Selecteer een pagina
Tips & Tricks » LICHAMELIJK ONGEMAK » Wat doe je bij (tijdelijke) obstipatie

Wat doe je bij (tijdelijke) obstipatie

Een koolhydraatarme/keto aanpak is goed voor je darmen! Darmklachten nemen steeds verder af wanneer je koolhydraatarm/keto gaat eten. Maar je lijf en darmen moeten wel even wennen aan deze nieuwe manier van eten. En dat kan gepaard gaan met obstipatie (en soms juist diarree).
We zien gelukkig altijd dat obstipatie in de loop van de weken/maanden vanzelf steeds minder wordt en dat deze klachten uiteindelijk verdwijnen. Het is dus een tijdelijke ‘kwaal’, maar het kan wel heel vervelend zijn.

WAT KUN JE DOEN BIJ TIJDELIJKE OBSTIPATIE?

Extra vetten
Een beetje extra vet kan je ontlasting soepeler maken! Iedere ochtend op de nuchtere maag, een eetlepel lijnzaadolie kan wonderen doen. Het kan snel gaan, zorg dat je in de buurt van de wc bent!  Je koopt het gewoon in de supermarkt. Bewaar aangebroken lijnzaadolie in de koelkast.

In plaats van lijnzaadolie kun je ook kokosolie, MCT olie of olijfolie gebruiken. Vaak werkt het snel, maar bij sommigen duurt het wel even, tot soms zo’n zes uur na het innemen van de olie.

Voldoende zout/mineralen eventueel extra zout
Voldoende zout/mineralen aanvullen is enorm belangrijk als je start met deze aanpak, omdat je meer vocht verliest. Een tekort hieraan kan een belangrijke rol spelen bij obstipatie. Vul je je mineralen al aan op de manier zoals wij adviseren? Je kunt gerust wat extra zout nemen.

Magnesiumoxide
Magnesium is er in veel ‘vormen’. Magnesium in de vorm van magnesiumoxide wordt vrijwel niet opgenomen door je lijf, maar je ‘poept hem snel weer uit’! Daardoor zorgt magnesiumoxide ervoor dat je ontlasting wat makkelijker en soepeler wordt.

De goedkope magnesiumoxide van bijvoorbeeld de Kruidvat is prima! Ons advies is om te beginnen met 2 tabletjes voor het slapen gaan. Als dat niet werkt kan je het de volgende dag herhalen. Sommige mensen hebben wat meer magnesiumoxide nodig voordat ze merken dat het werkt, je kan gerust meer dan de aanbevolen hoeveelheid nemen. Je lijf neemt dit niet op, dus het is niet schadelijk!

Magnesiumoxide kan niet je andere magnesium vervangen, je neemt deze vorm dus NAAST andere magnesium (wij adviseren de TRIO magnesium van NOW). Meer info.

Extra vitamine C
Een hoge dosering vitamine C kan ook laxerend werken zonder dat dit gevaarlijk is of invloed heeft op je koolhydraatarme/keto aanpak. Je kan hiervoor de vitamine C van de drogist gebruiken. Ons advies is om 3000 mg te slikken. Dit kan je een paar dagen achter elkaar herhalen. Doe dit niet na 18:00 uur, het kan er namelijk voor zorgen dat je dan niet goed kunt slapen.

Extra vezels, zoals lijnzaad of psyllium?
In principe bevatten de startgids weekmenu’s voldoende vezels en kan het toevoegen van extra ‘losse’ vezels juist meer ellende veroorzaken. Met losse vezels bedoel ik  (gebroken) lijnzaad, chiazaad of psylliumvezels. Lijnzaad kán soms wel helpen, bijvoorbeeld verwerkt in crackers, of over yoghurt, maar het kán de obstipatie ook erger maken. 

Lijkt het toevoegen van lijnzaad bij jou niet te helpen? Probeer liever één van de andere oplossingen. Mocht jij er wel voor willen kiezen zorg dat je in ieder geval ruim voldoende erbij blijft drinken.

Laxeermiddelen?
Je kunt laxeermiddelen in twee groepen indelen: Laxeermiddelen die ervoor zorgen dat je darmen ‘harder werken’ en laxeermiddelen die zorgen voor meer vocht in de darmen en daardoor zachtere ontlasting. 

De eerste soort laxeermiddelen, dus die je darmen harder doen werken, kunnen je darmen op den duur ‘lui’ maken. De meest gebruikte soort is bisacodyl. Je kunt hier dus beter niet aan beginnen.

De tweede soort: laxeermiddelen die meer vocht in je darmen brengen zijn eventueel wel een optie, maar je darmen kunnen hier wel aan gaan wennen. Dat kan lastig zijn als je ermee wilt stoppen. Macrogol, metamucil, lactulose vallen in deze groep laxeermiddelen. Op zich kun je dit wel af en toe gebruiken, maar liever niet ‘standaard’ elke dag.

Pas op met zoetstoffen in laxeermiddelen. Mocht je bijvoorbeeld metamucil willen gebruiken, vraag dan om de suikervrije variant. Lactulose lijkt invloed te hebben op je bloedsuiker en is daarom geen goed idee, zeker voor diabeten wordt dit afgeraden.

WAT KUN JE DOEN BIJ TIJDELIJKE DIARREE?

Sommige mensen krijgen juist last van diarree de eerste tijd, of dunnere ontlasting. Soms kan dat weken duren. Ook dat gaat vanzelf weer over. Controleer even of je niet per ongeluk magnesiumOXIDE slikt in plaats van de aanbevolen magnesiumsoorten. Oxide kan laxerend werken. Ook kun je kijken of het beter gaat als je je supplementen bij het eten neemt. Je kunt af en toe een diarreeremmer gebruiken mocht het een keer heel slecht uitkomen met je geplande activiteiten, maar pas op want je er snel door verstopt raken. Dus houd het echt bij heel af en toe als het écht nodig is. 

NIEUWE PRODUCTEN? Houd ook in de gaten of je diarree krijgt van bepaalde producten/gerechten. Laat deze producten/gerechten dan eerste even staan. Misschien kun je ze een aantal weken later wel eten.

GALBLAASPROBLEMEN? Bij mensen met galblaasproblemen, of zonder galblaas, zien we soms dat het langer duurt. Dit kan met het verwerken van vet te maken hebben. Hier vind je meer informatie.VERDER LEZEN 

Zijn die frikandellen echt zo koolhydraatarm?

Veel mensen denken dat frikandellen koolhydraatarm zijn en dus passen in een koolhydraatarm/keto menu. Klopt dat ook?En hoe kan het dat Mora ovenfrikandellen zo weinig koolhydraten bevatten?  Mora ovenfrikandellen getest in het lab Volgens het etiket bevatten Mora...

Brood en crackers binnen je koolhydraatarme/keto menu

Vrijwel elke supermarkt en bakker verkoopt tegenwoordig koolhydraatarm brood of crackers. De vraag is, of en hoe koolhydraatarm brood en crackers passen in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak.   Wanneer is iets koolhydraatarm? Laten we eerst kijken wat het precies...

Alcohol en Koolhydraatarme/keto eten

Past alcohol binnen een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak? Veel mensen kiezen ervoor om niet (meer) te drinken wanneer ze overstappen op een gezondere levensstijl. Maar jij maakt hier uiteraard je eigen keuzes in. Wanneer je er voorzichtig mee omgaat dan is alcohol...

Op gewicht blijven rond de overgang?

De overgang brengt veel veranderingen mee. Gelukkig kun je je gewicht ook dan goed in de hand houden met een koolhydraatarme/keto aanpak! En heb je minder last van overgangsklachten. Waarom werkt dat zo goed? Hormonen tijdens en na de overgang Veel vrouwen merken dat...

Verpleegkundige Lara SchalkHeb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht.

Lara Schalk
Medisch voedingsspecialist en expert in koolhydraatarm/keto eten.
Verpleegkundige bij TheNewFood