Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. WAAROM GEZOND KOOLHYDRAATARM?
  4.  » Arts: juist nu koolhydraatarm eten!

Arts: juist nu koolhydraatarm eten!

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. In dit artikel maken we kennis met dokter Melanie Meijer, huisarts en leefstijlarts, en haar Dokter BLOEM® Leefstijlkliniek, in Zutphen. Zelf eet ze koolhydraatarm en in haar praktijk werkt ze ook met de aanpak van TheNewFood.

Koolhydraatarm eten voor je gezondheid: juist nu!

Huisarts en leefstijlarts Melanie Meijer:  “Starten met gezond koolhydraatarm/keto eten is altijd een goed idee. Maar juist nu is het extra belangrijk om te beginnen met een andere manier van eten, met minder koolhydraten. We lezen in de kranten en horen op het nieuws veel over de gevaren van overgewicht en andere aandoeningen, die passen bij insulineresistentie. Bijvoorbeeld diabetes 2 en hart- en vaatziekten.

Mensen met deze aandoeningen zouden meer risico lopen op een ernstig ziekteverloop van bijvoorbeeld Corona. Dat vind ik niet zo gek. De lijven van mensen die insulineresistent zijn, kunnen niet omgaan met veel koolhydraten. Ze raken overbelast wanneer je er toch te veel koolhydraten in stopt. Je ziet allerlei kleine ontstekingen en klachten ontstaan, en het lijf blijft keihard haar best doen om gezond te blijven. Een extra virus is gewoonweg te veel. Dat kan je lijf niet meer aan, het is met andere dingen bezig. De afweer is minimaal.

Door koolhydraatarm te gaan eten, zorg je ervoor dat je ontstekingen minder worden, insuline lager wordt en je bloedsuikers stabieler worden. Daardoor is het voor je lijf makkelijker om een virus aan te vallen: het hoeft zich minder druk te maken om andere dingen. En dat is precies de reden waarom iedereen nu zou moeten beginnen! Insulinelevels in je bloed worden zo snel lager, bloedsuikers worden enorm snel stabiel en het afvallen komt vaak snel en goed op gang. Jij en je afweersysteem hebben daardoor vrijwel direct profijt van deze aanpak.

Overigens is het in werkelijkheid oneindig veel complexer over hoe het virus in het lichaam komt en naar de longen verspreidt, maar de relatie tussen een ernstiger verloop en insulineresistentie staat vast. Daarnaast zal door koolhydraatarm te eten het buikvet verminderen, waardoor ook minder ontstekingsstofjes in het lichaam komen. 

Waarom kiezen voor koolhydraatarm?

“Steeds meer mensen reageren niet goed op koolhydraten, doordat ze insulineresistent zijn. Hun lijf is dan overgevoelig voor suiker. En hierbij gaat het er niet alleen om wat mensen herkennen als suiker, maar ook om producten als aardappelen en granen.  De enige manier om met die suikerintolerantie om te gaan, is zoals omgaan met een andere intolerantie: je zou het moeten vermijden. Dat is iets wat je de rest van je leven zou moeten doen, net als bij een pinda-allergie bijvoorbeeld. Dat ga je na een halfjaar ook niet nog een keer proberen, in de hoop dat je er dan niet ziek van wordt.”

Huisarts Meijer adviseert haar patiënten koolhydraatarm te eten om diverse klachten te verminderen en te voorkomen. Ze zet deze manier van eten in om onder andere overgewicht, darmproblemen, energieproblemen, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 te verminderen en om te keren. “Veel hedendaagse gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door wat we eten. Een teveel aan koolhydraten zorgt ervoor dat we te dik worden en ziek worden. We eten in feite slechter voedsel, dan wat we onze huisdieren te eten geven. Dit is nu al een erg groot probleem, want steeds meer mensen zijn chronisch ziek. Maar dit gaat de komende jaren een nog veel groter probleem worden, als we daar nu niks aan veranderen.

Veel mensen weten niet eens dat we onszelf zo slecht voeden: “Als we wisten hoe we worden gemanipuleerd door de voedingsindustrie en marketing, zouden we massaal met elkaar gaan protesteren, tegen de ongezonde adviezen en producten die ons nu geadviseerd worden.” 

Zelf ook gezond koolhydraatarm

Zelf had dokter Meijer in het verleden ook gezondheidsproblemen. Ze had overgewicht, darmproblemen en huidproblemen. Op geen enkele manier kreeg ze deze klachten onder controle. Tot ze anders begon te eten: ze schrapte de koolhydraten. “Ik ben in 2015 gestopt met brood eten. Dat gaf al een grote verbetering. Ik schat dat ik na een half jaar nauwelijks meer brood, pasta, en aardappels at. Sinds een ziekte, een paar geleden, ben ik nog bewuster gaan eten, al kan ik chocola nog steeds moeilijk weerstaan en hou ik niet van wegen en calorieën tellen. Dat ik mijn klachten kan sturen met wat ik eet, is in ieder geval overduidelijk.

Binnen enkele weken waren mijn darm- en huidklachten veel minder en inmiddels zijn ze vrijwel verdwenen. Net als 14 overtollige kilo’s. Ik ben inmiddels 48 jaar, maar voel me beter dan 20 jaar geleden. Ik weet wel dat ik zo zou moeten blijven eten. Als ik weer anders ga eten, komen mijn klachten terug. Dat heb ik er zeker niet voor over.

En waarom zou je ook anders: de meeste mensen voelen zich ziek en naar, als ze te veel koolhydraten eten. Ook voelen ze zich moe, slapen ze slechter en de concentratie is een stuk minder. Soms merken ze dit niet, maar knappen ze enorm op wanneer ze stoppen met deze koolhydraten. Als ze dan weer beginnen, krijgen ze, net als ik, weer veel klachten.” 

Leefstijlgroepen en de STARTGIDS

“Ruim een half jaar geleden zijn we binnen mijn praktijk gestart met de Gezonde Leefstijl Interventie voor mensen met overgewicht. Dit is een programma van twee jaar, waarin we mensen leren wat onder meer andere voeding voor hen kan doen en we begeleiden hen naar het zich eigen maken van een andere manier van eten. Daarvoor maken wij binnen de groepen gebruik van de STARTGIDS weekmenu’s.

Sommige mensen geven aan, het lastig te vinden minder koolhydraten te gaan eten, maar na de pinda-uitleg begrijpen ze vaak beter waarom ze dit wel zouden moeten proberen. Ook doen we challenges met de groepen: we dagen de deelnemers uit de startgids 28 dagen te volgen. En met succes. Veel mensen zijn al goed afgevallen. We hadden bijvoorbeeld een man die tegen het koolhydraatarme eten opzag, maar het toch probeerde. Hij viel in 28 dagen ruim 10 kilo af en is nu de grootste ambassadeur van TheNewFood binnen de groepen en de grootste motivator voor de andere deelnemers.”

Wil jij ook starten?

Je kunt op een gezonde en effectieve manier starten met deze aanpak, net als de patiënten van dokter Meijer. Start hiervoor met de weekmenu’s in de STARTGIDS. Er is ook een kortingspakket met extra weekmenu’s.

Al binnen enkele weken zul je merken dat je je heel veel beter en energieker gaat voelen, je al veel gewicht kwijt bent en allerlei gezondheidsproblemen verminderen. Ook je bloeddruk normaliseert snel. Je lijf wordt snel weer gezonder en sterker. Juist nu zo belangrijk! 

HEB JE DIABETES 2? Je bloedsuikers zakken vrijwel direct, maak eerst een medicatie-afbouwplan met je behandelaar.
HEB JE HOGE BLOEDDRUK? Hier vind je meer informatie.
HEB JE ANDERE GEZONDHEIDSPROBLEMEN? Kijk dan in dit overzicht wat voor jou de beste aanpak is.

Steeds meer zorgprofessionals adviseren koolhydraatarm

Er komen gelukkig steeds meer artsen, diabetesverpleegkundigen en diëtisten bij, die pleiten voor een koolhydraatarm/keto menu als onderdeel van een gezonde leefstijl. Ik vind dat een geweldige ontwikkeling en heb veel respect voor deze zorgprofessionals die het anders aan durven te pakken. Door in te zetten op méér energie, méér gezondheid en mínder medicatie! Andere zorgprofessionals die ook achter onze koolhydraatarme/keto aanpak staan vind je op koolhydraatarmnederland.nl. 

 

Verder lezen

De ziekmakende waarheid

De kracht van gezond koolhydraatarm/keto is inmiddels ruimschoots bewezen. Veel onderzoeken laten zien dat deze aanpak effectiever is dan welk dieet dan ook. Niet alleen om op een gezonde manier veel af te vallen, maar ook om de gezondheid te verbeteren. Deze manier...

Deze huisarts adviseert al 20 jaar keto

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. Vandaag maken we kennis met Ted Naiman, een Amerikaanse huisarts, die niet...

Huisarts David schrijft keto voor

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. Vandaag  maken we kennis met dokter Unwin voor, huisarts in Groot Brittannië....

Huisarts adviseert koolhydraatarm/keto menu

De patiënten van huisartsenpraktijk de Zwolse Tulp hebben het getroffen. Dete Hollemans is geen huisarts die vooral inzet op medicatie, maar op het verbeteren van de gezondheid door een andere leefstijl. Met gezonde koolhydraatarme voeding volgens de STARTGIDS als...

Internist Pijl: we eten te vaak op een dag!

, Steeds meer mensen ervaren de voordelen van deelvasten, ook wel intermittent fasting (IF) genoemd. Endocrinoloog en internist dokter Hanno Pijl (foto: cafeweltschmerz.nl) is hier groot voorstander van, we worden er namelijk fitter, slanker en gezonder van. Internist...

Internist Sijpkens pleit voor andere voeding

Dokter Sijpkens (foto: niernieuws.nl) schrijft sinds eind 2018 niet meer standaard medicatie voor. Hij richt zich eerst op andere voeding. En met resultaat! Hij heeft al meerdere patiënten van medicatie tegen hoge bloeddruk en diabetes type 2 afgeholpen. “Nadat de...

Diabetesverpleegkundige helpt diabetes 2 omkeren

Steeds meer (huis)artsen, diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners zetten in op minder medicatie en meer gezondheid door een gezond koolhydraatarm menu. Ze richten zich onder andere op het omkeren van diabetes 2. Diny Brands is zo'n super-enthousiaste...

Diabetesverpleegkundige Senta fietst koolhydraatarm

2018 Begin april ontvang ik een email van Senta, diabetesverpleegkundige. Ze eet dan inmiddels bijna een half jaar koolhydraatarm/keto en gaat de Amstel Gold Race fietsen met nogal wat ‘klimwerk’. Of ze dan niet toch extra koolhydraten nodig heeft vraagt ze mij. Zo...

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL

https://www.youtube.com/watch?v=xaTNJWU12aA&t=859s

https://www.nu.nl/gezondheid/5974597/gezonde-voeding-lijkt-sleutel-voor-het-indammen-van-chronische-ziekten.html