Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. LICHAMELIJK ONGEMAK
  4.  » Wat doe je bij (tijdelijke) obstipatie

Wat doe je bij (tijdelijke) obstipatie

Een koolhydraatarme/keto aanpak is goed voor je darmen! Darmklachten nemen steeds meer af wanneer je koolhydraatarm/keto gaat eten. Maar je lijf en darmen moeten wel even wennen aan deze nieuwe manier van eten. En dat kan gepaard gaan met obstipatie (en soms juist diarree). We zien gelukkig altijd dat obstipatie in de loop van de weken of maanden vanzelf steeds minder wordt en dat deze klachten uiteindelijk verdwijnen. Het is dus een tijdelijke ‘kwaal’, maar het kan wel heel vervelend zijn.

Ik wil jullie eerst vertellen over mijn eigen recente ervaring: Ik heb zelf in al die 19 jaar dat ik koolhydraatarm/keto eet eigenlijk nooit last gehad van obstipatie. Tot ik drie maanden geleden begon met het koken voor een nieuw boek. Ik ging heel veel recepten uittesten met extra pitten en zaden, en opeten natuurlijk. Ik kreeg in de loop van de weken steeds meer een opgeblazen gevoel en een pijnlijke buik. Maar ik kon nog wel gewoon naar de wc. Tot ook dat steeds minder werd. Ik legde de link niet meteen. Het werd steeds erger, de buikpijn, de opgeblazen, dikke buik en ik werd snel veel zwaarder!

Ik dacht eerst nog even dat er iets ergs aan de hand was, tot het kwartje viel. Al die pitten en zaden zaten natuurlijk als grote klonten in mijn darmen! Ik ben naar het Kruidvat gegaan en heb magnesiumoxide gekocht (tip 3). Ik had flink wat pillen nodig, maar gelukkig had ik na een paar dagen de boel weer op gang. Ik was in één klap een paar kilo kwijt! Mijn les: pas op met pitten, zaden en andere extra vezels en start op tijd met lijnzaadolie (tip 1).

 

Obstipatie: wat kun je doen?

1. Extra vetten

Een beetje extra vet kan je ontlasting soepeler maken! Iedere ochtend op de nuchtere maag, een eetlepel lijnzaadolie kan wonderen doen.
Het kan snel gaan
, zorg dat je in de buurt van de wc bent!  Je koopt het gewoon in de supermarkt. Bewaar aangebroken lijnzaadolie in de koelkast. Probeer dit altijd als eerste: elke ochtend een eetlepel lijnzaadolie op de nuchtere maag. In plaats van lijnzaadolie kun je ook kokosolie, MCT-olie of olijfolie gebruiken. Vaak werkt het snel, maar bij sommigen duurt het wel even, tot soms zo’n zes uur na het innemen van de olie.

2. Voldoende zout en mineralen 

Voldoende zout en mineralen extra is enorm belangrijk als je start met deze aanpak, omdat je meer vocht verliest. Een tekort hieraan kan een belangrijke rol spelen bij obstipatie. Vul je je mineralen al aan op de manier zoals wij adviseren? Je kunt gerust nog wat extra zout nemen. 

3. MagnesiumOXIDE

Magnesium is er in veel ‘vormen’. Magnesium in de vorm van magnesiumoxide wordt vrijwel niet opgenomen door je lijf, maar je ‘poept het snel weer uit’! Daardoor zorgt magnesiumoxide ervoor dat je ontlasting wat makkelijker en soepeler wordt.

De goedkope magnesiumoxide van bijvoorbeeld het Kruidvat is prima om te laxeren! Ook andere drogisten, of de Hema, verkopen het.

LET OP: Het heet vaak gewoon ‘magnesium’, en achterop zie je dan dat het magnesiumoxide is.  Ons advies is om te beginnen met 2 tabletjes voor het slapen gaan. Als dat niet werkt kun je het de volgende dag herhalen. Sommige mensen hebben wat meer magnesiumoxide nodig voordat ze merken dat het werkt, je kunt gerust meer dan de aanbevolen hoeveelheid nemen. Je lijf neemt dit niet op, dus het is niet schadelijk!

Heb je dan ook nog andere magnesium nodig? Magnesiumoxide kan niet je andere magnesium vervangen, je neemt OXIDE dus NAAST DE andere magnesium die je nodig hebt om je mineralen aan te vullen. Meer info over minaralen aanvullen vind je hier. 

4. Extra vitamine C

Een hoge dosering vitamine C kan ook laxerend werken zonder dat dit gevaarlijk is of invloed heeft op je koolhydraatarme/keto aanpak. Je kunt hiervoor de vitamine C van de drogist gebruiken. Ons advies is om 3000 mg te slikken. Dit kun je een paar dagen achter elkaar herhalen. Doe dit niet na 18:00 uur; het kan er namelijk voor zorgen dat je dan niet goed kunt slapen. 

5. Extra vezels, zoals lijnzaad of psyllium?

PAS OP met extra vezels, of pitten en zaden toevoegen. Dit kan het nog veel erger maken! In principe bevatten de startgids weekmenu’s voldoende vezels, en heb je geen extra losse vezels nodig. Met losse vezels bedoel ik  (gebroken) lijnzaad, chiazaad of psylliumvezels. Lijnzaad kán soms wel helpen, bijvoorbeeld verwerkt in crackers, of over yoghurt, maar het kán de obstipatie ook erger maken. 

Probeer liever één van de andere oplossingen. Mocht je er wel voor willen kiezen zorg dat je in ieder geval ruim voldoende erbij blijft drinken.

6. Laxeermiddelen?

Je kunt laxeermiddelen in twee groepen indelen: laxeermiddelen die ervoor zorgen dat je darmen ‘harder werken’ en laxeermiddelen die zorgen voor meer vocht in de darmen en daardoor zachtere ontlasting. 

De eerste soort laxeermiddelen, dus die je darmen harder doen werken, kunnen je darmen op den duur ‘lui’ maken. De meest gebruikte soort is bisacodyl. Je kunt hier dus beter niet aan beginnen.

De tweede soort laxeermiddelen die meer vocht in je darmen brengen zijn eventueel wel een optie, maar je darmen kunnen hier wel aan gaan wennen. Dat kan lastig zijn als je ermee wilt stoppen. Macrogol, metamucil en lactulose vallen in deze groep laxeermiddelen. Op zich kun je deze wel af en toe gebruiken, maar liever niet ‘standaard’ elke dag.

Pas op met zoetstoffen in laxeermiddelen. Mocht je bijvoorbeeld metamucil willen gebruiken, vraag dan om de suikervrije variant. Lactulose lijkt invloed te hebben op je bloedsuiker en is daarom geen goed idee, zeker voor diabeten wordt dit afgeraden.

Heb jij juist last van diarree?

Dan vind je hier meer informatie.

VERDER LEZEN 

Iedereen heeft zout nodig

Jarenlang hebben we te horen gekregen dat het gezonder is om weinig of geen zout te eten. Want zout zou je bloeddruk verhogen, hart- en vaatziekten veroorzaken en slecht zijn voor je nieren. Inmiddels komen er meer en meer bewijzen dat zout hierin niet de boosdoener...

De ‘onder de vijf gram kh regel’

Geen idee wie de regel ooit heeft verzonnen, maar hij duikt helaas steeds weer op. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, dan kun je dit artikel overslaan. Maar mensen die deze regel volgen, eten koolhydraatarm op de volgende manier: alles wat minder van 5 gram...

“Negeer voedingsadvies bij diabetes 2!”

Dokter Sarah Hallberg is huisarts, mededirecteur in een academisch ziekenhuis Arnett en assistent professor aan de Indiana University School of Medicine. Ze is afgestudeerd in obesitas en interne geneeskunde en is gepromoveerd in bewegingswetenschappen. In de praktijk...

Corona en hoge bloeddrukmedicatie

Het heeft ons allemaal in de greep: het coronavirus. Wij volgen artsen en wetenschappers (overal ter wereld) die gespecialiseerd zijn in gezond koolhydraatarm/keto eten en die relevante inzichten en (volgens ons) betrouwbare informatie hebben m.b.t. het coronavirus....

Vragen en tips bij de STARTGIDS

BELANGRIJK VÓÓR JE GAAT STARTEN: VOOR IEDEREEN: Je móet je mineralen aanvullen om kramp, vermoeide spieren en ‘slap voelen’ te voorkomen! Waarom en hoe dat lees je hier. VOOR DIABETEN: Lees dit ALTIJD eerst: Zo kun je starten als je diabetes hebt. VERSCHILLENDE...

Corona-risico: leptine en overgewicht?

Het heeft ons allemaal in de greep: het coronavirus. Wij volgen artsen en wetenschappers (overal ter wereld) die gespecialiseerd zijn in gezond koolhydraatarm/keto eten en die relevante inzichten en (volgens ons) betrouwbare informatie hebben m.b.t. het coronavirus....

TIEN FABELS over diabetes type 2

Steeds meer mensen ontdekken dat je door heel anders te eten, diabetes 2 kunt verslaan. Het lukt ze om van de insuline en pillen af te komen, terwijl hun bloedsuikers laag blijven. Dat is geen 'wonder', maar heel logisch. Als je de oorzaak wegneemt, dan kun je beter...

Arts: juist nu koolhydraatarm eten!

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. In dit artikel maken we kennis met dokter Melanie Meijer, huisarts en...

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.