EINDELIJK ÉCHT AFVALLEN EN MÉÉR ENERGIE!
WORSTELEN MET JE GEWICHT…
Veel mensen hebben moeite met afvallen of op gewicht blijven. Ze hebben vaak al veel geprobeerd, zijn soms met succes afgevallen, maar uiteindelijk komen de kilo’s toch weer terug. Vaak komen er zelfs meer kilo’s terug dan eraf gegaan zijn. Waarom is dat?
IS HET ‘JE EIGEN SCHULD’ DAT HET MAAR NIET LUKT OM AF TE VALLEN?
Nee! Het ligt niet aan jou, het ligt aan wát je eet! Het ligt aan wat ons is geleerd: namelijk als je wilt afvallen moet je weinig vet eten, weinig calorieën en vooral afzien. Dat werkt bij de meeste mensen uiteindelijk niet. Kijk maar waarom…
Daarom werkt een ‘normaal’ mager/calorie-arm dieet niet
Een mager/caloriearm-dieet gaat uit van tekorten. Het idee is dat als je je lichaam te weinig brandstof geeft, het dan de eigen vetreserves móet gebruiken. En als je maar lang genoeg volhoudt en veel honger lijdt, dan kun je ook echt afvallen met zo’n dieet.
Maar het lichaam is slim, het zorgt gewoon dat het met minder voedsel toe kan. Het schakelt over op een energiezuinige stand!
En het blijft nog maanden in die zuinige stand staan nadat je bent afgevallen. Ga je dan weer ‘normaal’ eten, dan sla je een groot deel van je maaltijden direct op als vet! Vandaar dat je snel weer heel veel aankomt.
Lees ook: 10 verschillen tussen een koolhydraatarm/keto aanpak en een mager dieet!
Margret (46) – 10 kilo in 8 weken
In de eerste vier weken ben ik 7 kilo afgevallen. Mijn bloeddruk was gedaald, maar nog beter, ik kon mijn maagtabletten Omeprazol, die ik al vijf jaar slikte, laten staan. Ik ben nu acht weken bezig en bijna 10 kilo kwijt. Mijn cadeautje (oorbellen en ring) ligt klaar om open gemaakt te worden na deze mijlpaal. Trouwens, mijn man doet grotendeels mee en is in deze acht weken 9,5 kilo kwijt geraakt. Het is geen dieet, het is een eetwijze. Ik dank onze huisarts die me dit heeft aanbevolen. 🌹🌹
WAT WERKT DAN WEL?
Wat wel werkt, is een dieet wat niet uitgaat van tekorten, maar juist van het goed voeden van je lijf. Een dieet wat je lijf alle nodige voedingsstoffen en alle nodige brandstof geeft! Maar hoe kun je daar nou van afvallen?
Om dat te kunnen begrijpen is het belangrijk eerst te kijken naar WAAROM we dik worden van ‘normaal’ koolhydraatrijk eten.
=> HET PROBLEEM KOOLHYDRATEN SLA JE OP ALS VET
Veel mensen met gewichtsproblemen zijn insulineresistent. Je gebruikt koolhydraten dan vrijwel niet als brandstof maar slaat ze op als vet. Hoe weet je of je insulineresistent bent?
- Het lukt steeds moeilijker om af te vallen (of je komt daarna heel snel weer aan).
- Vaak moe en slaperig na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd en laat in de middag.
- Niet uitgerust wakker worden, weinig energie.
- Vaak hongerig en trek in koolhydraten (chips, friet, koek, snoep).
- Als je begint met eten wil je steeds meer, één koekje is nooit genoeg.
=> DE OPLOSSING MINDER KOOLHYDRATEN ETEN
Als je lijf koolhydraten vrijwel niet gebruikt als brandstof maar opslaat als lichaamsvet, dan kun je het beter andere brandstof geven. Dat heeft 2 voordelen: Je krijgt weer energie EN je slaat geen nieuwe vetreserves op.
VET ALS BRANDSTOF (IN PLAATS VAN KOOLHYDRATEN)
Je lijf kan eigenlijk veel beter vet als brandstof gebruiken. Dan speelt insulineresistentie geen rol meer. Je eet dan heel weinig koolhydraten, maar méér gezonde vetten! Dat klinkt raar, omdat je zou denken dat je van vet eten vet wordt. Dat is dus niet zo!
- Eindelijk écht (en vaak snel!) afvallen én op gewicht blijven.
- Je voelt je fit, ook na het eten en later in de middag.
- Je slaapt beter en krijgt (weer) heel veel energie.
- Je voelt je steeds verzadigd en hebt geen ‘cravings’ (onweerstaamnbare trek in koolhydraten) meer.
Maar wat ga je dan precies wel eten?
GEEN VULLING MAAR VOEDING!
Een gezond koolhydraatarm menu bestaat uit vers, puur en onbewerkt écht eten. Het bevat weinig koolhydraten, en die komen vooral uit verse groenten en volle zuivelproducten. En het bevat veel gezonde vetten (dat is je brandstof!) en een normale hoeveelheid eiwitten.
GEEN TEKORTEN
Deze aanpak gaat niet uit van tekorten of jezelf uithongeren. Deze geweldige aanpak gaat juist uit van puur, écht en gezond eten. Eten wat je voedt en geeft wat je nodig hebt. Je eet dan vanzelf niet teveel! Dat is even wennen, en misschien eng in het begin, maar werkt echt.
GEEN CALORIEËN TELLEN (DE ENE CALORIE IS DE ANDERE NIET)
Calorieën uit koolhydraten worden eerder als vet opgeslagen en maken mensen hongeriger. Calorieën uit vet geven juist een verzadigd gevoel, waar door je makkelijker minder eet. Je lichaam geeft weer aan wanneer het verzadigd is, als je daarnaar luistert is tellen niet nodig.
GEEN PILLEN OF POEDERS EN GEEN HONGER!
Dit is geen aanpak met pillen en poeders of maaltijdvervangers. Je gaat juist écht eten. En je eet zoveel je wilt, totdat je verzadigd bent. Honger past niet in een gezonde koolhydraatarme aanpak! Je eet heerlijk en zelfs veel dingen waarvan je altijd dacht dat je er dik van werd.
NIET ALLEEN AFVALLEN MAAR OOK GEZONDER WORDEN
Het mooie van een gezonde koolhydraatarme aanpak is dat je niet alleen snel afvalt, maar dat je ook veel gezonder kan worden. Je zult al snel merken dat veel (vage) klachten verdwijnen. Dat komt omdat je je lijf gaat voeden met wat het nodig heeft om optimaal te functioneren!
AAN DE SLAG MET DE STARTGIDS & WEEKMENU’S
STARTEN MET KOOLHYDRAATARM ETEN
Mijn advies is om de startgids weekmenu’s te volgen. Je hoeft niets zelf uit te rekenen.
De weekmenu’s zijn eenvoudige maar heerlijk. Je doet je boodschappen gewoon in de supermarkt, geen rare dingen. En je hele gezin eet gewoon lekker met je mee. Toos: “We hebben nog nooit zo lekker gegeten als nu!”
DE EERSTE WEEK: AFKICKEN VAN KOOLHYDRATEN
De eerste week moet je lichaam erg wennen aan de omschakeling van koolhydraten als brandstof naar vet. Dat kan wat klachten of onrust geven. Vervelend maar niets ernstigs. Het fijne is dat je mag eten tot je verzadigd bent, dus je loopt nooit met honger rond! En je kiest je eigen tussendoortjes, dus je kunt precies eten wat jij heel lekker vindt.
EINDELIJK ÉCHT AFVALLEN EN MEER ENERGIE!
Veel mensen kunnen het niet geloven. Elke dag zó heerlijk eten, nooit honger en dan toch afvallen! Als bonus merk je al snel dat je veel meer energie krijgt en weer beter slaapt. Dat is nog eens een fijne manier om af te vallen. Geniet ervan!
WAT ZIJN DE ERVARINGEN EN RESULTATEN VAN ANDEREN?
Natuurlijk wil je weten wat anderen hebben bereikt! Onderaan kun je veel verhalen vinden van mensen die heel succesvol zijn afgevallen en ook gezonder zijn geworden, met deze aanpak. Ook op de Facebookpagina van TheNewFood vind je veel reacties, onder andere bij de recensies.
KUN JE NOG WAT EXTRA DOEN?
BEWEEG VOLDOENDE (LIEFST 60 MINUTEN PER DAG)
Beweging (vooral vóór je eerste maaltijd op de dag!) zorgt voor verlaging van de bloedsuikerspiegel, waardoor insulineresistentie afneemt. Je hoeft niet naar de sportschool, bijvoorbeeld wandelen en fietsen zijn ook heel geschikt. Een wandeling vóór je eerste maaltijd op de dag is het meest effectief! Neem vaker de trap, loop of neem de fiets in plaats van de auto.
VERMINDER STRESS IN JE LEVEN
Stress kan veel invloed hebben op je gewicht (door toename cortisol en insuline). Regelmatig rust inbouwen is belangrijk. Soms zijn stressvolle situaties niet te vermijden, maar probeer dan toch af en toe even te ‘ontsnappen’. Dat kan al door een paar minuten bewust je adem te volgen.
Of doe bijvoorbeeld deze korte oefening van Nellie Stiny-Coops. De oefening duurt 3 minuten en kun je zo vaak doen als je wilt. Gewoon proberen, het kan je veel opleveren! Meer van deze oefeningen vind je hier.
DOE ELKE DAG OOK IETS WAAR JE BLIJ VAN WORDT!
Sjoukje – 18 kilo in vijf maanden
Nooit gedacht dat dit mij zou lukken, zo blij mee! En het is er nu al een jaar af. Ik ben begonnen met de weekmenu’s uit de startgids. In het begin vond ik het best eng om anders te gaan eten. Maar het werkt zo goed om af te vallen en ik voelde me al snel heel veel beter. Niet meer altijd maar moe, echt een enorm verschil.
Ik heb acht weken de menu’s gevolgd en ben daarna met de andere boekjes begonnen. Ik vind het geweldige boekjes met heerlijke recepten. Echt gewoon lekker en fijn simpel. Het hele gezin doet mee met het avondeten. Fijn dat het ook betaalbaar is zonder dat je veel rare ingrediënten in huis hoeft te halen. 😊 Ben er erg blij mee.
ALGEMENE VRAGEN OVER DEZE AANPAK
Hoe kan ik het beste starten?
In principe kun je gewoon starten met gezond koolhydraatarm. Effectief en gezond beginnen met deze aanpak kun je het beste doen met de weekmenu’s uit de startgids. De meeste mensen volgen de menu’s twee keer, dus 8 weken.
In de eerste 4 tot 8 weken leert je lichaam effectief gebruik te maken van een vetverbranding. Daar wordt het steeds beter in en dat kan jou veel gezondheidswinst opleveren. Je leert in die eerste weken precies hoe je het aanpakt en daarna kun je je eigen menu samenstellen, eventueel met behulp van één of meer van de specials.
Heb ik nog meer nodig voor de start?
Alles wat je moet weten staat in de startgids. De menu’s zijn simpel, boodschappen doe je in de supermarkt en je gezin kan gewoon met je mee-eten. Zorg dat je zout en mineralen aanvult, lees hiervoor pagina 87.
Eet je bepaalde producten niet, dan vind je opties voor vervangers bij de startgidsvragen.
Kun je gewoon de menu's volgen? Of moet je iets bijhouden?
Je hoeft niets bij te houden en niets uit te rekenen, dat heb ik al voor je gedaan! Bij elke maaltijd staat aangegeven hoeveel koolhydraten de maaltijd bevat. Je kunt daardoor ook makkelijk een maaltijd ruilen als je wilt.
Luisteren naar je lijf!
Mijn belangrijkste advies: luister naar je lijf. Eet zoveel als je nodig hebt. Eet tot je verzadigd bent. Laat je lichaam vertellen of je honger hebt. En wanneer je moe bent na een bepaald gerecht, dan weet je dat dat gerecht (nog) niet bij jouw lijf past! Ingewikkelder is het niet!
Met de startgids leer je precies hoe het moet zonder veel gedoe
Ga gewoon beginnen met de startgids weekmenu’s. Je eet heerlijk en leert zo hoe je straks zelf je menu kunt samenstellen. Simpel en lekker!
MACRO’S & APP’S
Er komen steeds meer adviezen over hoeveel vet/eiwitten/koolhydraten je zou moeten eten dus welke verhoudingen je aan moet houden, de macro’s. Je moet dan de hele dag alles bijhouden en invoeren wat je eet. Dat is echt niet nodig en kan zelfs averechts werken!
Heb je dan geen koolhydraten nodig?
Nee, je kunt in principe volledig zonder koolhydraten eten. Koolhydraten hebben geen andere functie dan je voorzien van brandstof. Maar bij veel mensen werken koolhydraten als brandstof niet goed meer. Je slaat koolhydraten dan op als lichaamsvet! Je kunt dan beter koolhydraten laten staan en je lijf andere voeding geven.
Vet is een betere brandstof!
Als je eenmaal gewend bent aan een vetverbranding zul je merken dat het veel beter voor je werkt! Wanneer je heel weinig koolhydraten eet en meer vet, dan kom je in ketose. Je lichaam maakt dan zelf uit vet ketonen, ook een uitstekende brandstof voor je hersenen.
Helderder in je hoofd
Voor het functioneren van je hersenen is er dus geen enkele noodzaak koolhydraten te eten. In de praktijk zien we vrijwel altijd dat mensen ‘helderder’ worden in hun hoofd. Ze geven aan dat het voelt alsof ze beter kunnen denken.
Je lichaam kan zelf koolhydraten maken als dat nodig is!
Een klein deel van je hersenen hebben wel wat koolhydraten nodig, maar als je die maar weinig eet dan lost je lichaam dat zelf op! Het kan namelijk zelf de koolhydraten aanmaken die het nodig heeft en dat doet het ook.
Lees ook wat neuroloog Perlmutter zegt over de invloed van koolhydraten op onze hersenen en over dementie.
Lees hier een artikel over koolhydraatarme voeding bij depressie.
Kan het geen kwaad om meer eieren en vetten te eten?
Nee! Er is een lange periode geweest dat eieren en verzadigd vet in verband werden gebracht met een toename van hart en vaatziektes en een hoger cholesterol. De laatste jaren komt er steeds meer bewijs dat deze aannames niet juist waren. Er is geen verband tussen teveel (onverzadigde en verzadigde) vetinname en de kans op hart- en vaatziektes, dit blijkt uit veel nieuwe wetenschappelijke onderzoeken. In feite heeft cholesterol vaak de schuld gekregen van wat hoge bloedsuikers veroorzaken.
Het is zelfs zo dat het ‘eet minder vet’-advies niet alleen onjuist was maar inmiddels ook veel mensen ziek en dik heeft gemaakt. Gelukkig kun je jezelf ook weer gezond eten door precies het omgekeerde te doen!
Lees hier een uitgebreid antwoord op de vraag hoeveel vet gezond is.
Lees hier meer over koolhydraatarm eten en cholesterol.
Waarom vertelt het voedingscentrum een ander verhaal?
Het Voedingscentrum baseert haar adviezen (over onder meer vet) op een richtlijn van de Gezondheidsraad uit 2001. Deze richtlijnen zijn sterk verouderd en niet gebaseerd op wat artsen en wetenschappers in de jaren daarna hebben ontdekt. Bijvoorbeeld dat vet juist belangrijk is voor je lijf!
TheNewFood baseert haar adviezen op kennis van nu, op wetenschap van nu. En op onze ervaring en die van veel artsen over de hele wereld met puur gezond eten.
Geadviseerd door artsen!
Wij werken ook samen met artsen, diëtistes en diabetesverpleegkundigen die de STARTGIDS adviseren aan hun patiënten!
Huisarts Dete Hollemans is een voorbeeld van een huisarts die juist wel inzet op voeding, hier lees je hoe zij deze aanpak gebruikt in haar praktijk.
Kan/moet ik altijd koolhydraatarm blijven eten?
Je kunt heel snel afvallen met deze aanpak, maar als je daarna weer terugvalt in je oude voedingsgewoontes, dus weer ‘normaal’ gaat eten, dan loop je kans dat je snel weer aankomt.
Het is daarom verstandig om op de koolhydraten te blijven letten. En een straf is dat zeker niet want je kunt heerlijk eten, hebt nooit honger en je komt toch niet aan!
Volgens deze aanpak blijven eten
Je dus kunt gerust de koolhydraatarme/keto aanpak van TheNewFood je leven lang blijven volgen. Het is een puur gezonde manier van eten waarbij je alleen verse producten gebruikt die goed zijn voor je lijf. De kans is zo het grootst dat je gezond(er) en slank(er) oud wordt.
Koolhydraten toevoegen
Als je dat graag wilt, kun je eventueel wel wat meer koolhydraten toevoegen. Elke dag of af en toe.
Hoe je dat aanpakt (zonder dat je meteen weer terugvalt) lees je hier. Je gaat dan naar ‘Fase 2’.
Ik ben gezond, moet ik eerst naar de huisarts?
Nee, zeker niet. In principe kun je gewoon gaan starten met deze aanpak want je gaat alleen anders eten, gezonder, puur en vers! Je gaat (waarschijnlijk) veel gezonder eten dan je deed!
Ik heb een te hoog cholesterol, kan ik starten?
Ja, het is zelfs een heel goed idee! We zien een enorme verbetering van cholesterolwaardes! Door veel minder koolhydraten en veel meer vet te eten verbeteren je cholesterolwaardes in je bloed en verlagen je bloedsuikers. Daarmee verbeter je je gezondheid aanzienlijk.
In feite heeft cholesterol vaak de schuld gekregen van wat hoge bloedsuikers veroorzaken.
Lees hier meer over koolhydraatarm eten en cholesterol.
Cholesterol is misschien wel helemaal niet zo belangrijk als we altijd dachten. Verhoogde bloedsuikers en hoge insulinewaardes spelen een veel grotere rol bij hart- en vaatziekten dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een recent onderzoek! Met een gezonde koolhydraatarme aanpak kun je de bloedsuikers en insulinewaardes direct verlagen!
Ik heb (pre-)diabetes type 2, moet ik eerst naar de huisarts?
GEBRUIK JE GEEN MEDICATIE OF ALLEEN METFORMINE?
Dan kunt je meteen beginnen met deze aanpak, hoe eerder hoe beter zelfs! Elke dag is meegenomen om te voorkomen dat je straks (meer) medicatie moet gaan gebruiken en steeds zieker wordt…
Je zult zien dat je je al binnen een paar dagen heel veel beter gaat voelen en dat je bloedsuikers zijn gedaald! Anderen die deze keuze hebben gemaakt willen nooit meer terug naar de tijd hoe ze zich toen voelden!
In principe hoef je dus niet eerst naar de huisarts, maar als dat voor jou beter voelt of er spelen andere zaken, dan doe je dat natuurlijk wel! Een brief met uitleg over deze aanpak die je kunt geven aan je arts/behandelaar vind je hier.
GEBRUIK JE BLOEDSUIKERVERLAGENDE MEDICATIE OF INSULINE?
Gebruik je bloedsuikerverlagende medicatie (zoals gliclazide of glimepiride) of spuit je insuline? Dan kun je NIET zomaar beginnen, je moet eerst contact opnemen met je huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige.
Dat is niet omdat het niet gezond is voor jou, want dat is het juist wel! Maar dat is omdat het zó goed werkt! Je bloedsuikers dalen al vanaf dag één en als je dan je normale dosis medicijnen blijft gebruiken dan heb je grote kans op een hypo. Dat wil je niet natuurlijk. Overleg daarom eerst hoe zij je kunnen begeleiden in het afbouwen van je medicatie.
Maak samen een plan!
Controleer je zelf je bloedsuikers en mag je regelmatig even bellen om te overleggen hoe je verder kunt afbouwen? Of ga je om de paar dagen even langs om te prikken en te laten bepalen wat de nieuwe dosis medicatie moet zijn?
Je kunt je arts of diabetesverpleegkundige eventueel wijzen op onze informatie voor zorgprofessionals. Hier kunnen ze ook een complete handleiding vinden voor het veilig en effectief afbouwen van de diabetesmedicatie. Een brief met uitleg over deze aanpak die je kunt geven aan je arts/behandelaar vind je hier.
Ik heb diabetes type 1, moet ik eerst naar de huisarts?
Ook als je diabetes type 1 hebt kun je starten met deze aanpak. Om af te vallen maar ook om beter ingesteld te raken, minder hypo’s en veel meer energie te krijgen!
Veel minder koolhydraten eten vraagt uiteraard een zeer zorgvuldige controle en bijstellen van je insuline. Ik raad je aan eerst contact op te nemen met je huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige.
Dat is niet omdat het niet gezond is voor jou, want dat is het juist wel! Maar dat is omdat het zó goed werkt! Je bloedsuikers al vanaf dag één en als je dan je normale dosis medicijnen blijft gebruiken dan heb je grote kans op een hypo. Dat wil je niet natuurlijk. Overleg daarom eerst hoe zij je kunnen begeleiden in het afbouwen van je medicatie.
Maak samen een plan!
Je kunt je arts of diabetesverpleegkundige eventueel wijzen op onze informatie voor zorgprofessionals. Hier kunnen ze ook een complete handleiding vinden voor het veilig en effectief bijstellen van de diabetesmedicatie.
Een brief met uitleg over deze aanpak die je kunt geven aan je arts/behandelaar vind je hier.
Meer informatie type 1
Meer informatie over diabetes type 1 en starten met deze aanpak vind je hier.
Er staan ook links op de pagina naar ervaringen van anderen, een facebookgroep en websites met verdere info.
Kan ik starten na een maagverkleining, GB of sleeve operatie?
Ik heb andere gezondheidsproblemen, kan ik starten?
Hier vind je een overzicht van verschillende aandoeningen/ziektes waarbij je mogelijk je menu of medicatie moet aanpassen.
We geven overal steeds aan wanneer het verstandig is eerst met je arts of behandelaar te overleggen.
Is je arts niet op de hoogte van deze aanpak verwijs ze dan naar onze informatie voor zorgprofessionals.
Kun je wel (blijven) sporten met weinig koolhydraten?
Ja! Je zult zelfs zien dat je prestaties uiteindelijk béter worden. Het kan wel een paar weken en soms maanden duren voor je lichaam helemaal gewend is aan de nieuwe brandstof. Lees meer over sporten en koolhydraatarm eten.
Diabetesverpleegkundige Senta fietst koolhydraatarm
Kun je ook starten als je niet hoeft af te vallen?
Jazeker! Niet alle mensen die insulineresistent zijn hebben overgewicht. Er zijn ook slanke mensen met diabetes type 2 bijvoorbeeld.
Vaak spelen problemen van vervetting zich dan meer rond de organen af.
Iedereen kan met deze aanpak starten. Wie niet hoeft af te vallen, die past het menu hierop aan. Niet door meer koolhydraten te eten maar door meer vet toe te voegen aan het menu. Hierdoor zal het afvallen worden beperkt en kun je toch profiteren van alle voordelen van deze gezonde aanpak. Hoe dit in z’n werk gaat staat aangegeven bij de startgids vragen.
Zij zijn veel afgevallen!
Zij versloegen diabetes 2
Zij werden veel gezonder
BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten
Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.
Boeken ook als PDF leverbaar