Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. OPTIMAAL RESULTAAT
  4.  » Is keto het zoveelste crashdieet?

Is keto het zoveelste crashdieet?

Je kent de typische diëten wel: Cambridge, Weight Watchers, Herbalife, Modifast, Sonja, het brooddieet, eiwitdieet, maaltijdvervangers… Noem maar op! Wanneer jij ook ‘altijd aan de lijn’ bent, zul je er zeker één of meer van hebben uitgeprobeerd.

De keerzijde van crashdiëten: Je lichaam breekt zichzelf af…

In eerste instantie lijken deze diëten te werken. Je valt snel veel af. Geen wonder: je eet veel minder dan je lichaam nodig heeft, vooral eet je te weinig vet. En ook al lijken ze te werken, deze diëten hebben een keerzijde… Je lichaam gaat in snel tempo zichzelf afbreken. 

Ja, zichzelf, en niet alleen die extra kilo’s. Met zo’n ‘op tekorten gebaseerd’ crashdieet breek je namelijk óók spiermassa af. Dat wil je niet! Spiermassa is erg belangrijk. Naast dat het je mooiere vormen geeft, zorgen ze ervoor dat je botten goed blijven werken en dat je verbranding omhoog gaat zonder iets te hoeven doen. Spiermassa geeft je metabolisme een boost! 

Wat je niet wilt: de spaarstand

Je wilt niet dat je lichaam in ‘de spaarstand’ komt. Een soort zuinige stand die je lichaam ‘aanzet’ wanneer het merkt dat je het steeds tekort aan voeding geeft. Je lichaam zorgt dat het op een laag pitje gaat functioneren, zodat het minder nodig heeft. Dat betekent dat je nóg minder moet eten om af te vallen. En veel belangrijker: nadat je op je gewicht bent blijft je lichaam nog lange tijd in die spaarstand staan.

Ga je dus weer wat meer eten dan komen er snel weer kilo’s bij. Hoe vaker je crashdiëten het gevolgd hoe voorzichtiger je lichaam zal zijn met het uitzetten van de spaarstand. Het kan lange tijd duren voor je lichaam er weer op vertrouwd dat je het normaal voedt.

Juist vetten heb je nodig om gezond te blijven! 

Daarnaast zijn vrijwel al die crashdiëten vetarm. En… Juist vetten heb je nodig om je lijf gezond te houden. Ze zorgen ervoor dat je vitamines op kunt nemen en dat je hormonen normaal functioneren (alle hormonen, niet alleen geslachtshormonen, maar ook stresshormonen en hormonen die betrokken zijn bij honger- en verzadiging).

Vetten zorgen ervoor dat je langer vol bent en geestelijk en lichamelijk goed kan functioneren. Kortom: je lijf heeft vetten nodig!

Is een koolhydraatarme/keto aanpak niet ook gewoon een crashdieet?

Nee! Bij een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak voed je je lijf met echt puur eten, in plaats van dat je je lijf vult met zo min mogelijk (en ongezond) eten. Het uitgangspunt is precies het tegenovergestelde van een aanpak gebaseerd op tekorten en uithongering. Je lichaam komt bij koolhydraatarm/keto niets tekort en zal daarom niet reageren met in de spaarstand te gaan staan. Ook niet als je afvalt. 

Bovendien eet je meer gezonde vetten, waardoor je lijf gezonder wordt en je je verzadigd volt. En voldoende eiwitten om je spieren te onderhouden. Onderzoek wijst uit dat spieren behouden worden als je een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak volgt.

Wat is ‘het geheim’ van deze aanpak?

Er is eigenlijk niet één geheim, maat er zijn vier geheimen! 

1. Het eerste geheim: weinig koolhydraten 
Je eet weinig koolhydraten. Als je insulineresistent bent (zoals 80% van ons) dan is dat slim. Want je lijf kan er dan niet goed mee omgaan. Niet alleen slaat het de meeste koolhydraten op als reserves, het gaat al snel daarna toch weer ‘zeuren’ om nieuwe koolhydraten. Als je stopt met al die koolhydraten dan ben je binnen enkele dagen van dat gezeur af. Dat geeft rust!

2. Het tweede geheim: verzadiging
Doordat je je lichaam voedt met échte voeding en ruim voldoende gezonde vetten en eiwitten, voel je je steeds verzadigd.  Je merkt al snel dat je tussen de hoofdmaaltijden door geen trek meer hebt.

3. Het derde geheim: metabolisch voordeel
Bij deze aanpak geef je je lijf vet als brandstof. Vet als brandstof gebruiken kost jouw lichaam meer moeite dan koolhydraten gebruiken als brandstof. Het heeft hier meer energie voor nodig, die energie haalt het uit jouw reservevoorraad! Dat is dus mooi meegenomen!

4. Geheim nummer vier: hormonen beter in balans
Hormonen spelen een grote rol bij dikker worden of afvallen. En laat je nou net vetten nodig hebben om hormonen normaal te laten werken! 
Ook maak je veel minder insuline aan, een hormoon wat er onder andere voor zorgt dat je vetreserves opslaat.

Gezond en snel afvallen kan dus wél samen gaan!

Met een puur gezonde koolhydraatarm/keto aanpak kun je dus snel en zonder honger afvallen. Daarnaast kun je je gezondheid enorm verbeteren. Ook dat is een groot verschil met een ongezond crashdieet, waarbij je je lijf tekort doet en je je lijf vaak juist ongezonder maakt.

Waar wacht je nog op? Ga snel aan de slag met dit ‘gezonde crashdieet’. De weekmenu’s in de startgids kunnen ook jou heel goed op weg helpen bij deze gezonde aanpak. De maaltijden zijn voedzaam en heerlijk. Je kunt snel afvallen en je gezondheid aanzienlijk verbeteren! 

VERDER LEZEN 

Hoe snel kun je afvallen?

Onze koolhydraatarme/keto aanpak is een gezonde manier van eten, waarmee je heel gemakkelijk en zonder honger, van je overtollige kilo's kunt afkomen. Zoveel mensen hebben hier al geweldige resultaten mee behaald! Ze zijn tientallen kilo's afgevallen en bijna...

Op gewicht blijven rond de overgang?

De overgang brengt veel veranderingen mee. Gelukkig kun je je gewicht ook dan goed in de hand houden met een koolhydraatarme/keto aanpak! En heb je minder last van overgangsklachten. Waarom werkt dat zo goed? Hormonen tijdens en na de overgang Veel vrouwen merken dat...

Niet (verder) afvallen? Zo doe je dat!

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk je streefgewicht bereikt, gefeliciteerd! Je wilt niet verder afvallen, maar natuurlijk wil je nu wel doorgaan. Blijven genieten van meer energie en je zoveel beter voelen, of nog meer gezondheidswinst behalen. Of misschien wil...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.