Selecteer een pagina
  1. SUCCESVERHALEN
  2.  » 
  3. ZORGPROFESSIONALS
  4.  » Internist adviseert koolhydraatarm/keto

Internist adviseert koolhydraatarm/keto

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. In dit artikel maken we kennis met dokter Yvo Sijpkens, internist-nefroloog bij het Haaglanden Medisch Centrum. Hij eet niet alleen zelf koolhydraatarm/keto, maar raadt dit zijn patiënten ook aan. En met veel succes.

Internist Yvo Sijpkens: “Ik was een gewone Hollandse jongen”

Dokter Sijpkens beschrijft zichzelf als een gewone Hollandse jongen. Als kind sportte hij voldoende en hij at wat ‘gezond’ was: boterhammen! Toen hij studeerde, genoot hij regelmatig van een biertje en bitterballen. Ook in die tijd sportte dokter Sijpkens veel. Hij schaatste ook verschillende keren de Elfstedentocht. Gezondheidsproblemen had hij toen nog niet, die kwamen later…

Eenmaal werkzaam als arts had hij vaak last van stress, waardoor hij ook aankwam. Door meer te gaan sporten probeerde hij zijn gewicht te beheersen, totdat dat niet meer bleek te werken. Hij werd dikker: “Ik woog toen meer dan 100 kilo en mijn bloedsuikers waren te hoog.”

Zijn patiënt was veel afgevallen en haar nieren werkten weer beter!

Hij begreep pas hoe hij weer gezonder zou kunnen worden door opmerkelijke ervaringen met een patiënt. Deze patiënt had onder andere last van nierfalen en overgewicht. Toen zij op zijn spreekuur kwam voor controle, bleek ze plotseling veel te zijn afgevallen en gezonder te zijn geworden. Zelfs haar nieren werkten weer beter. Hoe had ze dit gedaan?

Zijn patiënt vertelde over de koolhydraatarme/keto aanpak. Dokter Sijpkens was onder de indruk en besloot dit zelf ook een kans te geven. En met succes: binnen enkele maanden was hij weer slank en waren zijn bloedsuikers weer normaal! Hij is nooit meer gestopt met deze aanpak!

“Voeding is leidend in het ontstaan van chronische ziekten”

Hij verdiepte zich steeds verder in dit onderwerp en begreep steeds meer van de rol van voeding bij het ontstaan van chronische ziekten. “Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op het ontstaan van chronische ziekten, denk hierbij aan roken, maar voeding speelt de grootste rol in het ontstaan van welvaartsziekten” luidt zijn conclusie.

“Het gaat hierbij niet alleen om suikerhoudende frisdranken, snoep en ‘fastfood’, maar ook om het eten van bijvoorbeeld zetmeelhoudende producten als brood en pasta. Daarin zitten ook erg veel koolhydraten en deze producten hebben ook veel invloed op de bloedsuikers.”

Koolhydraatarm/keto als behandelmethode

Inmiddels ‘behandelt’ hij veel van zijn patiënten met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Niet alleen mensen met diabetes, maar ook mensen met een hoge bloeddruk, chronische nierschade, aderverkalking en beginnende Alzheimer. Hij adviseert regelmatig om daarbij gebruik te maken van de STARTGIDS

Met deze aanpak worden mensen snel gezonder, hebben zij minder medicatie nodig en krijgen zij veel minder complicaties van de ziekten. Mensen kunnen weer gezonder worden. Dokter Sijpkens benadrukt: “Ik heb het gevoel dat we aan het begin staan van een voedingsrevolutie. Andere voeding lijkt de sleutel te zijn voor het indammen van chronische ziekten.”

“Verzadigde vetten zijn niet ongezond”

Sijpkens hoort nog vaak dat mensen soms huiverig zijn voor de grotere hoeveelheden vetten. Ook voor de verzadigde vetten die je met deze aanpak gaat eten. De vraag of dit geen hartaanval veroorzaakt, wordt hem regelmatig gesteld.

Deze angst niet nodig, zegt hij: “Veel gezonde, natuurlijke producten bevatten een mix van verzadigde en onverzadigde vetten. Deze natuurlijke verzadigde en onverzadigde vetten, leiden (zonder overmaat van koolhydraten) niet tot verhoging van cholesterol of hart- en vaatziekten. Deze manier van eten is juist hoe de natuur het bedoeld heeft.”

Waarschuwing: “bouw medicatie op tijd af”

Sijpkens waarschuwt voor de snelle positieve effecten van deze aanpak. Je bloedsuikers en bloeddruk dalen al snel. Het is belangrijk bloedsuikerverlagende medicatie en bloeddrukverlagers snel af te bouwen. Doe dit altijd samen met je behandelaar. Als je je medicatie niet op tijd afbouwt, kan dit erg gevaarlijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld een hypo krijgen, of een erg lage bloeddruk.

“Wees dus bedacht op het snelle positieve effect van deze aanpak. Je lijf regelt het verder weer helemaal zelf. Dat kan het zonder medicatie,  als het weer de juiste voeding krijgt!”

Wil jij ook starten?

Je kunt op een gezonde en effectieve manier starten met deze aanpak, door de weekmenu’s in de STARTGIDS te volgen. Al binnen enkele weken zul je merken dat je je heel veel beter en energieker gaat voelen, je al veel gewicht kwijt bent en allerlei gezondheidsproblemen verminderen. Ook je bloeddruk normaliseert snel.

HEB JE DIABETES 2? Je bloedsuikers zakken vrijwel direct, maak eerst een medicatie-afbouwplan met je behandelaar.
HEB JE HOGE BLOEDDRUK? Hier vind je meer informatie.
HEB JE ANDERE GEZONDHEIDSPROBLEMEN? Kijk dan in dit overzicht wat voor jou de beste aanpak is.

 

Verder lezen

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL

https://www.youtube.com/watch?v=xaTNJWU12aA&t=859s

https://www.nu.nl/gezondheid/5974597/gezonde-voeding-lijkt-sleutel-voor-het-indammen-van-chronische-ziekten.html

Delen