Selecteer een pagina

BLOG 2 We zijn begonnen!

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koor-dirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG ÉÉN DINSDAG

Bijna waren we vandaag niet gestart met de weekmenu’s. Dit was toen we onze kasten met “verkeerde” levensmiddelen aan het leegruimen waren. “Zullen we soms eerst alles opmaken voor we gaan beginnen, dit is toch zonde?” vraag ik aan Marja. We overwegen dit zelfs even serieus.

Maar gelukkig beseffen we allebei dat dit niet verstandig is. Het zou dan nog weken kunnen duren voordat we konden beginnen. Terwijl we er NU klaar voor zijn! En dan is daar het moment dat ik op de weegschaal stap om mijn exacte startgewicht te kunnen invullen: 106,7 kilo! 

Een nieuw begin van de dag

Om je eerlijk de waarheid te zeggen, ben ik nogal lui ’s morgens en een uitslaper. Jarenlang ben ik verwend met ontbijt op bed: 2 boterhammen met pindakaas en een glas vers sinaasappelsap. Ik schoof dat vervolgens gedachteloos naar binnen.

Maar nu wil ik zelf aan de slag met mijn nieuwe eten. Symbolisch sta ik op tijd op om zelf die eieren met spek van het menu te bakken. Mij realiserend dat dit de eerste stap is naar een gezonder leven en gewichtsverlies. Het smaakt me goed en de dag kan beginnen.

Alles is wennen…

Lunchen deed ik eigenlijk nooit. Nu is dit een must. Het is even lastig om de tijd te vinden om deze klaar te maken en ook de rust te vinden om het op te eten. Maar de lunch werd uiteindelijk een echt genietmoment met een heerlijke salade met gerookte kip.

Drinken vind ik lastig. Ik dronk tot gisteren namelijk heel veel Cola Light. Er ging minstens 1 grote fles per dag doorheen.  Ik drink nooit koffie,  dus ik haalde mijn cafeïne uit de Cola. Ik mis nu mijn oppeppertje. Dit is dus nog wel een dingetje. Maar…. vanavond mag ik 1 glas Cola!

Ik merk wel dat ik de hele dag bezig ben met wat ik mag en wanneer ik moet eten. Het is ook een beetje jammer dat ik uitgerekend op mijn eerste TheNewFooddag niet echt veel afleiding had. Ik leef daardoor van maaltijd naar maaltijd.

Het eten is lekker en verzadigend

De laatste maaltijd vandaag is courgette spaghetti met tonijn.  Makkelijk  te maken en snel klaar. Ik schrik van de hoeveelheid  die op mijn bord ligt. Is dit alles? Mijn bord is zeker de helft minder gevuld dan ik gewend ben. Ik besluit rustiger te eten en echt te proeven. Het is lekker! En gek genoeg, het vult!

Later op de avond krijg ik toch trek. Gelukkig kan ik een tussendoortje kiezen uit de startgids. Ik neem een gekookt eitje en mijn trek is over. Dag één zit erop en het was een positieve ervaring!

DAG TWEE WOENSDAG

Ik moest vannacht vier keer mijn bed uit om te plassen. Normaal slaap ik de nacht gewoon door. Het kostte me steeds wel weer even tijd om in slaap te vallen. Het levert me natuurlijk wel mooi meer stappen 😊.

Maar dan het ontbijt: wat een heerlijke  chocolademousse staat er op het menu!  Ik miste mijn boterhammen  met pindakaas niet. Omdat ik rond het middaguur niet thuis ben, maak ik vast mijn lunch klaar om mee te nemen. Wonderlijk genoeg heb ik in de middag geen moment honger gevoeld, terwijl ik normaal gesproken ’s middags altijd lekkere trek kreeg en daar ook aan toegaf.

Ik ging dan op zoek in onze kast naar iets lekkers in de vorm van koekjes of chocolade. Als het dan maar bij één koekje of één stukje chocolade had kunnen blijven, was dat misschien niet eens zo erg geweest. Maar ik kon geen maat houden!

Heeft Marja afkickverschijnselen?

Helaas reageert Marja niet zo positief op de verandering. Ze voelt zich niet fit, is trillerig, misselijk en heeft diarree. We denken dat dit komt doordat zij nooit eerder veel vet aan haar maaltijden toevoegde,  laat staan roomboter en room. Het geeft haar een gevoel van stress. We weten dat het erbij kan horen, maar vragen het toch even na via de Facebookpagina.

Het blijkt dat we de verkeerde magnesium gebruiken, van deze soort kun je diarree krijgen! Ook hadden we het advies over zout niet goed gelezen. We gebruikten echt veel te weinig. We halen de juiste producten in huis. De misselijkheid van Marja kan er inderdaad ‘gewoon’ bijhoren begrijpen we, vanwege de overgang naar dit andere eten. We lezen dat vitamine D voor iedereen onmisbaar is en bestellen die gelijk mee.

Ik ben vandaag laat thuis en begin dus direct met koken. Romige spinazie en zalm. Snel klaar en heerlijk. In de avond weer dat trekmoment en een plakje ham gevuld met roomkaas genomen. Heerlijk en het mag!

DAG DRIE DONDERDAG

Ik kan het niet laten om vanmorgen toch al even op de weegschaal te gaan staan. Ik weet het, dit is te vroeg, niet verstandig, maar ik deed het toch. En….. tot mijn grote verbazing is er al 2 kilo af. YEAHHHHHH! In mijn nakie ren ik naar Marja die thuiswerkt. “Mar, je gelooft het niet…” Oeps, ik heb me niet gerealiseerd dat Marja in een online vergadering had kunnen zitten, terwijl ik door het beeld rende.  Gelukkig was dit niet zo. 😅

Deze verloren kilo’s zijn vast vooral vocht, maar het stimuleert wel enorm. Ook weet ik dat mijn gewicht per dag zal schommelen, maar ik was gewoon erg nieuwsgierig. Ik voel ook dat de spanning van mijn maag af is. Of verbeeld ik me dat? Kan dat wel, zo snel? Het geeft me in ieder geval  vertrouwen dat er iets met mijn lichaam gebeurt.

Een onverwachts uitje

De smoothie die Marja al klaar heeft gemaakt, smaakt prima als ontbijt. De dag kan beginnen. Mijn dochter belt of we vandaag wat samen kunnen ondernemen. Ja leuk, zeg ik direct en we spreken voor een uur later af. De paniek slaat toe als ik me bedenk dat ik met de lunch niet thuis zal zijn.

De startgids is mijn redding. Ik maak snel een bakje met tussendoortjes klaar, om mee te nemen als lunch. Niet veel later loop ik heerlijk te wandelen met mijn dochter. We strijken neer op een terrasje. Voorheen bestelde ik dan steevast een stukje taart, maar nu kostte het me geen enkele moeite om dit wel aan mijn dochter aan te bieden, maar het zelf te houden bij een heerlijk glas muntthee. 

Sceptisch

Mijn dochter is sceptisch over keto eten. “Dit houd je niet vol mam”, zegt ze. Zelf is ze bezig met koolhydraatarm. Marja en ik hebben veel gelezen over deze aanpak en wij voelden ons hier het beste bij. We houden het nu bij TheNewFood. Al zullen er altijd anderen zijn die het beter weten.

Mijn meegenomen lunch eet ik na de wandeling in alle rust in de auto op en op de autoradio speelt op dat moment toevallig BIG GIRL van Mika. Is dat toeval? Thuisgekomen voel ik me moe. Ik besluit eraan toe te geven en nestel me met een dekentje op de bank en ga even Netflixen, waarbij ik ook even in slaap val. Dit is iets wat ik normaal niet doe, maar ik laat het gewoon gebeuren.

Zuurkool

Als het tijd is om te gaan koken, voel ik me alweer een stuk energieker en het bereiden van de zuurkoolschotel kost me dan ook geen enkele moeite. Noch Marja, noch ik zijn echt liefhebbers van zuurkool. Maar dit recept wilden we toch een kans geven. En gelukkig maar, want het smaakt ons erg goed.

Marja heeft hier voor de hele verdere avond genoeg aan, maar ik maak later nog een lekkere warme chocolademelk uit het boek. Ik weet niet of ik dit nu nodig heb omdat ik af moet kicken van “vulling” in de avond of van de gewoonte dat ik dit altijd deed? Gelukkig mag het gewoon.

Delen