaakt van twee ingrediënten: Room, afkomstig van melk en eventueel zout. De room wordt gekarnd tot deze dik is. Roomboter ondergaat geen chemische bewerkingen, die de samenstelling verandert. Roomboter is een puur natuur product.

Roomboter bevat van nature vitaminen A, D, E en K. Bovendien zit er kalium, jodium en calcium in. Allemaal onmisbare voedingsstoffen.

Ingrediënten roomboter: Melkvet (room), eventueel zout, water

2. Margarine is een sterk chemisch bewerkt product gemaakt van olie

Margarine (en halvarine) heeft niks te maken met boter. Margarine wordt niet uit melkvetten gemaakt maar uit geraffineerde oliën en vetten. Om margarine wel op boter te laten lijken vinden allemaal chemische bewerkingen plaats en worden chemicalieën toegevoegd die het product nog ongezonder maken. Aan margarine wordt in de fabriek vitamine A en D toegevoegd.

Ingrediënten margarine*: Water, plantaardige oliën 45% (zonnebloemolie(26%), lijnzaadolie(11%), palmolie, koolzaadolie(2%)), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), droge melkbestanddelen, conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (citroenzuur), vitamines A en D, natuurlijke aroma’s, kleurstof. *Voor elke soort margarine/halvarine geldt een andere samenstelling.

3. Gezonde vetten voor een gezond lijf

Terwijl wij sinds de jaren 70 minder vet zijn gaan eten, is het aantal mensen met diabetes 2 en obesitas juist enorm toegenomen! Minder vet eten zorgt er blijkbaar niet voor dat je slanker en gezonder wordt.

Uit studies waarin mensen méér vet en minder koolhydraten aten blijkt wel dat mensen slanker en gezonder werden, met lagere bloedsuikers en minder kans op hart- en vaatziektes. Meer vet zorgt dus wél voor een slanker en gezonder lijf.

Roomboter bevat tweemaal zoveel vet als margarine. Het vet in roomboter is bewezen gezonder. Roomboter heeft (nog meer dan andere volvette zuivel) een positieve invloed op de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2, zo blijkt uit steeds meer onderzoeken.

In Zweden is de bevolking de afgelopen jaren weer steeds meer roomboter gaan eten. Het aantal hart- en vaatziektes in Zweden is in die zelfde periode evenredig afgenomen! Gezonde vetten, zoals roomboter, kokosvet en andere gezonde vetten zijn onmisbaar in een gezond dieet.

Ook in de praktijk zie ik vrijwel altijd dat in korte tijd de bloedwaardes en algehele gezondheid aanzienlijk verbeteren wanneer mensen overstappen op een menu met méér gezonde vetten, volvette zuivel en veel minder koolhydraten. Een effectieve aanpak die ik ook gebruik in de startgids.

4. Roomboter is veel lekkerder!

Niet geheel onbelangrijk: Roomboter is gewoon veel lekkerder! En het verzadigt ook stukken beter dan vele vetarme of vetvrije vervangers.

Mijn advies: Geniet vanaf nu lekker van pure roomboter, het mág! En laat margarine, halvarine en andere ‘nep-boters’ in pakjes, bakjes en flessen vooral staan.

Matty Barnhoorn
TheNewFood