Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMKEREN
  6.  » Kan insuline diabetes 2 oplossen?

Kan insuline diabetes 2 oplossen?

Ik heb een vraag voor je: Stel, je staat met je boodschappen voor je huis. Je steekt je sleutel in het slot, draait je sleutel om en duwt. Er gebeurt weinig… de deur gaat vrijwel niet open! De deur zit vast. Wat doe je dan? Ga je heel veel extra sleutels halen? Ga je honderd van dezelfde sleutels proberen? Of snap je ook wel dat dat geen zin heeft als het slot gewoon werkt, maar de deur zelf vast zit.

Het klinkt logisch toch? Je moet het vastzitten van de deur oplossen.

Waarom vraag ik dit? Als je diabetes 2 hebt dan gebeurt eigenlijk hetzelfde. Je bloed staat met de boodschappen voor de deur van een cel (bijvoorbeeld een spiercel). Je bloed steekt een sleutel in het slot om de deur open te maken, maar er gebeurt niets. De celdeur blijft dicht en de boodschappen blijven in je bloed hangen, daar word je heel erg ziek van. Wat doet je dokter dan? Die stuurt meer sleutels naar die cel.

Nu denk je misschien: maar ik krijg insuline van mijn arts, geen sleutels. Dat is ook zo, maar: insuline kun je vergelijken met een sleutel.  Insuline kan het slot open draaien van de deuren van je cellen. Insuline opent dus de deur voor je boodschappen. Tenminste, als die deur niet klem zit. En bij mensen met diabetes 2 zitten heel veel celdeuren klem. De boodschappen blijven dan dus buiten staan.

Maar insuline hielp wel de eerste maanden, of misschien langer zelfs…

Het werkt maar even: je lichaam was in het begin onder de indruk van al die sleutels en opende toch nog wat deuren. Maar na een poosje komen er toch steeds meer celdeuren die geen boodschappen meer willen binnen laten. Je krijgt dan weer meer insuline van de dokter. En nog meer en nog meer. Niet erg zinvol, al die sleutels, dat hadden we al eerder bedacht: als de deur zelf klemzit dan moet je dáár iets aan doen! 

Wat moet je nou met al die boodschappen? Als jijzelf voor je voordeur staat met al je boodschappen en niet naar binnen kunt, dan kun je de boodschappen tijdelijk in de schuur zetten. Je lijf doet eigenlijk hetzelfde; de boodschappen in de schuur zetten. Je hebt meerdere schuren in je lijf. De grootste schuur zit in je buik. Je schuurdeuren zitten vaak nog niet klem. Ze slaan graag je boodschappen op voor ‘later’. 

Het vervelende is: er komt steeds meer bij…

Je wordt steeds dikker. Want je schuur wordt steeds voller omdat er steeds meer boodschappen bijkomen en er nooit boodschappen uitgaan. Het is niet alleen naar dat je dik wordt, nog érger is: hoe voller je schuur wordt, hoe minder die schuren nog zin hebben om de deur open te doen voor de boodschappen. En, je raadt het vast al… dat is het moment dat je NOG MEER INSULINE krijgt van je arts. En nog meer en nog meer.

Is zoveel insuline wel goed voor je? Nee. Al die insuline maakt je alleen maar zieker. Want hoe meer insuline je krijgt, hoe meer celdeuren gaan vastzitten. Diabetes 2 wordt daardoor steeds erger. Ondanks al die insuline blijven er steeds te veel boodschappen in je bloed achter en zitten je cellen zonder eten, zonder voeding, zonder energie…

Loopt het goed af? Helaas niet. Want, je wordt niet alleen steeds dikker, je wordt ook steeds zieker en zieker. Dat komt door al die boodschappen waar je lijf steeds meer moeite meer krijgt. Daardoor kunnen je ogen stuk gaan, je voeten, je nieren of je hart. In veel gevallen loopt dit verhaal af met een hartaanval of beroerte op veel te jonge leeftijd. Daar moet je toch niet aan denken?

Is er een andere oplossing om die deuren open te krijgen?

Waarom klemmen die deuren eigenlijk? Als je dat zou weten, dan kun je het probleem zélf oplossen. En we weten waarom dat zo is. Je cellen houden hun deur namelijk dicht, omdat ze het niet eens zijn met jouw boodschappen. Ze willen niet steeds enorme hoeveelheden koolhydraten, ze willen ándere boodschappen. Ze willen eten wat hen kan voeden en energie geven. Dáár doen ze graag hun deuren voor open. 

Zo simpel is diabetes 2 op te lossen! Als je andere boodschappen in huis haalt, dan dalen je bloedsuikers direct. Zó snel zelfs dat je al direct kan starten met medicatie afbouwen. Al na enkele dagen of weken kan helemaal gestopt worden met medicatie.  Mensen voelen zich ook al snel héél veel beter omdat nu eindelijk ál hun cellen weer worden gevoed met nieuwe boodschappen.

En die schuren? Die worden weer leger en leger. En dat merk je: je valt eindelijk echt af! Iets wat heel erg lastig is als je insuline spuit.

Werken pillen wel om diabetes te genezen?

Ook pillen tegen diabetes 2 kunnen de deuren niet openen. Pillen die je krijgt tegen diabetes 2 (zoals gliclazide, tolbutamide en glimepiride) helpen alleen om de boodschappen uit je bloed te halen en naar de schuur te brengen. Ze zorgen er dus voor dat je dikker wordt. Ze kunnen er niet voor zorgen dat de cellen de deuren weer opendoen voor de boodschappen.  

Je wilt zeker weten dat het klopt? Er zijn veel onderzoeken (hier, hier en hier) die laten zien dat dit ‘boodschappenverhaal’ precies zo werkt in de praktijk. Dus dat voortaan anders boodschappen doen het hele probleem van diabetes 2 op kan lossen. En níet steeds meer insuline spuiten, daar word je alleen maar zieker van en het gaat het probleem nooit en te nimmer oplossen. Daarmee genees je nooit van diabetes 2.

Waarom weet je behandelaar dit niet? Insulineresistentie (het klemmen van de deuren) wordt vaak niet gezien als oorzaak. Maar dat verandert… steeds meer artsen en diabetesverpleegkundige pakken het anders aan. Meer en meer mensen krijgen het advies om ánders boodschappen te gaan doen. Om koolhydraten grotendeels te schrappen uit hun menu en er andere brandstof voor in de plaats te eten. 

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen