Diabetes type 2 is vrijwel ALTIJD omkeerbaar!
IS JOUW TYPE DIABETES OMKEERBAAR?
Welke type diabetes heb jij?
=> DIABETES TYPE 2
WAT IS DIABETES TYPE 2?
Deze type diabetes wordt ook wel ‘suiker’ of ouderdomsdiabetes genoemd. Alle koolhydraten die je eet worden omgezet in suikers die in je bloed komen. Het lichaam kan deze suikers gebruiken als brandstof. Bij diabetes type 2 heeft je lichaam moeite om alle suikers uit je bloed te halen. Je bloedsuikers blijven daardoor te hoog. Je hebt (steeds meer) medicatie nodig om je te helpen de extra suiker uit je bloed te halen.
IS DIABETES TYPE 2 GEVAARLIJK?
Diabetes kan uiteindelijk heel veel schade aanrichten en organen stuk maken, ook wanneer je medicatie (pillen of insuline) gebruikt. Enkele gevolgen van diabetes zijn: blindheid, amputaties van met name tenen, nierfalen, hart- en vaatziekten, zenuwschade (neuropathie) en hartfalen (vroegtijdig overlijden).
KAN MEDICATIE DIABETES TYPE 2 GENEZEN?
NEE. Mensen met diabetes type 2 zijn ernstig insulineresistent. Hun lichaam kan niet goed omgaan met koolhydraten, het is ‘koolhydratenmoe’. Diabetes 2 wordt behandeld met medicatie die de ziekte niet kan genezen maar alleen een beetje onder kan controle houden. Dit wordt steeds moeilijker waardoor ook steeds meer medicatie nodig is.
IS DIABETES TYPE 2 HETZELFDE ALS SUIKERZIEKTE?
Diabetes type 2 heet ook wel suikerziekte omdat het een ziekte is die ontstaat doordat je lijf niet goed met suikers (en koolhydraten) om kan gaan. Vroeger kregen vooral oudere mensen suikerziekte of ouderdomssuiker.
WAT KAN KOOLHYDRAATARM/KETO OPLEVEREN BIJ DIABETES 2?
Je kunt diabetes 2 verslaan door anders te eten! Bloedsuikers zullen verlagen en stabiliseren. Medicatie kan al vanaf de eerste dag worden afgebouwd. Binnen enkele weken kun je medicatievrij zijn. Ook de kans op complicaties neemt snel af. Jouw kans om gezond(er) oud te worden en niet voortijdig te overlijden, neemt toe! Omdat diabetes 2 terug kan komen blijf je wel altijd koolhydraatarm eten. Hier vind je een overzicht van veel voorkomende complicaties en wat deze aanpak kan verbeteren.
Ook mensen die ouderdomssuiker hebben, mensen waarbij diabetes 2 in de familie zit en mensen die al heel lang diabetes 2 hebben, is het mogelijk om van alle pillen en insuline af te komen!
Direct naar: VEELGESTELDE VRAGEN
Marcel – EX-DIABEET
Na 15 jaar diabetes en insuline is Marcel nu medicatievrij. “Zelfs mijn longarts was onder de indruk van het resultaat!”
Marcel moest steeds meer insuline spuiten waardoor hij veel aankwam. Zijn diabetesverpleegkundige stelde voor om met deze koolhydraatarme/keto aanpak te starten. Na vier maanden was hij 20 kilo kwijt kon al na drie weken de insuline en medicijnen aan de kant zetten. Zijn cholesterol is gezakt, de pijn in handen en voeten zijn verdwenen en zelfs zijn longen werden veel beter. Hij is ook longpatiënt, maar loopt nu weer 5 km hard. Zelfs de longarts vroeg wat hij had gedaan. Ze was erg enthousiast en wilde alles weten van deze aanpak.
Sandra (echtgenoot van Marcel):
“Ik ben zó trots op hem! 😁En heel erg blij en ben jullie erg dankbaar voor alle info en heerlijke recepten!
Ik heb nu gewoon mijn mannetje weer terug en ik eet lekker met hem mee. 😉”
=> PREDIABETES
Diabetes 2 ontstaat niet van de ene op de andere dag. Vaak is er al jaren sprake van sterk schommelende bloedsuikers door insulineresistentie. Meestal wordt dit niet opgemerkt door jouzelf of je arts. Deze ‘voorfase’ van diabetes 2 noemen we prediabetes.
HOE VERLOOPT PREDIABETES?
Heb je prediabetes (verhoogde bloedsuikers) en verander je niets aan je menu, dan kun je ervan uitgaan dat de situatie verslechtert tot je diabetes type 2 hebt en medicatie moet gaan gebruiken.
KUN JE VOORKOMEN DAT JE DIABETES 2 KRIJGT?
Ja! Door (liefst vandaag nog!) anders te gaan eten, kun je je bloedsuikers normaliseren en voorkomen dat je daadwerkelijk diabetes 2 krijgt. Je kunt zo ook voorkomen dat je medicatie moet gaan gebruiken. Onze koolhydraatarme/keto aanpak is hierbij zeer effectief.
NAAR: VEELGESTELDE VRAGEN
Timo (56) – valt 30 kilo af
Drie jaar geleden kreeg Timo van zijn arts te horen dat hij prediabeet was. Er móest iets veranderen. Maar het lukte hem niet om af te vallen, zelfs niet met een diëtiste. Timo, 191 cm, was zeker al dertig jaar veel te zwaar, maar het lukte nooit eerder om echt af te vallen. Drie jaar terug bleken zijn bloedsuikers te hoog. Hij was prediabeet en had dus grote kans om diabeet te worden, wat in zijn familie veel voorkomt. “Ik werd naar de diëtiste gestuurd en ik ging met veel moeite van 134 kilo naar 112 kilo, maar verder kwam ik niet. Ik hield het gewoon niet meer vol; om vier uur ’s middags gierde ik al van de honger. Dan raakt de motivatie er af en heb je er geen zin meer in en zo kom je uiteindelijk weer aan.” Na deze poging af te vallen woog hij al snel weer 128 kilo.
Zijn pogingen mislukken tot hij op advies van zijn bedrijfsarts start met koolhydraatarm eten. Hij haalt de boeken van TheNewFood in huis en inmiddels is hij zonder veel moeite al bijna 30 kilo afgevallen. Zijn bloedsuikers zijn weer perfect, hij is prediabeet af!
=> ZWANGERSCHAPSDIABETES
Zwangerschapsdiabetes is diabetes die alleen voorkomt tijdens de zwangerschap. Iemand met zwangerschapsdiabetes had dit dus niet voorafgaand aan de zwangerschap. Vaak gaat zwangerschapsdiabetes weer over nadat je bevallen bent.
WIE LOOPT MEER RISICO OP ZWANGERSCHAPSDIABETES?
Iedere vrouw kan zwangerschapsdiabetes krijgen tijdens de zwangerschap. Maar vrouwen met prediabetes, overgewicht en een hoge bloeddruk hebben een groter risico zwangerschapsdiabetes te krijgen. Ook wie eerder zwangerschapsdiabetes heeft gehad of bij een eerdere zwangerschap een kind kreeg dat zwaarder was dan 9 pond, loopt meer kans op zwangerschapsdiabetes.
IS ZWANGERSCHAPSDIABETES GEVAARLIJK?
Zwangerschapsdiabetes is gevaarlijk voor zowel moeder en kind, zelfs wanneer diabetesmedicatie wordt gebruikt. Bovendien werkt diabetesmedicatie niet altijd bij diabeteszwangerschap.
Risico’s voor de moeder:
Zwangerschapsdiabetes kan gepaard gaan met een te hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging. Bij zwangerschapsvergiftiging werken sommige organen niet meer goed en je baby krijgt minder zuurstof en voedingsstoffen. Na de zwangerschap lopen vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, meer risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Risico’s voor de baby:
- Baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes worden vaker geboren met geboortedefecten en worden vaak te vroeg geboren.
- Vaak zijn de longetjes niet goed genoeg ontwikkeld en de baby kan lijden aan het Respiratory Distress Syndrome (RDS): de baby heeft meer moeite met ademhalen.
- Is er sprake van zwangerschapsvergiftiging dan werkt de placenta minder goed en krijgt de baby minder zuurstof en voedingsstoffen.
- Baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes worden daarnaast vaak te zwaar geboren en hebben een groter risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 wanneer ze volwassen zijn.
- Baby’s lopen risico op hypo’s na de geboorte, wat insulten tot gevolg kan hebben.
WAT KAN KOOLHYDRAATARM/KETO OPLEVEREN BIJ ZWANGERSCHAPSDIABETES?
Koolhydraatarm/keto eten is geheel veilig tijdens de zwangerschap. Het is wel belangrijk dat je voldoende blijft eten. Vaak is er minder sprake van misselijkheid.
ZWANGERSCHAPSDIABETES VOORKOMEN
Je kunt zwangerschapsdiabetes voorkomen door gezond koolhydraatarm te eten! Je bloedsuikers verlagen en stabiliseren. Hierdoor neemt de kans op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes af. Koolhydraatarm/keto eten is veilig voor moeder en kind. Vaak is er ook minder sprake van misselijkheid.
STARTEN ALS JE AL ZWANGERSCHAPSDIABETES HEBT
Ook wanneer je al zwangerschapsdiabetes hebt en gezond koolhydraatarm gaat eten kun je profiteren van de positieve effecten. Je bloedsuikers dalen en worden stabieler. Het risico op ernstige complicaties wordt steeds kleiner!
HOE VERDER NA DE ZWANGERSCHAP?
70 procent van de vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad krijgt op latere leeftijd diabetes type 2. Het is daarom verstandig om koolhydraatarm/keto te blijven eten als je (ooit) zwangerschapsdiabetes hebt gehad om zo diabetes type 2 te voorkomen.
=> DIABETES TYPE 1
Bij mensen met diabetes type 1 kan het lichaam zelf geen insuline (meer) aanmaken. Zonder insuline kun je niet leven, daarom wordt insuline toegediend. De hoeveelheid wordt zo precies mogelijk afgestemd op de hoeveelheid insuline die je nodig hebt om de bloedsuikers zoveel mogelijk te normaliseren.
WAT KAN KOOLHYDRAATARM/KETO OPLEVEREN?
MINDER INSULINE NODIG / STABIELE BLOEDSUIKERS / MINDER HYPO’S
Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak zorgt ervoor dat de bloedsuikers lager en stabiel blijven. Er is veel minder insuline nodig, wat de gezondheid ten goede komt. De kans op (levensgevaarlijke) hypo’s is vele malen kleiner.
EINDELIJK AFVALLEN / MINDER DIABETESCOMPLICATIES / MEER ENERGIE
Insuline is een groeihormoon en geen ‘afvalhormoon’. Als je minder insuline gebruikt kun je eindelijk van eventueel overgewicht afkomen. De kans op complicaties neemt aanzienlijk af als de bloedsuikers stabieler zijn. Ook kun je een toename van energie verwachten!
MINDER KANS OP HET ONTWIKKELEN VAN DIABETES TYPE 2
Met diabetes type 1 loop je kans dat je op den duur ook diabetes type 2 krijgt door het toedienen van grote hoeveelheden insuline. Je wordt dan dikker en vertoont typische verschijnselen die passen bij diabetes 2. Wanneer je ánders gaat eten kun je dit voorkomen!
MEER INFORMATIE OVER DIABETES TYPE 1:
Meer informatie over diabetes type 1 en koolhydraatarm eten vind je op deze pagina.
NAAR: VEELGESTELDE VRAGEN
Angela (56)
“Ik bruis van de energie en levenslust!”
Toen Angela elf jaar oud was, werd bij haar diabetes type 1 vastgesteld. Een ziekte waar ze 45 jaar zo goed mogelijk mee probeert te leven, met veel pieken en dalen en steeds meer levensbedreigende gezondheidsproblemen. Dan wijst haar diabetesverpleegkundige haar op de koolhydraatarme/keto aanpak van TheNewFood, en dat verandert alles. Nu geniet Angela bruisend van energie en levenslust van elke dag. Met veel minder insuline en in een veel betere gezondheid.
=> ANDERE TYPES
Er zijn meer vormen of ’tussenvormen’ van diabetes, zoals bijvoorbeeld LADA. Of diabetes veroorzaakt door een bepaalde ziekte of medicatie. (lees het verhaal van Femke!) Om welk type diabetes het ook gaat, het is altijd beter om de bloedsuikers zo laag en stabiel mogelijk te houden. Helemaal van de medicatie afkomen zal misschien niet altijd lukken, maar minderen kan zéker! Het is zeer de moeite waard om het een kans te geven! Bij élke vorm van diabetes is koolhydraatarm/keto eten een goed idee, omdat je de bloedsuikers lager houdt.
Annette – EX-DIABEET
“Ik voelde me zo slecht, ik was aan het overleven!”
Annette schrok enorm toen ze hoorde dat ze zelf diabetes 2 bleek te hebben. Ze had als wijkverpleegster vaak te maken met mensen met ouderdomsdiabetes. Dagelijks werd ze geconfronteerd met allerlei vreselijke nare complicaties van diabetes. En nu was zij zelf aan de beurt… In de vijf jaar die daarop volgden moest ze steeds meer medicatie en insuline gebruiken en werd ze alsmaar zieker. Ze kon niet meer goed functioneren en moest stoppen met werken. Ze besloot zelf iets te gaan doen! Een gezond koolhydraatarm menu verandert haar leven!
VERSLA OOK DIABETES 2 MET EEN GEZOND KOOLHYDRAATARM/KETO MENU!
Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht. Matty Barnhoorn TheNewFood |
|
Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak. Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of stuur Lara een bericht. |
Zij zijn veel afgevallen!
Zij versloegen diabetes 2
Zij werden veel gezonder
BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten
Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.
Boeken ook als PDF leverbaar