Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. NIEUWS
  4.  » Suikervrije jam in je keto menu

Suikervrije jam in je keto menu

Jam is erg handig om in huis te hebben, bijvoorbeeld voor op je pannenkoek uit de startgids, of in de yoghurt. Helaas bevat gewone jam (vaak veel) suiker of bijvoorbeeld fructosesiroop, glucosesiroop of vruchtenconcentraat en daarom is geen enkele ‘gewone’ jam in een koolhydraatarm/keto menu, ook niet als er bijvoorbeeld ‘light’ op staat of ‘minder suiker’ of zelfs ‘geen suiker toegevoegd’. 

Op deze pagina laten we zien welke jam je wel kant-en-klaar kunt kopen en hoe je zelf heel eenvoudig suikervrije jam maakt. 

 

GESCHIKTE JAM IN DE WINKEL TE KOOP

SWEET JAM BESTE KEUZE!

SWEET JAM is te koop bij Holland&Barrett (voorheen De Tuinen) en alleen bij lowcarbcenter. Verkrijgbaar in diverse smaken. 

Zoetstof: Gezoet met Erythritol en Stevia.

Hoeveel koolhydraten? Afhankelijk van de smaak, 4 tot 6 gram kh per 100 gram. Op het etiket zie je veel meer koolhydraten staan, maar de meeste daarvan zijn polyolen (in dit geval erythritol). Erythritol kun je in z’n geheel aftrekken van het totaal aantal koolhydraten, omdat ze niet door het lichaam worden opgenomen. 

Je ziet ook wat suiker staan op het etiket, dat is de suiker die in het fruit zelf zit. Er is geen suiker aan toegevoegd. 

CÉRÉAL JAM KAN, MAAR LIEVER NIET

Glucoregul Jam
meest geschikt
qua koolhydraten

Céréal jam
minder suiker 
minder geschikt
qua koolhydraten

CÉRÉAL JAM is te koop bij veel supermarkten. Deze jam is wat minder geschikt omdat er maltitol in zit als zoetstof. Maltitol kan je bloedsuikers toch verhogen.

Zoetstof Céréal glucoregul: Gezoet met Maltitole en Sucralose (BESTE KEUZE).
Zoetstof Céréal minder suiker:
 Gezoet met Maltitol.

Hoeveel koolhydraten? De koolhydraten komen vooral uit polyolen (in dit geval maltitol). Maltitol kun je voor de helft aftrekken van het totaal aantal koolhydraten.

Uit tests blijkt dat maltitiol wel deels wordt opgenomen en daardoor de bloedsuikers verhoogt. Een beetje van deze jam kán wel, maar de Sweet Jam die hierboven staat is een veel betere keuze!

Waarschuwing Merk je dat je moe en hongerig wordt na het eten van deze jam dan is deze jam geen goed idee voor jou. 

GESCHIKTE JAM ALLEEN ONLINE TE KOOP

Online zijn steeds meer ‘suikervrije’ jams te koop, maar ook nu geldt weer: lang niet alles is ook écht suikervrij!! Dus hoe weet je of een jam geschikt is? Let erop wat er allemaal in zit, de toevoegingen en kijk vooral ook ALTIJD naar de sóórt zoetstof, er kunnen er meerdere inzitten.

Geschikte suikervrije jam voldoet aan de volgende voorwaarden:
– bij voorkeur gezoet met erythritol en/of Stevia (bijvoorbeeld jams van CarbZone).
– geen fructose, vruchtenconcentraat, siroop of suiker toegevoegd.
– liever niet gezoet met maltitol of tagatose omdat deze de bloedsuikers wel blijken te verhogen, zie het artikel over zoetstoffen. 
– liever geen Neotaam (gemaakt van aspartaam, dit is niet de waarschijnlijk niet de meest gezonde keuze).

 

ZELF JAM ZONDER SUIKER MAKEN

Normaal wordt jam gemaakt met veel suiker. Dat zorgt niet alleen voor stevigheid, door suiker wordt jam ook lang houdbaar. Jam zonder suiker is niet lang houdbaar. Reken op maximaal 8 dagen goed afgesloten in de koelkast. Wil je toch grotere hoeveelheden maken? Je kunt deze suikervrije jam heel goed invriezen!

Gebruik bosvruchten (aardbeien, frambozen, bramen, bessen of verse cranberry’s), rabarber of pompoen. Dit bevat het minste koolhydraten. De door ons gemeten koolhydraten in fruit kun je in deze lijst nakijken

Aardbeienjam maken met gelatine (4 gram koolhydraten per 100 gram)

Vul een kom met koud water en laat hier 2 blaadjes gelatine 5 minuten in weken.

Prak 250 gram aardbeien fijn (zo fijn als jij lekker vindt voor jam, helemaal glad maken met de staafmixer kan ook) en verwarm dit in een pannetje met 50 ml (4 el) water. Laat zo’n 5 minuutjes zachtjes koken, terwijl je af en toe roert.

Voeg eventueel nog zoetstof naar smaak (ik gebruik 3 el Sukrin+) en een scheutje citroensap (beiden kun je ook weglaten).

Zet het vuur uit en roer het blaadje gelatine erdoor, tot deze is opgelost. Laat de jam afkoelen en bewaar maximaal 8 dagen in een goed afgesloten pot of bakje in de koelkast of vries in. 

TIP Bosvruchtenjam (5 gram koolhydraten per 100 gram)

Gebruik het basisrecept voor aardbeien wat hierboven staat en vervang een deel van de aardbeien door andere bosvruchten. Ik vind het zelf heerlijk om 50 gram aardbeien door blauwe bessen te vervangen. De jam wordt zo ook wat ‘voller’ van smaak en valt qua koolhydraten mee.

TIP Variatie Maak gerust je eigen variatie qua rood fruit. Houd daarbij goed de koolhydraten in de gaten, die kun je in deze lijst nakijken 

Jam maken met chiazaad (koolhydraten afhankelijk van soort fruit)

Nog makkelijker is het om chiazaad te gebruiken om de jam te binden. Je krijgt dan wel kleine zaadjes in je jam, daar moet je van houden (ik houd er niet zo van).

Prak 250 gram bosvruchten fijn met een vork door. Laat zo’n 5 minuutjes zachtjes koken, terwijl je af en toe roert, zet het vuur uit. Roer er 2 el (zo’n 15 gram) chiazaad door.

Voeg eventueel nog zoetstof naar smaak (ik gebruik 3 el Sukrin+) en een scheutje citroensap (beiden kun je ook weglaten). 

Laat de jam afkoelen en bewaar maximaal 8 dagen in een goed afgesloten pot of bakje in de koelkast of vries in. 

TIP supersnelle jam met chiazaad

Je kunt in bovenstaand recept voor jam met chiazaad ook het verwarmen achterwege laten. Meng het chiazaad door het koude geprakte fruit. Gebruik dan alleen vloeibare zoetstof of andere zoetstof die makkelijk oplost, zoals Sukrin Icing (of andere poeder zoetstof). Ik vind de smaak van deze niet gekookte versie iets minder ‘jam-achtig’, maar het is zeker een makkelijke optie.

TIP agar agar: ben je vegetarisch en gebruik je liever geen gelatine, dan adviseer ik om voor de chiazaad variant te gaan. Wil je beslist agar agar gebruiken, volg dan de aanwijzingen op de verpakking, want niet elke soort is even sterk. Kook agar agar altijd een paar minuten mee.  Jam met agar agar blijft minder lang stevig (een paar dagen) en invriezen is geen goed idee omdat het na ontdooien veel dunner zal zijn.  

VERDER LEZEN 

Keto onderzoek: minder pijn, meer energie

Mensen die starten met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak merken vaak dat allerlei (pijn)klachten afnemen. Dat is niet vreemd: we weten al langer dat een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak ontstekingsremmend werkt. Nieuw onderzoek bevestigt dit wederom. De...

Onderzoek: effect keto bij psychisch problemen

Nieuw onderzoek naar een keto-aanpak bij patiënten met ernstige psychische problemen laat verbluffende resultaten zien. De onderzoeker zag dat koolhydraatarme/keto voeding een eenvoudige en veilige manier is om de behandeling van geestelijke aandoeningen te...

Onderzoek: volle zuivel beschermt hart en vaten!

Voor wie nog steeds denkt dat volle zuivel kan hart- en vaatziekten veroorzaken: alweer onderzoek dat het tegendeel bewijst! Inmiddels zijn er veel onderzoeken waaruit blijkt dat volle zuivel júist een goed idee is voor je! Geen verband  Recente observatiestudies (zie...

Onderzoek: Bloedsuikers en coronaverloop

We weten inmiddels allemaal dat 'onderliggend lijden' (chronische aandoeningen) bepalend is voor het verloop van de ziekte bij corona. Dit laten onderzoeken ook keer op keer zien. Maar niet eerder werd gekeken naar de specifieke rol van te hoge bloedsuikers bij het...

Onderzoek: ‘ouderdomsziekten’ bij kinderen

Vroeger werden metabole gezondheidsproblemen zoals leververvetting, diabetes 2 en hart- en vaatziekten, vooral bij ouderen gezien. Maar tegenwoordig worden deze problemen zelfs al gezien bij heel jonge kinderen en niet bij een enkeling, maar bij véél jonge kinderen!...

Onderzoek: Keto kan nierfunctie verbeteren

Dr. David Unwin, een vooruitstrevend arts die in zijn praktijk iedereen behandelt met een koolhydraatarme/keto aanpak, heeft jarenlang onderzoek gedaan naar hoe de nieren van mensen met diabetes 2 reageren op een koolhydraatarme/keto aanpak zonder eiwitbeperking. De...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen