Selecteer een pagina

KUN JIJ OOK DIABETES 2 VERSLAAN?

Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn: weer gezond worden en van je diabetes 2 afkomen. En toch is het vrijwel zeker ook voor jou mogelijk. Of je nu medicijnen slikt of niet, of insuline spuit of niet. Bij iedereen zakken de bloedsuikerwaarden heel snel. Daarnaast kun je snel afvallen, voel je je al snel veel beter en heb je veel meer energie. Ook andere medicijnen, voor hoge bloeddruk of cholesterol bijvoorbeeld, kun je vaak al snel laten staan (uiteraard in overleg met je behandelaar). 

Hoe lang duurt het voor je bloedsuikerwaarden weer helemaal ‘normaal’ zijn? Bij de meeste mensen binnen enkele maanden en soms duurt dat langer, een enkele keer wel een jaar. Er vanaf komen en weer gezond worden, met mooie bloedsuikers, is dus helemaal niet moeilijk! (Heb jij type 1 diabetes? Lees dan deze pagina)

Delia (52) – EX-DIABEET

Ik kreeg de diabetes niet onder controle en werd zieker. Er moest écht wat gebeuren! En dat heb ik gedaan, ik ben anders gaan eten, want ik wilde niet aan de insuline. Dat heeft mijn leven compleet veranderd! Al direct de eerste dag kon ik stoppen met de gliclazide.

Bekijk de film over Delia!

OOK DIABETES 2 VERSLAAN? ZO PAK JE HET AAN!

STAP 1. VRAAG JEZELF AF WAAROM JE KIEST VOOR DEZE AANPAK
Alles begint met willen starten. Maar volhouden is minstens zo belangrijk als starten. Voor je het weet val je weer terug in je oude eetpatroon en zo kun je diabetes 2 niet omkeren.  Vraag jezelf daarom eerst af waarom je hiervoor kiest. Dat kan je helpen om straks vol te houden: weten waar je het voor doet! En dat volhouden is ontzettend de moeite waard. Want zo geef je jezelf de kans om gezond(er) oud(er) te worden.

STAP 2. MAAK ZONODIG EERST EEN MEDICATIE AFBOUWPLAN MET JE BEHANDELAAR

WANNEER MOET JE EERST EEN AFBOUWPLAN MAKEN?
Wanneer je insuline spuit of bloedsuikerverlagende pillen slikt (zoals gliclazide) overleg dan áltijd met je diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuner, huisarts of specialist vóór je start met deze aanpak. Maak duidelijk dat je een strikt koolhydraatarme/keto aanpak gaat volgen met maximaal 25 gram koolhydraten per dag en dat je actief moet afbouwen. Dat is hele belangrijke informatie. Lees hier meer. 
Neem eventueel de brief voor je huisarts mee! Maak samen een plan vóór je start. Meer informatie bij de veelgestelde vragen.
LET OP Jardiance (en andere SGLT2-remmers) gaat niet samen met keto. Dit mag nooit worden doorgebruikt. Overleg dit met je behandelaar.

WANNEER HOEF JE GEEN AFBOUWPLAN TE MAKEN?
Gebruik je alleen metformine of nog helemaal geen diabetesmedicatie? Dan kun je direct aan de slag en hoef je niet eerst te overleggen met je huisarts, diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner. 

STAP 3. ZORG DAT JE WEET HOE JE MOET STARTEN
Ik raad je aan om vervolgens te beginnen met de STARTGIDS MET weekmenu’s. Wijzig zo min mogelijk aan het menu. Voor de meeste mensen werkt dit voldoende om de bloedsuikers gezond, snel en effectief te verlagen. Met de startgids weet je precies wat je wel en niet kunt eten.  Bestel de startgids hier.

De aanpak van TheNewFood is een gezonde koolhydraatarme/KETO aanpak op basis van uitsluitend vers, puur eten. Geen zakjes, poeders of pillen. Gewoon eten zoals het voor mensen bedoeld is! Kijk ook bij de extra tips om diabetes 2 nog effectiever aan te pakken! Lees de veelgestelde vragen. 

STAP 4. LEES DE VEELGESTELDE VRAGEN EN TIPS
Onderaan deze pagina (hier) vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Lees ze even door, misschien staan er antwoorden bij waar ook jij wat aan hebt. Heb je vragen over de startgids ga dan naar de pagina met startgidsvragen. Hieronder vind je ook een aantal tips die je kunnen helpen om nog sneller en succesvoller diabetes 2 te verslaan.

STAP 5. WAT KUN JE VERWACHTEN?

De eerste twee weken
Je bloedsuikers dalen vanaf de eerste dag. Medicatie moet daarom ook al vanaf dag 1 worden afgebouwd. Het kan heel snel gaan. Insuline kan vaak al binnen een week worden gestaakt! Veel mensen zijn verbaasd dat het zó makkelijk is om snel van diabetes 2 af te komen!

Het eerste halfjaar (na de eerste 2 weken)
Wanneer je eenmaal bent gestopt met de medicatie dan begint voor je lijf een belangrijke klus: het grote opruimen. Als je diabetes 2 hebt zit je lever helemaal volgepropt met opgeslagen koolhydraten. Die koolhydraten (in de vorm van suiker) die worden in de eerste maanden na het stoppen met medicatie, vrij gemaakt uit je lever. Dat kan je bloedsuikers tijdelijk weer verhogen, maar dit keer is dat juist heel goed! 
Lees hier meer over het dalen van je bloedsuikers.

Na het eerste half jaar
Vrijwel altijd zien we dat na een half jaar de suikers al bijna normaal laag en stabiel zijn. Voorwaarde is wel dat je niet smokkelt of periodes ‘normaal’ eet, zoals je eerst deed. Zolang je gezond koolhydraatarm/keto blijft eten, hoef je geen medicatie meer te gebruiken tegen diabetes 2. Want als je er vrijwel geen koolhydraten instopt dan heb je ook geen medicatie nodig om die koolhydraten er weer uit te halen. 

STAP 6. BEGIN EN GENIET VAN DE RESULTATEN EN HET ETEN! 

Wanneer kun je beginnen?
Begin het liefst direct nadat je hebt gehoord dat je (pré) diabetes hebt. Je kunt meteen aan de slag zónder medicatie. Geef aan bij je huisarts dat je met deze aanpak begint, en maak voor over 2 weken een nieuwe afspraak. Maar ook als je al heel lang diabetes type 2 hebt kun je succesvol beginnen met deze aanpak.

Kun je nog steeds lekker eten?
Nou en of! Je gaat niet alleen minder koolhydraten eten maar ook veel meer producten die van nature meer vet bevatten. Daar kun je heerlijke (en gemakkelijke) gerechten mee maken, met sausen, kaas en room bijvoorbeeld. Mensen vertellen me vaak dat ze nog nooit zo lekker hebben gegeten!

Kunnen wij je helpen?

Dat kan! Wil jij extra begeleiding bij het omkeren van diabetes type 2 of heb je verhoogde bloedsuikers (prediabetes) en wil je diabetes type 2 voorkomenVerpleegkundige Lara Schalk is een koolhydraatarm/keto-expert die op de hoogte is van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot gezondheid, ziekte en koolhydraatarm eten. Zij kan jou persoonlijk begeleiden in het je eigen maken van deze aanpak op een manier die bij jou past! Klik hier voor meer informatie of om je direct aan te melden.

Annette – EX-DIABEET

“Ik voelde me zo slecht, ik was aan het overleven!”

Annette schrok enorm toen ze hoorde dat ze zelf diabetes 2 bleek te hebben. Ze had als wijkverpleegster vaak te maken met mensen  met ouderdomsdiabetes. Dagelijks werd ze geconfronteerd met allerlei vreselijke nare complicaties van diabetes. En nu was zij zelf aan de beurt…

In de vijf daarop volgende jaren moest ze steeds meer medicatie en insuline gebruiken en werd ze steeds zieker Ze kon niet meer goed functioneren en moest stoppen met werken. Ze besluit zelf iets te gaan doen! Een gezond koolhydraatarm menu veranderde haar leven!

Lees haar verhaal

TIPS VOOR EEN NOG BETER RESULTAAT! 

1. ZORG ALTIJD VOOR VOLDOENDE EXTRA VOCHT EN MINERALEN
Wanneer je begint met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak verandert je vochthuishouding. Je verliest vocht en mineralen (zout/natrium, kalium, magnesium, etc.). Hierdoor kun je uitgedroogd raken; dit is gevaarlijk en kan ook leiden tot hogere bloedsuikers. Ook kun je hierdoor kramp (vaak in je kuit) krijgen en je vermoeider voelen. Bij de veelgestelde vragen lees je hoe je mineralen kunt aanvullen. 

2. VOLG DE STARTGIDS AANPAK STRIKT EN HOUD VOL!
Als je eenmaal bent begonnen zullen anderen je allemaal advies willen geven over wat je eet. Die adviezen kunnen verkeerd uitpakken. Ik raad je aan vast te houden aan de startgids weekmenu’s voor het beste resultaat. Houd vol en geniet van het resultaat! En wat sommigen ook beweren: dit kan jou echt helpen om weer gezonder te worden! Velen anderen hebben dat inmiddels ook al bereikt. Het is daarvoor wel nodig om deze aanpak strikt te volgen. Dus elke dag en zonder ‘smokkelen’.

3. EET ALLEEN ALS JE ECHT TREK HEBT!
Al na een paar dagen zul je merken dat je cravings afnemen en je al veel minder trek hebt. Luister daarnaar en eet alleen als je écht trek hebt. Om diabetes 2 succesvol te verslaan kun je het beste alleen 3 hoofdmaaltijden eten en geen tussendoortjes. Omdat je steeds goed verzadigd bent is dat heel makkelijk.

Ben je eenmaal gestopt met bloedsuikerverlagende medicatie (pillen of spuiten) dan kan (deel)vasten een goede optie zijn. Dat betekent dat je bijvoorbeeld 2 hoofdmaaltijden per dag gaat eten. ZIE VRAGEN. 

4. BEWEEG ELKE DAG! (LIEFST 60 MINUTEN PER DAG)
Beweging zorgt er voor dat bloedsuikers beter kunnen worden opgenomen. Je hoeft niet naar de sportschool, wandelen en fietsen bijvoorbeeld zijn ook heel geschikt. Een half uurtje wandelen vóór het ontbijt is zeer effectief bij hogere bloedsuikers! 

5. OVERWEEG KRACHTTRAINING
Een sterker lijf, betere stofwisseling en lagere bloedsuikers ondersteunen? Dat doe je door krachttrainingen. Ook daar hoef je niet voor naar de sportschool; je kunt ook oefeningen thuis doen. Online, bijvoorbeeld op Youtube, kun je oefeningen vinden die bij jou passen. 

6. VERMINDER STRESS IN JE LEVEN
Stress kan veel invloed hebben op je bloedsuikerspiegel en je bloedsuikers verhogen. Regelmatig rust inbouwen is belangrijk. Soms zijn stressvolle situaties niet te vermijden, maar probeer dan toch af en toe even te ‘ontsnappen’. Door even iets voor jezelf te doen, iets waar je blij van wordt.

Ook beweging, wandelen, fietsen etc., kan stress verminderen. Of probeer eens om een paar keer per dag enkele minuten heel bewust te ademen, volg je adem in en uit. Of ontspan bijvoorbeeld met deze korte oefening van Nellie Stiny-Coops. De oefening duurt 3 minuten en kun je zo vaak doen als je wilt. Probeer het eens, het kan je veel opleveren! (BRON) 

7. LEES DE VEELGESTELDE VRAGEN
Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Vragen over je bloedsuikers?
GA NAAR: VEELGESTELDE VRAGEN

Diny – DIABETESVERPLEEGKUNDIGE

Ook Diny is erg enthousiast over de koolhydraatarme aanpak van TheNewFood. Haar werk is zoveel leuker geworden nu ze haar patiënten een alternatief kan aanbieden voor medicatie.

“Ik raad meestal aan om met de STARTGIDS en eventueel de SPECIALS van TheNewFood te beginnen.

Het fijne van de boekjes is dat je de warme maaltijden echt in 20 minuten tot een half uur op tafel hebt. Er staan zoveel makkelijke en heerlijke recepten in de boekjes. Daar komen veel mensen zelf niet op.”

Haar man is prediabeet af!
Diny zet niet alleen haar patiënten op een koolhydraatarme aanpak, ook haar man heeft ze aangemoedigd hiermee te starten! “Gelukkig wel! Dat heeft wel een paar weken geduurd voor ik hem zover kreeg. Hij was toen prediabeet met iets te hoge bloedsuikers en te hoge bloeddruk. Na een half jaar koolhydraatarm/keto eten kwam hij bij de huisarts op controle en waren zijn bloedsuikerwaardes normaal. Ook was zijn bloeddruk perfect! Hij was bovendien ruim 10 kilo afgevallen! Wij eten elke dag heerlijk!”

“Mijn man kookt meestal en gebruikt graag de boeken van TheNewFood, we hebben ze allemaal. We zijn zo er blij mee! Ik neem als lunch meestal een restje van het avondeten mee. Super makkelijk en heerlijk en zo hoef ik nooit over mijn lunch na te denken! Dat werkt perfect vind ik.”

Lees het verhaal van Diny

VRAGEN OVER DIABETES EN KOOLHYDRAATARM ETEN
BIJ MEDICATIE/PILLEN Eerst naar diabetesverpleegkundige of huisarts?

GEBRUIK JE (NOG) GEEN MEDICATIE ÓF ALLEEN METFORMINE?
Je hoeft NIET eerst te overleggen. je gaat immers alleen anders (en geoznder) eten!
je kunt meteen beginnen met de startgids! Elke dag is meegenomen om te voorkomen dat je straks (meer) medicatie moet gaan gebruiken en steeds zieker wordt… Je zult zien dat je je al binnen een paar dagen heel veel beter gaat voelen en dat je bloedsuikers zijn gedaald!

Wil je liever eerst overleggen met je huisarts/specialist doe dat dan. Ook als je je zorgen maakt over je klachten. Is je huisarts/specialist niet op de hoogte van deze aanpak verwijs ze dan naar onze informatie voor zorgprofessionals

GEBRUIK JE BLOEDSUIKERVERLAGENDE PILLEN 
Bloedsuikerverlagende pillen slikt (zoals gliclazide) overleg dan áltijd met je diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuner, huisarts of specialist vóór je start met deze aanpak. Je moet namelijk al vanaf dag één deze medicatie verminderen.

Maak samen een plan vóór je begint. Als je  niet  snel genoeg afbouwt kun je levensgevaarlijke hypo’s krijgen. Neem eventueel deze brief mee naar je behandelaar. Wijs je behandelaar ook op de pagina: medicatieafbouwen voor zorgprofessionals

ANDERE MEDICATIE (BLOEDDRUK, CHOLESTEROL ETC)
Dan kun je gerust beginnen met deze aanpak. Deze aanpak kan al snel hele goede resultaten geven waardoor het misschien na enkele weken al wel nodig is eventuele medicatie af te bouwen. Medicatie afbouwen doe je áltijd in overleg met je behandelaar, dus huisarts of specialist.

BIJ MEDICATIE/PILLEN Kun je metformine blijven gebruiken?

Metformine is niet een directe bloedsuikerverlager, zoals glicazide,  maar het maakt de opname van suiker iets gemakkelijker. Dat kan zeker in het begin nog wat ondersteuning bieden, zonder dat je bang hoeft te zijn voor hypo’s. metformine kan geen hypo’s veroorzaken.

Heb je geen last van metformine (bv diarree) dan kan het fijn zijn om deze medicatie nog wat langer door te gebruiken.
Het hoeft niet beslist maar het kan wel. Je maakt hier zelf een keuze in, uiteraard in overleg met je behandelaar.

BIJ MEDICATIE/INSULINE Bloedsuikers blijven hoog

LUKT HET NIET OM AF TE BOUWEN?

Blijven de bloedsuikers hoog wanneer je insuline gebruikt en bent gestart met onze gezonde koolhydraatarme aanpak  dat kan het zijn dat het afbouwen te langzaam gaat. Hoge insulinelevels houdt namelijk de insulineresistentie in stand of verergert deze.

Voor veel diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners is het afbouwen van diabetes medicatie nog onbekend terrein. (Ze zijn beter bekend met méér medicatie voorschrijven.) Geef vooral aan dat te langzaam afbouwen van insuline ervoor kan zorgen dat de insulineresistentie in stand wordt gehouden. 
Wijs eventueel nogmaals op de handleiding afbouwen medicatie voor zorgprofessionals.

BIJ MEDICATIE/INSULINE Eerst naar diabetesverpleegkundige of huisarts?

GEBRUIK JE INSULINE?
Wanneer je insuline spuit overleg dan áltijd met je diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuner, huisarts of specialist vóór je start met deze aanpak. Je moet namelijk al vanaf dag één deze medicatie verminderen.

Maak samen een plan vóór je begint. Als je  niet  snel genoeg afbouwt kun je levensgevaarlijke hypo’s krijgen. Neem eventueel deze brief mee naar je behandelaar. Wijs je behandelaar ook op de pagina: medicatieafbouwen voor zorgprofessionals

STARTEN Hoe kan ik mijn mineralen aanvullen?

