Uitnodigingen voor feestjes, een barbecue, een bruiloft: ze kunnen een flinke ‘uitdaging’ zijn als je strikt koolhydraatarm/keto eet. Want wat ga je doen? Hoe ga je het aanpakken? Misschien wil je geen uitzondering zijn en liever niet zo opvallen. Of je wilt je juist goed voorbereiden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zeker in het begin kunnen verleidingen op de loer liggen.
Maak een plan
Vaak komt er bij verjaardagen of feestjes een hapjesschaal op tafel, met daarop worst, kaas en komkommer. Allemaal dingen die je kunt eten binnen je gezonde koolhydraatarme/keto menu! Zo kun je zonder al te veel moeite meedoen. Kijk wel uit met nootjes die op tafel komen, neem hiervan niet meer dan een klein handje. Vermijd in ieder geval cashewnoten en pistachenoten. Hier zitten te veel koolhydraten in.
Is stoppen na een paar nootjes lastig voor je? Begin er dan niet aan! Dat geldt helemaal voor zoete dingen, zoals koekjes of taart, begin daar helemaal nooit aan. Gewoon niet doen! Wat je kan helpen is vooraf een plan maken: bepaal wat je graag wil en niet wil, maak met dat in gedachten een plan. Wat ga je wel en niet eten en drinken op dat feest. Spreek met jezelf af, dat je je aan je plan gaat houden!
Overleg eventueel vooraf
Ga je bij iemand eten? Geef vooraf aan wat je wel en niet eet. Veel mensen weten namelijk niet precies wat de koolhydraatarme/keto aanpak inhoudt. Je kunt samen het menu bespreken. Stuur eventueel een recept, of stel voor zelf iets mee te nemen. Sommige mensen voelen zich bezwaard om aan te geven bepaalde dingen niet te eten. Je bent immers uitgenodigd? En dan al die reacties van anderen… De vragen…
Probeer dat los te laten. Je hebt voor jouzelf een keuze gemaakt om koolhydraatarm/keto te eten. Het is niet raar om de gastheer of -vrouw te vragen hier rekening mee te houden. En je bent aan niemand verantwoording schuldig voor jouw eetkeuzes. Er zijn ook mensen die vegan eten of andere speciale wensen hebben, dat vinden we toch ook normaal en die mensen maken we toch ook graag blij?
Zelf eten meenemen
Zelf iets meenemen is altijd een goede optie en wordt vrijwel altijd enorm gewaardeerd. Denk aan de Griekse muffins uit de STARTGIDS. Of maak uit STARTGIDS deel 2 de quiches, pagina 55/57, heerlijk om koud te eten! In die gids vind je ook de pannenkoekenrol (pag. 49) en de gebakken fruitpudding. Allebei heerlijke, feestelijke zoete traktaties, die heel goed kunnen in plaats van een gebakje.
Zoek je nog meer inspiratie dan raad ik je de ONTBIJT&LUNCHSPECIAL of de LENTESPECIAL aan. Hierin staat meer gebak. Hapjes vind je in de KERSTSPECIAL en de ZOMERSPECIAL maar ook in de LENTESPECIAL. Maak genoeg want anderen zullen zeker willen proeven! Dat maakt het nog leuk ook, als je uit kunt delen. En zo kun jij vasthouden aan je eigen plan!
Barbecue?
Ben je uitgenodigd voor een barbecue? Meestal kun je prima je eigen bordje samenstellen met vlees, kip of vis (allemaal liefst niet gemarineerd) en wat rauwkost. In plaats van een sausje kun je er knoflookboter bij eten. Misschien zijn er groentes van de grill of is er een groene sla met olie en azijn of rauwkost. Bied eventueel aan om iets mee te nemen.
Zo heb ik zelf vaak wat sausjes, pindasaus en één of meer barbecuesalades bij me, allemaal uit de ZOMERSPECIAL. Maar pas op, vaak zijn dingen die je meeneemt als eerste op, dus maak wat extra! Je kunt ook brood meenemen uit de ONTBIJT&LUNCHSPECIAL of de stokbroodjes uit de LENTESPECIAL, heerlijk om even te roosteren op de barbecue!
Maak het niet te moeilijk
Je hoeft echt niet altijd een hele uitgebreide maaltijd mee te eten. Koolhydraatarm/keto eten is in feite juist veel gemakkelijker, omdat je veel sneller verzadigd bent. Wat vlees, vis, kip of kaas, wat groente, meer hoeft het niet te zijn. Zijn er alleen broodjes? Eet alleen het hartige beleg. Eet alleen dat wat past in jouw menu. Zo simpel is het!
Eet eventueel vooraf alvast wat, dan is het nog gemakkelijker om wat minder te eten. Of neem wat ‘nood eten’ mee in je tas als je bang bent dat je niet genoeg kunt eten. Wijn? Of een glas wijn meedrinken wel of niet handig is, hangt af van jouw doelen, hoe goed het gaat en van hoe lang je al bezig bent. Het hangt er ook vanaf of je het bij één of twee glazen kunt laten. In dit artikel lees je er meer over.
Wat ga je zeggen?
Het grootste probleem is vaak dat je liever niet wilt opvallen. Dat je gewoon ‘normaal’ wilt zijn. Zeker in het begin voel je je hier misschien wel onzeker door. Anderen vinden er namelijk van alles van, ze weten het vaak ook beter. Zie je zelf niet als abnormaal wat eten betreft. Dat ben je niet. Jij eet datgene, waarvoor je lijf gemaakt is. Anderen doen dat niet. Wees trots op jouw keuze om goed voor je lijf te zorgen.
Zelf heb ik altijd aangegeven dat ik ziek word van te veel suiker en andere koolhydraten. Daar is niets aan gelogen! Word jij ook moe van veel koolhydraten, voel je je opgeblazen, beroerd, misselijk, krijg je hoofdpijn of heb je diabetes 2 (misschien nu niet meer), dan kun je met recht zeggen dat je ziek wordt van veel koolhydraten. Dat is voldoende, dat weet ik uit ervaring. Mensen dringen dan niet meer verder aan.
Zij zijn veel afgevallen!
Zij versloegen diabetes 2