Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. KOOLHYDRAATARM PRODUCT KIEZEN
  4.  » Alles over olijfolie & Keto

Alles over olijfolie & Keto

In een gezonde keto aanpak nemen gezonde vetten een belangrijke plaats in. Eén van die gezonde vetten is olijfolie. Op deze pagina vind je belangrijke en handige informatie over olijfolie in je keto menu en leer je waarom olijfolie zo’n slimme keuze is (zeker bij keto).  

Waarom olijfolie

1. Olijfolie bevat veel omega 9, een gezond enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Deze vetten:
– zijn stabiel en gezond, ze voeden je cellen zonder ontstekingen te veroorzaken (iets wat bij omega-6 wél snel gebeurt).
– ondersteunen je hart en bloedvaten
– helpen om cellen soepel en stevig te houden
– bevorderen vetverbranding op een rustige manier
– werken ontstekingsremmend, zonder heftig te werken zoals omega-3

2. Olijfolie is bovendien rijk aan polyfenolen. Wat doen polyfenolen?
Antioxidanten: beschermen cellen tegen oxidatie (roest in je cellen)
– Ze houden je cellen schoon en stabiel, een beetje zoals roestbescherming van binnenuit.
Ontstekingsremmend
– Polyfenolen helpen je lichaam kalm te blijven, vooral als het veel energie verbrandt.
Ondersteunen vetverbranding en mitochondriën
– Ze zorgen dat je vetverbranding soepel verloopt én beschermen je energieaanmaak.
Verhogen opname van nutriënten in je maaltijd
– Polyfenolen zorgen dat je meer uit je eten haalt: vitamines, mineralen en andere goede stoffen worden beter opgenomen.

3. De ‘beste olijfolie’ bevat ook oleocanthal een polyfenol.
Oleocanthal is een natuurlijke ontstekingsremmer en kan daardoor veel gezondheidsvoordelen opleveren, waaronder het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en het bevorderen van de algehele gezondheid. Het geeft een prikkelend gevoel in je keel.

En tot slot: Olijfolie is stabieler dan veel mensen denken, zeker vergeleken met zaadoliën!

Welke soorten zijn er

Een opsomming van soorten olijfolie, van goed naar minder goed:

Extra vierge olijfolie
→ De puurste en minst bewerkte vorm. Koudgeperst, zonder gebruik van chemicaliën of hoge temperatuur. Het bevat een hoog gehalte aan polyfenolen, antioxidanten en vitamine E. Een licht bittertje of een ‘prikkeltje’ in je keel wijst op de aanwezigheid van deze bioactieve stoffen. 

Vierge olijfolie
→ Iets minder streng geselecteerd dan extra vierge. Nog steeds koudgeperst, maar vaak iets milder van smaak. Weinig te vinden in de  Nederlandse supermarkten.

Pure olijfolie / ‘gewone’ olijfolie
→ Een mix van geraffineerde olie en een klein beetje extra vierge voor smaak. Minder voedingsstoffen, neutraal van smaak.

Milde olijfolie
→ Een sterk bewerkte olijfolie die speciaal is ontdaan van geur en smaak. Lang houdbaar, maar bevat nauwelijks antioxidanten. Wel nog altijd een beter vet dan zaadolie, milde olijfolie is stabieler, neutraal, en vrij van hormoonverstorende residuen.

‘Light’ olijfolie
→ Geen lagere calorieën, maar sterk geraffineerd. De term ‘light’ slaat op kleur en smaak, niet op vetgehalte. Vaak misleidend gepresenteerd als gezonder, maar dat is het beslist niet.

Geraffineerde olijfolie (zonder aanduiding)
→ Verkregen via chemische extractie en verhitting. Goedkoop, stabiel voor bakken, maar nauwelijks voeding voor je lichaam. 

Koken met olijfolie

Koud gebruik olijfolie
– Over salades, in sausjes en dressings, over gekookte of gegrilde groentes
Kies het liefst extra vierge olijfolie, voor de meeste smaak en de meeste gezonde stoffen!
– In principe is elke soort olijfolie geschikt voor koud gebruik

Bakken in olijfolie
Extra vierge olijfolie: voor zacht tot middelhoog vuur (tot ± 180°C) is olijfolie prima geschikt, ideaal voor roerbakken, sauteren of stoven
Milde olijfolie: voor heter bakken, wokken op hoog vuur, vlees of vis aanbraden (kort en krachtig), bakken in de oven

TIP bak in extra vierge olijfolie + een ander vet
Vind je de smaak van extra vierge olijfolie te sterk en/of wil je op hogere temperaturen bakken? Meng de olijfolie dan.
Extra vierge olijfolie + roomboter → Romig en smaakvol, olijfolie beschermt de boter deels tegen verbranden
Let op: gebruik op laag tot middelhoog vuur. Niet geschikt voor heet aanbraden.
Extra vierge olijfolie + kokosolie (ontgeurd of extra vierge): → Kokosvet is hittebestendig, olijfolie verzacht de kokossmaak, samen stabiel en gezond vetprofiel. Een neutrale optie bij hoger vuur, zonder smaakverlies of oxidatie.
Extra vierge olijfolie + ghee (geklaarde boter) → Ghee heeft een hoger rookpunt (tot 250°C), daardoor hoger te verhitten, olijfolie zorgt voor zachtere smaak en extra voedingsstoffen. Perfect als je wilt bakken met smaak én hittebestendigheid.
Extra vierge olijfolie + bouillonvet / rundvet (vanaf de bottenbouillon) → Vet van de bouillon voegt diepte en vetoplosbare voeding toe, olijfolie maakt het smeuïger en geeft aroma. Geschikt tot ± 180°C, want bouillonvet verbrandt snel als je te heet bakt. 

Olijfolie kopen en bewaren

Waar let je op bij aankoop?
– Alleen olijfolie in donkere fles of in blik
– Eén land of boerderij als herkomst
– Oogstdatum of botteldatum zichtbaar
  Bij oogstdatum: gebruik de olie idealiter binnen 12 tot 18 maanden
  Bij botteldatum: gebruik binnen 12 maanden (de olie is dan vaak al wat ouder)
– Bij geen oogstdatum in ieder geval een THT (niet kopen als tht datum binnen 6 maanden ligt) 

Let op misleidende etiketten
– “Met olijfolie” = vooral zaadolie, dit mag al bij 5% olijfolie op een product staan
– “Light” olijfolie = sterk bewerkt, weinig voedingswaarde
– “Pure” olijfolie = vaak geraffineerd met beetje extra vierge voor smaak
– “EU-mengsel” = lage transparantie, vaak restpartijen

Aanbevolen soorten extra vierge olijfolie
– Terra Creta (AH)
– AH Biologisch Extra Vierge (AH)
– Gkazas (Jumbo, Odin) * 
– Oro del Desierto, La Masrojana oplaza, Odin) * 
– Castillo de Canena (online) * 
– Ellora Farms (online) * 
– Kalamata DOP (online) * 
* Soorten rijk aan oleocanthal (dat ‘extraatje’)

Hoe lang houdbaar?
– Na openen: 6–12 maanden
– Bewaren op donkere, koele plek
– Niet in de buurt van fornuis of zonlicht
– Olie wordt met tijd bitterder en verliest voedingswaarde

Olijfolie voor je huid?

Wat goed is voor je binnenkant, is vaak ook goed voor je buitenkant.

Wist je dat extra vierge olijfolie ook voedzaam is voor je huid? Het bevat:

Oleïnezuur (omega-9)
→ maakt de huid soepel, versterkt de huidbarrière

Palmitinezuur
→ verzacht, helpt tegen uitdroging en heeft een lichte beschermende werking

Polyfenolen en vitamine E
→ antioxidanten die beschermen tegen oxidatieve schade van buitenaf

Welke olijfolie voor je huid?

Gebruik alleen koude, ongeraffineerde extra vierge olijfolie (zoals je ook eet), dus alleen het allerbeste.
En geen “cosmetische olijfolie”, die is vaak is geraffineerd en/of bevat toevoegingen.

Meer lezen over gezonde vetten?

Alles over gezonde vetten in je ketomenu lees je hier
Lees hier meer over cholesterol en vetten
Lees hier waarom verzadigd vet onmisbaar is

Starten met écht gezond keto?

Wil jij jezelf ook slanker en gezonder eten?

Je kunt heel eenvoudig en effectief starten met een gezonde keto aanpak. Volg simpelweg de weekmenu's in de drie STARTGIDSEN (met of zonder online begeleiding). Door de slimme opbouw in de menu's kun je al na een paar weken verschil voelen in je lijf en meetbaar gezonder zijn. Begin áltijd met startgids 1!

Probeer het gewoon. Je hebt niks te verliezen en alleen maar te winnen. Het enige waar je spijt van zult hebben is dat je niet veel eerder bent begonnen met deze levensveranderende aanpak!

Heb jij een bepaalde ziekte? Lees dan eerst meer over starten met deze aanpak bij ziekte

MEER RECENT NIEUWS

ONDERZOEK Keto bij chronische pijn

Inmiddels is algemeen bekend dat we ziek worden van ultrabewerkte voedingsmiddelen. Als je gezond gaat eten zonder ultrabewerkte voedingsmiddelen merk je meteen al verschil, ook bij chronische pijn. Maar volgens onderzoek is een gezond keto dieet zonder ultrabewerkte...

MAAK JE LIJF WEER BLIJ

7 APRIL 2025 IS ER WEER EEN CHALLENGE VOOR STARTERS EN HERSTARTERS Maandag 7 APRIL 2025 starten we een nieuwe STARTGIDSEN challenge in onze besloten Facebookgroep.1 Voor starters, dus iedereen voor wie deze aanpak nieuw is!2 Voor iedereen die deze aanpak al langer...

ONDERZOEK Lager LDL gevaarlijk!

We horen steeds dat een lager LDL-cholesterol beter zou zijn, vanwege je risico op overlijden. Maar is dat wel zo? Een recent groots onderzoek toont aan dat een veel lager LDL-cholesterol het risico op overlijden juist verdubbelt!  LDL-CHOLESTEROL VERLAGEN LDL wordt...

ONDERZOEK Keto bij anorexia

Hoopgevend nieuws voor mensen die strijden tegen anorexia! Uit nieuwe case-studies waarbij een koolhydraatarme/keto aanpak (gebaseerd op dierlijke producten) werd gevolgd, blijkt dat deze aanpak kan helpen bij de behandeling van anorexia. Focus op meer koolhydraten...

Keto onderzoek: minder pijn, meer energie

Mensen die starten met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak merken vaak dat allerlei (pijn)klachten afnemen. Dat is niet vreemd: we weten al langer dat een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak ontstekingsremmend werkt. Nieuw onderzoek bevestigt dit wederom. De...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen