Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. LICHAMELIJK ONGEMAK
  4.  » Wat doe je bij (tijdelijke) obstipatie

Wat doe je bij (tijdelijke) obstipatie

Een koolhydraatarme/keto aanpak is goed voor je darmen! Darmklachten nemen steeds meer af wanneer je koolhydraatarm/keto gaat eten. Maar je lijf en darmen moeten wel even wennen aan deze nieuwe manier van eten. En dat kan gepaard gaan met obstipatie (en soms juist diarree). We zien gelukkig altijd dat obstipatie in de loop van de weken of maanden vanzelf steeds minder wordt en dat deze klachten uiteindelijk verdwijnen. Het is dus een tijdelijke ‘kwaal’, maar het kan wel heel vervelend zijn.

Vaak is er ook sprake van uitdroging. Dat komt doordat je meer plast en vocht krijtraakt. Let erop dat je 2 liter vocht binnenkrijgt, naast koffie (koffie werkt vochtafdrijvend). Vergeet ook stap 2 niet, je hebt voldoende zout nodig voor een effectieve vochthuishouding.

Obstipatie: wat kun je doen?

STAP 1. Extra vetten

Een beetje extra vet kan je ontlasting soepeler maken! Iedere ochtend op de nuchtere maag een eetlepel lijnzaadolie, of ander vet, kan wonderen doen. Wacht zeker 15 minuten voor je iets anders gaat eten of drinken. Het kan snel gaan, zorg dat je in de buurt van de wc bent!  Je koopt het gewoon in de supermarkt. Bewaar aangebroken lijnzaadolie in de koelkast. Probeer dit altijd als eerste: elke ochtend een eetlepel lijnzaadolie op de nuchtere maag. In plaats van lijnzaadolie kun je ook kokosolie, MCT-olie (supermarkt) of olijfolie gebruiken. Vaak werkt het snel, maar bij sommigen duurt het wel even, tot soms zo’n zes uur na het innemen van de olie.

STAP 2. Voldoende zout en mineralen 

Voldoende zout en mineralen extra is enorm belangrijk als je start met deze aanpak, omdat je meer vocht verliest. Een tekort hieraan kan een belangrijke rol spelen bij obstipatie. Vul je je mineralen al aan op de manier zoals wij adviseren? Je kunt gerust nog wat extra zout nemen. 

STAP 3. MagnesiumOXIDE

Magnesium is er in veel ‘vormen’. Magnesium in de vorm van magnesiumoxide wordt vrijwel niet opgenomen door je lijf, maar je ‘poept het snel weer uit’! Daardoor zorgt magnesiumoxide ervoor dat je ontlasting wat makkelijker en soepeler wordt.

De goedkope magnesiumoxide van bijvoorbeeld het Kruidvat is prima om te laxeren! Ook andere drogisten, of de Hema, verkopen het.

LET OP: Het heet vaak gewoon ‘magnesium’, en achterop zie je dan dat het magnesiumoxide is.  Ons advies is om te beginnen met 2 tabletjes voor het slapen gaan. Als dat niet werkt kun je het de volgende dag herhalen. Sommige mensen hebben wat meer magnesiumoxide nodig voordat ze merken dat het werkt, je kunt gerust meer dan de aanbevolen hoeveelheid nemen. Je lijf neemt dit niet op, dus het is niet schadelijk!

Heb je dan ook nog andere magnesium nodig? Magnesiumoxide kan niet je andere magnesium vervangen, je neemt OXIDE dus NAAST DE andere magnesium die je nodig hebt om je mineralen aan te vullen. Meer info over minaralen aanvullen vind je hier. 

Klik hier voor meer informatie over verschillende vormen magnesium.

STAP 4. Extra vitamine C

Een hoge dosering vitamine C kan ook laxerend werken zonder dat dit gevaarlijk is of invloed heeft op je koolhydraatarme/keto aanpak. Je kunt hiervoor de vitamine C van de drogist gebruiken. Ons advies is om 3000 mg te slikken. Dit kun je een paar dagen achter elkaar herhalen. Doe dit niet na 18:00 uur; het kan er namelijk voor zorgen dat je dan niet goed kunt slapen. 

Extra vezels, zoals lijnzaad of psyllium?

PAS OP met extra vezels, of pitten en zaden toevoegen. Dit kan het nog veel erger maken! In principe bevatten de startgids weekmenu’s voldoende vezels, en heb je geen extra losse vezels nodig. Met losse vezels bedoel ik  (gebroken) lijnzaad, chiazaad of psylliumvezels. Lijnzaad kán soms wel helpen, bijvoorbeeld verwerkt in crackers, of over yoghurt, maar het kán de obstipatie ook erger maken. 

Probeer liever één van de andere oplossingen. Mocht je er wel voor willen kiezen zorg dat je in ieder geval ruim voldoende erbij blijft drinken.

Laxeermiddelen?

Je kunt laxeermiddelen in twee groepen indelen: laxeermiddelen die ervoor zorgen dat je darmen ‘harder werken’ en laxeermiddelen die zorgen voor meer vocht in de darmen en daardoor zachtere ontlasting.

De eerste soort laxeermiddelen, dus die je darmen harder doen werken, kunnen je darmen op den duur ‘lui’ maken. De meest gebruikte soort is bisacodyl. Je kunt hier dus beter niet aan beginnen.

De tweede soort laxeermiddelen die meer vocht in je darmen brengen zijn eventueel wel een optie, maar je darmen kunnen hier wel aan gaan wennen. Dat kan lastig zijn als je ermee wilt stoppen. Macrogol, metamucil en lactulose vallen in deze groep laxeermiddelen. Op zich kun je deze wel af en toe gebruiken, maar liever niet ‘standaard’ elke dag.

Pas op met zoetstoffen in laxeermiddelen. Mocht je bijvoorbeeld metamucil willen gebruiken, vraag dan om de suikervrije variant. Lactulose lijkt invloed te hebben op je bloedsuiker en is daarom geen goed idee, zeker voor diabeten wordt dit afgeraden.

Heb jij juist last van diarree?

Dan vind je hier meer informatie.

VERDER LEZEN 

Geen hoop meer voor Gisella

Gisella (51) worstelt al vanaf haar twaalfde met haar gewicht. Ondanks al het lijnen en afzien wordt ze steeds dikker en uiteindelijk ook steeds zieker. Een maagverkleining lijkt de enige optie. Maar dat loopt helaas heel slecht af; uiteindelijk kan ze helemaal niet...

Waarom je niet afvalt van sporten

Een bijdrage van Sportarts Hans van Kuijk:  Overgewicht en obesitas treffen steeds meer mensen in de laatste decennia. Mensen met overgewicht die hulp zoeken om af te vallen denken vaak dat ze kunnen afvallen door (meer) te gaan sporten. Maar is dat wel zo? In de...

Starten met keto en jeuk/uitslag (keto rash)

Als je net begonnen bent met koolhydraatarm/keto eten, kun je soms last krijgen van (onschuldige) huiduitslag: keto rash. Het komt niet vaak voor gelukkig, want het kan erg vervelend zijn. HOE HERKEN JE KETO RASH? Je kunt keto rash (prurigo pigmentosa) herkennen aan...

Koolhydraatarm/keto eten van de snackbar

Wanneer je strikt koolhydraatarm/keto eet dan is een snackbar niet de meest handige keuze, als het gaat om puur en echt eten. Maar soms komt het zo uit dat je geen andere optie hebt. Onderstaande tips zijn voor die 'noodgevallen'. Ik ga steeds uit van een 'standaard...

Duizelig, bibberig en slapjes…

Ben jij bezig met de weekmenu's uit de startgids en merk je dat je je eerder slechter dan beter voelt? Voel je je bibberig, duizelig, slapjes, misschien wat misselijk en ziekig?  Zijn het 'gewoon afkickverschijnselen'? Het kan zijn dan je 'gewoon' last hebt van...

Calorieën tellen en afvallen

Dat dacht jij toch ook altijd? Als je wilt afvallen dan móet je calorieën tellen, want daar draait het om? Inmiddels weet je dat daar de sleutel niet zit, toch? Of denk je stiekem dat je toch calorieën moet tellen, ook al doen wij daar niet aan? Heeft calorieën tellen...

Dure ketonen uit een zakje

Ketonen zijn een geweldige brandstof voor je lijf. Ze kunnen je lijf en vooral ook je hersenen, beter voorzien van energie dan glucose (koolhydraten). Iedereen die een ketodieet volgt, weet dat inmiddels: geen mist meer in je hoofd, geen honger meer en veel meer...

Afvallen met keto: behoud spiermassa!

Regelmatig horen we dat mensen bang zijn dat je je spieren gaat 'opeten' als je flink gaat afvallen. Of dat je lijf eiwitten die je eet om gaat zetten in suikers... Waar komen die verhalen vandaan en wat is er van waar? Spierverlies bij crashdiëten Feit: jezelf...

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen