Selecteer een pagina

De Ierse Donal O’Neill was ontzet én woedend toen zijn kerngezonde, sportieve vader een hartaanval kreeg en zijn kerngezonde en sportieve oom diabetes II. Zelf werkte hij als marketeer geregeld met grote voedingsindustrieën en hij had al langer het idee dat deze ons expres verkeerde informatie over gezond voedsel voorschotelt. Donal besloot een documentaire te maken: de Cereal Killers.

Bacon en eieren
Daarvoor ging hij een uitdaging aan: 28 dagen lang koolhydraatarm en vetrijk eten, gecombineerd met sport. Hij deed zich dus tegoed aan vlees, bacon, Griekse yoghurt en eieren. Al snel was de Ier overtuigd : ‘We krijgen misleidende informatie over wat een gezond eetpatroon inhoudt. Vet is góed. Wat ons wordt verteld is duidelijk ingegeven door zakelijke en politieke belangen. Suiker – en siroop met veel fructose – is waarschijnlijk het enige, meest schadelijke onderdeel van onze voedselketen.’
Documentairemaker: ‘Fabrikanten misleiden ons bewust met ‘gezond’ eten’

Promotiefilm
De Cereal Killers promotiefilm met duidelijke uitleg over suiker, vet en koolhydraten.

Volkoren brood en bloedsuikerschommelingen
Donal vertelt ook: ‘Er is een interessante studie over volkoren brood, waarvan wordt beweerd dat het gezond is. Men ondervond dat drie van de vijf mensen een veel hogere bloedsuikerspiegel kregen van bruin brood dan van gewone witte suiker.’ Toch wordt ons aangeraden vooral volkoren brood te eten.
Donal neemt als bijvoorbeeld de International Diabetes Federation, die claimt diabetes te bestrijden, en een commerciële partner van Novo Nordisk is; ’s werelds grootste producent van insuline. Ook werken ze samen met joekel Nestle.

‘Gezonde’ ontbijtgranen
Hij vervolgt: ‘Een van de meest slinkse producten is Kellogg’s Special K. (van rijst en tarwe gemaakt ontbijtgranen, red). 23 van de 100 gram bestaat uit suiker. Een reep met 90 procent pure chocolade van Lindt heeft maar 7 gram suiker, dus je zou een halve kilo van die chocola moeten eten om net zoveel suikers binnen te krijgen als in een grote kom Special K. zitten.’

Anti-vetkamp
Een van de meest interessante belichte onderdelen in de documentaire is wellicht de splitsing tussen voedingsindustrieën in 1970. Concurrerende fabrikanten ruzieden toen over de oorzaak van hart- en vaatziekten: het ene kamp geloofde dat verzadigd vet de boosdoener was, de andere hield het op suiker. Het ‘anti-vetkamp’ won. Diens voedingsrichtlijnen, gebaseerd op onvolledig onderzoek door de Amerikaanse wetenschapper Ancel Keys, was de basis voor de makers van The Food Pyramid in 1977. Dat wordt nog steeds gepromoot door onder meer de Amerikaanse regering en ondersteund door machtige partijen, ondanks de enorme toename van het aantal hartziekten, obesitas en diabetes.

Bron: Iris Times