ZOUT: (ook bij hoge bloeddruk zie info BIJ COMPLICATIES)
– Los een halve theelepel gewoon zout (of Himalayazout of Keltisch zeezout) samen met een halve theelepel LoSalt jodium (potje te koop in de supermarkt) op in een glas water. Drink dit in één of twee keer op en herhaal dit elke dag de eerste maand.
– Neem eventueel ook wat bouillon van een blokje als je je wat ‘flauw’ voelt.

MAGNESIUM:
Let goed op welke magnesium je koopt, lang niet iedere magnesium wordt goed opgenomen. Kies bijvoorbeeld deze soort, 2 á 3 pillen per dag:  Magnesium Trio Softgels van Now
Verder advies over aanvullingen vind je bij de startgidsvragen.

HOE LANG NOET JE DIT DOEN?
Ik raad je aan om dit in ieder geval de eerste 4 weken te doen en blijf dit bijvoorkeur zolang je gewicht verliest.

STARTEN Hoe kan ik het beste starten?

 

In principe kun je gewoon starten met gezond koolhydraatarm. Effectief en gezond beginnen met deze aanpak kun je het beste doen met de weekmenu’s uit de startgids. De meeste mensen volgen de menu’s twee keer, dus 8 weken.

In de eerste 4 tot 8 weken leert je lichaam effectief gebruik te maken van een vetverbranding. Daar wordt het steeds beter in en dat kan jou veel gezondheidswinst opleveren. Je leert in die eerste weken precies hoe je het aanpakt en daarna kun je je eigen menu samenstellen, eventueel met behulp van één of meer van de specials.

Heb ik nog meer nodig voor de start?
Alles wat je moet weten staat in de startgids. De menu’s zijn simpel, boodschappen doe je in de supermarkt en je gezin kan gewoon met je mee eten. Zorg dat je zout en mineralen aanvult, lees hiervoor pagina 87.

Eet je bepaalde producten niet dan vind je opties voor vervangers bij de startgidsvragen.

STARTEN Kan mijn partner/gezin mee eten?

Zeker! De weekmenu’s zijn voor één persoon, maar je kunt de gerechten heel gemakkelijk voor meerdere personen maken. Iedereen vindt het eten altijd heerlijk, dus het zal geen probleem zijn!

Bovendien is het voor iedereen gezonder om een stuk minder koolhydraten te eten en veel meer puur vers en écht eten. Geniet ervan!

BLOEDSUIKERS Alleen mijn nuchtere bloedsuikers blijven hoger.

Sommige mensen hebben verhoogde nuchtere bloedsuikers, ook wanneer zij in de avond niet gegeten hebben of een meerdaagse watervast doen. Dit wordt het Dawn Effect/Dawn Fenomeen genoemd. 75% van de mensen met diabetes type 2 krijgt hiermee te maken. Het maakt niet uit of je wel of geen insuline gebruikt.
In de vroege ochtend maakt je lijf stofjes aan die ervoor zorgen dat glucose wordt vrijgegeven die je helpen om wakker te worden en op te staan. Daarnaast wordt je insulinespiegel tijdens slapen (vasten) lager. Resultaat: je bloedsuiker neemt toe.

Dit gebeurt bij alle mensen, maar bij mensen met diabetes type 2 kan dit leiden tot hoge nuchtere bloedsuikers. Dit komt omdat er bij deze mensen teveel suiker in de lever opgeslagen is. De lever kan dit niet gedoseerd afgeven omdat deze na jaren diabetes vaak nog vól met suiker zit. De lever laat in één keer veel suiker vrij: je bloedsuiker stijgt snel. Dit is absoluut niet slecht! Je hoeft dus NIETS te doen!

Op deze manier maakt je lever zichzelf schoon, het ruimt suikers op die tijden verborgen zijn geweest. Als je insuline zou gaan spuiten verplaats je de suikers enkel weer naar plekken waar het niet zichtbaar is en zo hou je de vicieuze cirkel in stand.

De verhoogde bloedsuiker betekent dus niet dat je iets verkeerd doet, het betekent enkel dat je lijf suikers op te ruimen heeft: ga vooral door met koolhydraatarm/keto eten, je lijf is druk bezig met het herstel! De waardes zakken vanzelf in de loop van de maanden.

Klik hier voor meer informatie

WAARSCHUWING
Voor veel behandelaars (artsen/diabetesverpleegkundigen/praktijkondersteuners) is het afbouwen van medicatie bij diabetes nieuw. Soms zijn ze daarom te voorzichtig. Als jouw waardes verder enorm zijn verbeterd en als ook jouw HbA1c verbetert dan MOET je medicatie afbouwen. Je loopt anders het risco een levensgevaarlijke hypo te krijgen. Alleen verhoogde nuchtere waardes zijn vrijwel nooit aanleiding om medicatie niet af te bouwen.
Wees hier alert op, ga in gesprek. Wijs je behandelaar eventueel op de informatie voor zorgprofessionals, waar ook een protocol te vinden is om medicatie af te bouwen.

BLOEDSUIKERS De insuline kan niet worden afgebouwd

LUKT HET NIET OM AF TE BOUWEN?

Blijven de bloedsuikers hoog wanneer je insuline gebruikt en bent gestart met onze gezonde koolhydraatarme aanpak  dat kan het zijn dat het afbouwen te langzaam gaat. Hoge insulinelevels houdt namelijk de insulineresistentie in stand of verergert deze.

Voor veel diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners is het afbouwen van diabetes medicatie nog onbekend terrein. (Ze zijn beter bekend met méér medicatie voorschrijven.) Geef vooral aan dat te langzaam afbouwen van insuline ervoor kan zorgen dat de insulineresistentie in stand wordt gehouden.
Wijs eventueel nogmaals op de handleiding afbouwen medicatie voor zorgprofessionals.

BLOEDSUIKERS Hoe snel verbetert je bloedsuiker en je HbA1c?

HOE SNEL ZAKKEN JE BLOEDSUIKERS?
Je bloedsuikers zakken al vanaf de eerste dag. Omdat er vrijwel geen nieuwe suiker wordt gemaakt uit je koolhydraatarme voeding komt er dus ook maar weinig suiker bij in je bloed. En dat is direct meetbaar.

Blijven je nuchtere waardes hoger? Kijk dan bij de vraag hierover.

HOE SNEL ZAKT JE HbA1c?
Je HbA1c geeft aan wat de gemiddelde bloedsuikerwaardes zijn geweest in de afgelopen 3 maanden. Als je net bent begonnen met koolhydraatarm eten dan zal je HbA1c dus nog niet veel gezakt zijn, terwijl je bloedsuikers al wel enorm zijn gedaald. In de loop van de maanden die volgen zul je zien dat ook deze waardes snel dalen en uiteindelijk normaal worden! 

BLOEDSUIKERS Mijn bloedsuikers zijn hoger direct na het sporten.

Veel diabeten hebben direct na het sporten (vooral krachttraining) een hogere bloedsuiker. Het lichaam kan cortisol als (stress)reactie op het sporten en dat kan de bloedsuikers verhogen. Geen reden tot zorg! 

Op lange termijn wordt je HbA1c wel lager.

BLOEDSUIKERS Ik ben toch vaak moe na de maaltijd.

BLIJF JE MOE NA DE MAALTIJD?
Sommige mensen met diabetes reageren niet alleen heftig op koolhydraten, maar kunnen ook hoge bloedsuikers krijgen van eiwitten. Ben je vermoeid of slaperig na het eten van een maaltijd met veel eiwitten? Dan reageer je mogelijk heftiger op eiwitten omdat je erg insulineresistent bent. Het is dan aan te raden iets minder eiwitten te eten. Neem dan kleinere porties kip, vlees, vis of eieren.

BLIJVEN JE BLOEDSUIKERS TE HOOG?
Mogelijk zakken ze beter als je wat minder eiwitrijke maaltijden eet.

BLOEDSUIKERS Vasten om suikers verder te verlagen

DEELVASTEN OM INSULINERESISTENTIE TE VERMINDEREN
Door minder vaak op een dag te eten kun je beter afvallen. Daarnaast hoeft je lijf minder vaak insuline aan te maken en krijgt je lijf meer rust. Je geeft je lichaam meer ruimte en tijd om de eigen vetreserves te gebruiken en insulineresistentie te verminderen. Wil je dit uitproberen dan vind je hier meer informatie.

LET OP: Als je nog bloedsuikerverlagende medicatie spuit/slikt is NIET RAADZAAM OM TE DEELVASTEN. Wacht tot je van bloedsuikerverlagende medicatie (zoals gliclazide) af bent. Spuit geen insuline als je aan het vasten bent en hou je bloedsuikers goed in de gaten!

GESCHIKT VOOR MIJ? Diabetes zit in de familie, kan ik ook starten?

 

Diabetes 2 komt vaker voor in bepaalde families. Dat komt omdat insulineresistentie vaak in de genen zit. Maar iedereen kan diabetes 2 verslaan door gezond koolhydraatarm te eten.
Dus ook als diabetes 2 ‘in de familie zit’.

GESCHIKT VOOR MIJ? Mijn bloeddruk is te hoog, kan ik wel starten?

Zéker kun je starten, het is zelfs een heel goed idee! We zien al heel snel de bloeddruk verlagen en normaliseren. Hoige bloeddruk wordt veroorzaakt door hoge bloedsuikers, dus door het eten van koolhydraten!

Zout is dus niet de oorzaak van hoge bloeddruk (dat is lang gedacht en denken sommige mensen nu nog wel). Je kunt dan ook gewoon ruim voldoende zout gebruiken. Dat is zelfs belangrijk, want anders kan je minder goed gaan voelen. Je hebt zout nodig, zeker als je gaat starten met koolhydraatarm eten. Zie ook de vraag: Hoe vul ik mijn mineralen aan.

 

GEBRUIK JE BLOEDDRUKVERLAGENDE MEDICATIE?
Houd er rekening mee dat je bloeddruk door deze aanpak heel snel weer normaal wordt. Vaak al binnen enkele weken. Slik je medicatie wees er dan alert op dat dit tijdig wordt gestopt om te voorkomen dat je een te lage bloeddruk krijgt!

GESCHIKT VOOR MIJ? Mijn cholesterol is te hoog, kan ik wel starten?

 

Zéker kun je starten, het is zelfs een heel goed idee! We zien al snel de cholesterol waardes (triglyceriden en HDL) en ratio’s verbeteren.

Je kunt de startgidsweekmenu’s precies zo aanhouden, je hoeft niets te wijzigen aan het menu. Je hoeft dus geen vet weg te laten, dan werkt deze gezonde koolhydraatarme aanpak niet omdat je je lichaam te weinig brandstof geeft.

Lees de ervaringen van anderen die met deze aanpak zijn gestart. Allemaal vertellen ze dat hun cholesterolwaardes zijn verbeteren en dat ze snel met eventuele cholesterolverlagers konden stoppen!

GESCHIKT VOOR MIJ? Mijn nieren zijn beschadigd, kan ik starten?

 

VERMINDERDE NIERFUNCTIE
Functioneren je nieren nog wel voor een groot deel, dus minstens 50%, dan kun je vaak zelfs aanzienlijke verbetering verwachten. Veel mensen met diabetes 2 en nierfalen zien verbetering bij deze koolhydraatarme / LCHF / keto aanpak.
Advies is om gewoon de startgids weekmenu’s te volgen maar niet meer eiwitten te eten dan aangegeven in de weekmenu’s.

STERK VERMINDERDE NIERFUNCTIE
Werken jouw nieren voor minder dan 50% dan is de kans dat veel herstel plaatsvindt door deze aanpak kleiner. Maar volgens artsen (zie bronnen) is wel enige verbetering mogelijk. In ieder geval kun je verdere beschadiging voorkomen!
Advies is om minder eiwitten te eten dan in de startgids menu’s staat aangegeven, neem bijvoorbeeld de helft van de eiwitrijke producten en voeg wat meer vet toe daarvoor in de plaats!

Bronnen en meer informatie:
Dokter Annette Bosworth over LCHF/KETO en nierproblemen
D
okter Eric Berg over LCHF/KETO en nieren
Dokter Stephan Phinney over of LCHF/KETO eten gezond is voor de nieren

GESCHIKT VOOR MIJ? Ik heb ook last van ontstekingen.

EXTRA TIPS: VERMINDEREN ONTSTEKINGEN
Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak heeft een ontstekingsremmende werking. Je kunt dus gewoon de weekmenu’s volgen. Eventueel gecombineerd met onderstaande tips.

PAS OP MET ZONNEBLOEMOLIE, MARGARINE, BAK-EN-BRAAD E.D.
Omega-6 rijke vetten  (zoals zonnebloemolie, margarine, vloeibare boter of arachideolie) bevorderen ontstekingen, dat is voor niemand gezond!  Daarom wordt in de startgids ook specifiek roomboter, olijfolie en kokosolie aangeraden. Ook reuzel, ghee of ossenwit zijn goede opties.

Kies ook voor de vettere vleessoorten, zoals speklapjes, spekjes en kippendijen met vel. Sommige vette plantaardige voeding is wel geschikt, zoals avocado en kokos.

EET VAKER VIS! LIEFST DRIE KEER PER WEEK
Vette vis is rijk aan omega 3. Omega 3 werkt ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat insulineresistentie afneemt. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld zalm, haring en makreel.

Naast het eten van vette vis kan je ook visoliecapsules slikken. Zorg er bij de aanschaf van visolie voor dat de verpakking donker is, dus niet doorzichtig, en bewaar de capsules in de koelkast. Ook kan je in plaats van vis walnoten en lijnzaad eten, let hierbij wel op dat je niet teveel walnoten eet als je af wil vallen.

IS HET GEZOND? Hoe zit het met keto-acidose?

Veel mensen (zelfs zorgprofessionals) verwarren vaak ketoacidose met ‘in ketose zijn’ door anders eten. Ze zijn daarom wat angstig voor ketose. Maar het zijn twee heel verschillende toestanden! Natuurlijke ketose is een zeer gezonde toestand terwijl ketoacidose gevaarlijk is. Wat is het verschil?

Natuurlijke voedingsketose
Als je strikt koolhydraatarm eet verhogen je bloedsuikers nauwelijks en blijven ze mooi stabiel. Als je weinig suiker in je bloed hebt gaat je lichaam een andere brandstof gebruiken namelijk vet. Als je vet gebruikt als brandstof ontstaan ketonen. Je komt dan ‘in ketose’. Het lichaam heeft dit proces goed onder controle en zorgt er (met behulp van insuline) voor dat de hoeveelheid ketonen binnen gezonde grenzen blijft. We noemen dit natuurlijke voedingsketose. Ketonen zijn een superieure brandstof voor je lijf. En je merkt dat ook al snel doordat je meer energie krijgt, doordat je helderder wordt in je hoofd en doordat allerlei gezondheidsklachten afnemen. 

Ketoacidose
Ketoacidose is een situatie die eigenlijk alleen kan ontstaan bij diabetes type 1 waarbij zelf geen insuline kan worden aangemaakt en iemand bijvoorbeeld is vergeten om insuline te spuiten of de apparatuur niet goed werkt. Bij ketoacidose ontstaat als bloedsuikers heel hoog zijn maar geen insuline wordt aangemakt. Zonder insuline kan je lichaam de bloedsuikers niet gebruiken als brandstof. Er ontstaat een paniek situatie en het lichaam gaat grote hoeveelheden ketonen maken. Omdat geen insuline aanwezig kan het lichaam de hoeveelheid ketonen niet binnen gezonde grenzen houden. Het lichaam verzuurd en dit is een acuut gevaarlijke situatie.

Bij mensen met diabetes 2 komt dit in principe nooit voor. Een uitzondering is wanneer bepaalde diabetesmedicatie, zogenaamde SGLT2 remmers  (Invokana, Forxiga, Jardiance, Steglatro) worden gebruikt. De kans is bijzonder klein, maar misschien kun je met je behandelaar overleggen over deze specifieke medicatie.

IS HET GEZOND? Ontstaan er geen tekorten?

Een gezonde strikt koolhydraatarme aanpak gaat over gezond puur en vers eten. Je gaat zelfs veel gezonder eten dan je waarschijnlijk deed. Veel koolhydraten voeden je niet maar vullen je vooral. Je gaat nu écht voeding eten! Het kan even duren voor de balans terug is in je lijf. Maar je merkt al wel heel snel dat je je beter gaat voelen.

Omdat je vochthuishouding verandert kun je de eerste weken zout en mineralen verliezen. Je moet deze aanvullen. Lees in een eerdere vraag hoe je dat kunt doen.

HOE VERDER? Hoe zorg je ervoor dat je diabetesvrij blijft?

 

Heb je eenmaal diabetes 2 gehad dan is de kans aanwezig dat de ziekte terugkomt. dat kun je eenvoudig voorkomen door gezond koolhydraatarm te blijven eten! Om dat leuker en nog lekkerder te maken kun je kiezen uit verschillende eenvoudige kookboekjes vol heerlijke gerechten. 

HOE VERDER? Hoe lang kan ik koolhydraatarm/keto blijven eten?

Je kunt een koolhydraatarme/keto aanpak je leven lang blijven volgen. Het is een puur gezonde manier van eten waarbij je alleen verse producten gebruik die goed zijn voor je lijf. De kans is zo het grootste dat je klachten zo voor altijd weg blijven. Ga je weer ‘normaal eten’ dan is de kans groot dat je opnieuw diabetes ontwikkelt.

Gezonder eten is wat mij betreft ook een veel betere optie dan medicatie! Gelukkig eet je heerlijk en verbetert ook je algemene gezondheid. Perfect om gezond(er) mee oud te worden dus!

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak. Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen