Voor wie nog steeds denkt dat volle zuivel kan hart- en vaatziekten veroorzaken: alweer onderzoek dat het tegendeel bewijst! Inmiddels zijn er veel onderzoeken waaruit blijkt dat volle zuivel júist een goed idee is voor je!
Geen verband
Recente observatiestudies (zie bronnen onderaan) tonen aan dat er, ook op de lange termijn, géén verband is tussen zuivelconsumptie en het risico op hart- en vaatziekten. Ook blijkt dat verzadigd vet in zuivelproducten geen enkele rol speelt in het ontstaan van hart- en vaatziekten of sterfte door een probleem aan hart en vaten, en dit zelfs het risico op hart- en vaatziekten verkleint.
Vetzuurketens in zuivel beschermen!
Uit de onderzoeken blijkt dat gefermenteerde zuivelproducten, zoals kaas en volle Griekse yoghurt, je juist kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. De reden hiervoor? In zuivel zitten vetzuurketens (C15:0 en C17:0) die een gezonde uitwerking hebben op hart en vaten!
Uit de onderzoeken blijkt dat zuivelvet leidt tot 10-14% MINDER risico op hart- en vaatziekten. Ook blijkt uit muizenstudies dat deze vetzuurketens gezond zijn om allerlei redenen die kunnen leiden tot hart- en vaatziekten: de ketens remmen ontstekingen, verminderen insulineresistentie (metabool syndroom), de ratio’s cholesterol worden beter en het totale cholesterol wordt lager.
Zuivel bevat belangrijke voedingsstoffen
Waarom deze vetzuurketens in zuivel zo gezond zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Aangenomen wordt dat deze vetzuurketens komen met belangrijke voedingsstoffen die beschermen tegen hart- en vaatziekten en zelfs enorme voordelen kunnen hebben voor hart en vaten.
Zo is kaas een uitstekende bron van vitamine K (naast de supplementen die wij adviseren, niet in plaats van!). Vitamine K kan het risico op hart- en vaatziekten positief beïnvloeden, het speelt een belangrijke rol in het tegengaan van aderverkalking. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in het remmen van ontstekingen. (Laaggradige) ontstekingen kunnen bijdragen aan een hoger risico op hart- en vaatziekten. Om deze reden zou kaas ook het risico op een beroerte (veroorzaakt door vaatproblemen) sterk verminderen.
Ook probiotica in zuivelproducten zoals yoghurt kunnen voordelen opleveren voor hart en vaten: een gezonde darmflora kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
Zuivel in je koolhydraatarme/keto menu
Zuivel is dus een geweldige toevoeging aan je menu! Het is lekker, voedzaam, erg gezond én past bovendien perfect binnen een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak, waarmee je hart- en vaten nog meer beschermt. Als je eet volgens de startgids, eet je voldoende zuivelproducten om hiervan de voordelen te kunnen merken.
Wil jij weten hoe je ook kunt starten met jezelf gezonder en slanker eten? Hier vind je informatie over de startgids.
MEER RECENT NIEUWS
ONDERZOEK Keto bij chronische pijn
Inmiddels is algemeen bekend dat we ziek worden van ultrabewerkte voedingsmiddelen. Als je gezond gaat eten zonder ultrabewerkte voedingsmiddelen merk je meteen al verschil, ook bij chronische pijn. Maar volgens onderzoek is een gezond keto dieet zonder ultrabewerkte...
ONDERZOEK Lager LDL gevaarlijk!
We horen steeds dat een lager LDL-cholesterol beter zou zijn, vanwege je risico op overlijden. Maar is dat wel zo? Een recent groots onderzoek toont aan dat een veel lager LDL-cholesterol het risico op overlijden juist verdubbelt! LDL-CHOLESTEROL VERLAGEN LDL wordt...
ONDERZOEK Keto bij anorexia
Hoopgevend nieuws voor mensen die strijden tegen anorexia! Uit nieuwe case-studies waarbij een koolhydraatarme/keto aanpak (gebaseerd op dierlijke producten) werd gevolgd, blijkt dat deze aanpak kan helpen bij de behandeling van anorexia. Focus op meer koolhydraten...
Keto onderzoek: minder pijn, meer energie
Mensen die starten met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak merken vaak dat allerlei (pijn)klachten afnemen. Dat is niet vreemd: we weten al langer dat een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak ontstekingsremmend werkt. Nieuw onderzoek bevestigt dit wederom. De...
ONDERZOEK vasten effectief bij chemo borstkanker
Eerder onderzoek liet al zien dat een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak zeer effectief is tijdens de behandeling van borstkanker. Nieuw onderzoek (zie bronnen) laat nu zien dat ook (deel)vasten (IF) en langer vasten rond de (chemo)behandeling van borstkanker veel...
BRONNEN
- Gholami, F., Khoramdad, M., Esmailnasab, N., Moradi, G., Nouri, B., Safiri, S., & Alimohamadi, Y. (2017). The effect of dairy consumption on the prevention of cardiovascular diseases: A meta-analysis of prospective studies. Journal of Cardiovascular and Thoracic Research, 9(1), 1–11. https://doi.org/10.15171/jcvtr.2017.01
-
Steur, M., Johnson, L., Sharp, S. J., Imamura, F., Sluijs, I., Key, T. J., Wood, A., Chowdhury, R., Guevara, M., Jakobsen, M. U., Johansson, I., Koulman, A., Overvad, K., Sánchez, M., Van der Schouw, Y. T., Trichopoulou, A., Weiderpass, E., Wennberg, M., Zheng, J., . . . Forouhi, N. G. (2021). Dietary Fatty Acids, Macronutrient Substitutions, Food Sources and Incidence of Coronary Heart Disease: Findings From the EPIC‐CVD Case‐Cohort Study Across Nine European Countries. Journal of the American Heart Association. Published. https://doi.org/10.1161/jaha.120.019814
- Guo, J., Astrup, A., Lovegrove, J. A., Gijsbers, L., Givens, D. I., & Soedamah-Muthu, S. S. (2017). Milk and dairy consumption and risk of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose–response meta-analysis of prospective cohort studies. European Journal of Epidemiology, 32(4), 269–287. https://doi.org/10.1007/s10654-017-0243-1
- Liang, J., Zhou, Q., Kwame Amakye, W., Su, Y., & Zhang, Z. (2017). Biomarkers of dairy fat intake and risk of cardiovascular disease: A systematic review and meta analysis of prospective studies. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 58(7), 1122–1130. https://doi.org/10.1080/10408398.2016.1242114
Lordan, R., Tsoupras, A., Mitra, B., & Zabetakis, I. (2018). Dairy Fats and Cardiovascular Disease: Do We Really Need to Be Concerned? Foods, 7(3), 29. https://doi.org/10.3390/foods7030029 - Mozaffarian, D., & Wu, J. H. (2018). Flavonoids, Dairy Foods, and Cardiovascular and Metabolic Health. Circulation Research, 122(2), 369–384. https://doi.org/10.1161/circresaha.117.309008
- Shioi, A., Morioka, T., Shoji, T., & Emoto, M. (2020). The Inhibitory Roles of Vitamin K in Progression of Vascular Calcification. Nutrients, 12(2), 583. https://doi.org/10.3390/nu12020583
- Trieu, K., Bhat, S., Dai, Z., Leander, K., Gigante, B., Qian, F., . . . Marklund, M. (2021). Biomarkers of dairy fat intake, incident cardiovascular disease, and all-cause mortality: A cohort study, systematic review, and meta-analysis. PLOS Medicine, 18(9), e1003763. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003763
Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht. Matty Barnhoorn TheNewFood |
|
Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak. Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of stuur Lara een bericht. |
BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten
Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.