Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. GEZOND KOOLHYDRAATARM/KETO
  6.  » Kies je een (honger)dieet of keto?

Kies je een (honger)dieet of keto?

Je kent de typische diëten wel: Cambridge, Weight Watchers, Herbalife, Modifast, Sonja, het brooddieet, eiwitdieet, maaltijdvervangers… Noem maar op! Wanneer jij ook ‘altijd aan de lijn’ bent, zul je er zeker één of meer van deze ‘hongerdiëten’ hebben uitgeprobeerd. Is keto anders?

De keerzijde van crashdiëten: Je lichaam breekt zichzelf af…

In eerste instantie lijken alle diëten te werken. Je valt snel veel af. Geen wonder: je eet veel minder dan je lichaam nodig heeft, vooral eet je te weinig vet. En ook al lijken ze te werken, deze diëten hebben een keerzijde… Je lichaam gaat in snel tempo zichzelf afbreken.

Ja, zichzelf, en niet alleen die extra kilo’s. Met zo’n ‘op tekorten gebaseerd’ crashdieet breek je namelijk óók spiermassa af. Dat wil je niet! Spiermassa is erg belangrijk. Naast dat het je mooiere vormen geeft, zorgen ze ervoor dat je botten goed blijven werken en dat je verbranding omhoog gaat zonder iets te hoeven doen. Spiermassa geeft je metabolisme een boost!

Wat je niet wilt: de spaarstand

Je wilt niet dat je lichaam in ‘de spaarstand’ komt. Een soort zuinige stand die je lichaam ‘aanzet’ wanneer het merkt dat je het steeds tekort aan voeding geeft. Je lichaam zorgt dat het op een laag pitje gaat functioneren, zodat het minder nodig heeft. Dat betekent dat je nóg minder moet eten om af te vallen. En veel belangrijker: nadat je op je gewicht bent blijft je lichaam nog lange tijd in die spaarstand staan.

Ga je dus weer wat meer eten dan komen er snel weer kilo’s bij. Hoe vaker je crashdiëten het gevolgd hoe voorzichtiger je lichaam zal zijn met het uitzetten van de spaarstand. Het kan lange tijd duren voor je lichaam er weer op vertrouwd dat je het normaal voedt.

Juist vetten heb je nodig om gezond te blijven! 

Daarnaast zijn vrijwel al die crashdiëten vetarm. En… Juist vetten heb je nodig om je lijf gezond te houden. Ze zorgen ervoor dat je vitamines op kunt nemen en dat je hormonen normaal functioneren (alle hormonen, niet alleen geslachtshormonen, maar ook stresshormonen en hormonen die betrokken zijn bij honger- en verzadiging).

Vetten zorgen ervoor dat je langer vol bent en geestelijk en lichamelijk goed kan functioneren. Kortom: je lijf heeft vetten nodig!

Is een koolhydraatarme/keto aanpak niet ook gewoon een crashdieet?

Nee! Bij een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak voed je je lijf met echt puur eten, in plaats van dat je je lijf vult met zo min mogelijk (en ongezond) eten. Het uitgangspunt is precies het tegenovergestelde van een aanpak gebaseerd op tekorten en uithongering. Je lichaam komt bij koolhydraatarm/keto niets tekort en zal daarom niet reageren met in de spaarstand te gaan staan. Ook niet als je afvalt.

Bovendien eet je meer gezonde vetten, waardoor je lijf gezonder wordt en je je verzadigd volt. En voldoende eiwitten om je spieren te onderhouden. Onderzoek wijst uit dat spieren behouden worden als je een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak volgt.

Wat is ‘het geheim’ van deze aanpak?

Er is eigenlijk niet één geheim, maat er zijn minstens vijf geheimen! 

1. Het eerste geheim: weinig koolhydraten
Je eet weinig koolhydraten. Als je insulineresistent bent (zoals 80% van ons) dan is dat slim. Want je lijf kan er dan niet goed mee omgaan. Niet alleen slaat het de meeste koolhydraten op als reserves, het gaat al snel daarna toch weer ‘zeuren’ om nieuwe koolhydraten. Als je stopt met al die koolhydraten dan ben je binnen enkele dagen van dat gezeur af. Dat geeft rust!

2. Het tweede geheim: eten tot je verzadigd bent
Je MAG LEKKER ETEN zoveel als je nodig hebt!! Honger past niet bij deze aanpak. En doordat je je lichaam voedt met échte voeding en ruim voldoende gezonde vetten en eiwitten, voel je je steeds verzadigd.  Ook tussen de maaltijden door heb je ‘eetrust’.

3. Het derde geheim: metabolisch voordeel
Bij deze aanpak geef je je lijf vet als brandstof. Vet als brandstof gebruiken kost jouw lichaam meer moeite dan koolhydraten gebruiken als brandstof. Het heeft hier meer energie voor nodig, die energie haalt het uit jouw reservevoorraad! Dat is dus mooi meegenomen!

4. Geheim nummer vier: hormonen beter in balans
Hormonen spelen een grote rol bij dikker worden of afvallen. En laat je nou net vetten nodig hebben om hormonen normaal te laten werken!
Ook maak je veel minder insuline aan, een hormoon wat er onder andere voor zorgt dat je vetreserves opslaat.

5. Meer energie, beter in je vel en beter slapen
Hij staat in dit lijstje toevallig op nummer vijf, maar voor velen is het de nummer één van deze aanpak. Je gaat je al snel heel veel beter voelen. Meer energie, beter slapen en uitgerust wakker worden. Je gaat je zoveel beter voelen dat je helemaal niet meer denkt aan stoppen. Want dit gevoel wil je je leven lang ervaren. En zeg nou zelf: heb jij dat gevoel ooit gehad bij een crashdieet? Dat je niet zou willen stoppen? 

Gezond en snel afvallen kan dus wél samen gaan!

Met een puur gezonde koolhydraatarm/keto aanpak kun je dus snel en zonder honger afvallen. Daarnaast kun je je gezondheid enorm verbeteren. Ook dat is een groot verschil met een ongezond crashdieet, waarbij je je lijf tekort doet en je je lijf vaak juist ongezonder maakt.

Waar wacht je nog op? Ga snel aan de slag met dit ‘gezonde crashdieet’. De weekmenu’s in de startgidsen kunnen ook jou heel goed op weg helpen bij deze gezonde aanpak. De maaltijden zijn voedzaam en heerlijk. Je kunt snel afvallen en toch je gezondheid aanzienlijk verbeteren!

Focus op alles wat je weer ‘mag’ eten!

Ga je starten met gezond keto, zie het dan niet als ‘het volgende dieet’. Keto is geen dieet, maar (weer) eten wat bij jouw lijf past. Dat merk je en voel je. Keto geeft je lijf én je hoofd rust.  Je kunt ontzettend lekker eten, élke dag weer. Het helpt enorm om daar op te focussen, dus op alles wat je gewoon ‘mag’ eten. En niet, zoals je dat gewend was met crashdiëten, op alles wat je niet mag eten! Je mag weer genieten van eten!

Vind je het lastig om te starten? Ga dit gewoon doen voor vier weken. Niet voor maanden of jaren. Na die eerste vier weken kijk je hoe je je voelt en hoe het je bevalt. Besluit dan of je verder gaat of stopt. Geef jezelf die ruimte, dat maakt die eerste stap een stuk makkelijker.

VERDER LEZEN 

Waarom je niet afvalt van sporten

Een bijdrage van Sportarts Hans van Kuijk:  Overgewicht en obesitas treffen steeds meer mensen in de laatste decennia. Mensen met overgewicht die hulp zoeken om af te vallen denken vaak dat ze kunnen afvallen door (meer) te gaan sporten. Maar is dat wel zo? In de...

Waarheid over kanker

De waarheid over kanker  Uit recente onderzoeken blijkt dat verkeerd eten (koolhydraatrijk en vetarm bij insulineresistentie) en overgewicht bijna even schadelijk zijn als roken. Dit in tegenstelling tot allerlei andere aannames (rood vlees, te weinig vezels, etc),...

Dure ketonen uit een zakje

Ketonen zijn een geweldige brandstof voor je lijf. Ze kunnen je lijf en vooral ook je hersenen, beter voorzien van energie dan glucose (koolhydraten). Iedereen die een ketodieet volgt, weet dat inmiddels: geen mist meer in je hoofd, geen honger meer en veel meer...

Afvallen met keto: behoud spiermassa!

Regelmatig horen we dat mensen bang zijn dat je je spieren gaat 'opeten' als je flink gaat afvallen. Of dat je lijf eiwitten die je eet om gaat zetten in suikers... Waar komen die verhalen vandaan en wat is er van waar? Spierverlies bij crashdiëten Feit: jezelf...

Is koolhydraatarm/keto volwaardig eten?

Sommige mensen vragen zich af of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer je gezond koolhydraatarm/keto eet. Krijg je geen tekorten? Kun je wel altijd zo blijven eten? Het simpele antwoord is: jazeker. Puur en écht eten is beter voor je lijf dan eten wat door...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Je kunt altijd een bericht sturen via de Facebookpagina van TheNewFood of via het contactformulier op de website.

Matty Barnhoorn  (auteur kookboeken, keto-expert en oprichter van TheNewFood) 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen