We krijgen veel vragen over macro’s bij gezond koolhydraatarm/keto eten. Bijvoorbeeld welke macro’s moet ik aanhouden, of welke app kan ik het beste gebruiken. Hoeveel eiwitten raden jullie aan of hoeveel calorieën mag ik per dag eten… Daar wil ik graag antwoord op geven.
Macro’s?
Laten we eerst even kijken wat er eigenlijk wordt bedoeld met de term macro’s. Het is een afkorting van macronutriënten’, de brandstof en bouwstof voor ons lijf. We hebben het dan over eiwitten (bouwstof), vetten (brandstof) en koolhydraten (brandstof). Als over je macro’s wordt gesproken dan gaat het vaak over de verhouding waarin je die drie binnenkrijgt.
Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak
Laten we ook nog even kijken wat we bedoelen met: een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. We bedoelen hiermee puur gezond en echt eten. Eten wat bij ons lijf past, waar we voor gebouwd zijn. Eten zoals onze voorouders deden. Ik weet vrij zeker dat die niet met een app rondliepen om in te voeren wat ze hadden gegeten en welk dier er nog geschoten moest worden om aan hun macro’s te komen voor die dag. “Een hert? Hmm nee laat die maar lopen, die past niet in mijn macro’s! ”
Welke macro’s moet je bijhouden?
Er is geen enkele reden om al je macro’s bij te houden of calorieën te tellen. De enige macro die je telt, is de hoeveelheid koolhydraten. Je eet maximaal 20 tot 25 gram koolhydraten per dag. Ik adviseer je om je koolhydraten niet bij te houden in app’s want die houden vaak verouderde waardes aan. Je kunt beter recente meetgegevens gebruiken die je vindt in de koolhydratentabel.
Naast de koolhydraten vul je je menu aan met een normale portie eiwitten. Dus bij elke maaltijd een normale portie vlees/vis/kip/ei/zuivel (of een combinatie) en dat aangevuld met zoveel gezonde vetten als jij nodig hebt om verzadigd te raken. Verzadiging is het sleutelwoord! Daarvoor is luisteren naar je lijf belangrijk. Zo voed je jezelf optimaal, kom je niets tekort en heb je geen honger tussendoor.
Wat is ‘een normale hoeveelheid’ eiwitten?
Eiwitten zijn bouwstoffen en onmisbaar voor de groei en het herstel van spieren en ander weefsels en je hormoonhuishouding. De porties eiwitten aangegeven in de boekjes zijn ‘normale porties’, maar soms heb je meer eiwitten nodig. Zo zijn extra eiwitten na het sporten belangrijk voor spierherstel en- opbouw. Maar bijvoorbeeld ook na ziekte heb je extra eiwitten nodig voor opbouw en herstel.
Naarmate we ouder worden verliezen we spiermassa en worden eiwitten nog belangrijker om sterk te blijven. Dit gaat bij vrouwen vooral spelen tijdens en na de overgang. Minder (sterke) spiermassa kan ervoor zorgen dat je insulineresistenter wordt. Je zou dan moeten focussen op meer eiwitten. In dit artikel vind je tips hoe je je eiwitten kunt aanvullen in en na de overgang.
Bij voorkeur eet je puur en echt eten om aan je eiwitten te komen en geen eiwitpoeders. Eiwitpoeders kunnen een hogere insulinerespons geven en daarnaast is het geen complete voeding. Het is geen voedsel zoals de natuur dat heeft bedoeld voor ons lijf.
Eén van de grote nadelen van eten volgens app’s is dat je weer niet luistert naar JOUW lijf! Net als in de jaren hiervoor.
Wat is dat luisteren naar je lijf?
Ik kan me voorstellen dat je niet zo goed weet hoe je dat nou dat: ‘luisteren naar je lijf’. We zijn dat ook niet meer gewend. Als baby dronken we tot we verzadigd waren. Dat wisten we precies. Maar daarna zijn de meeste mensen dat vermogen toch wat kwijtgeraakt. En als je veel koolhydraten eet, raakt er veel in de war in je lijf qua hormonen. Ook de signalen die je krijgt van honger en verzadiging gaan daardoor verloren.
Gelukkig komt dat allemaal weer terug. Hoe langer jij naar je lijf luistert en op je lijf vertrouwt, hoe beter je het gaat ‘verstaan’. Na een goed verzadigende maaltijd voel je je vol en voldaan. Je kunt er lange tijd op teren. In het begin zal het nog wel eens misgaan, maar houd vol! Blijf luisteren! Je gaat dan ook opmerken welke dingen niet zo goed passen in je menu. Zoals dingen die je snel weer hongerig of slaperig maken.
Of bepaalde producten die je (weer) lichamelijke klachten geven. Die kun je dan beter voorlopig uit je menu weglaten. Blijf je steeds wat hongerig probeer dan eens om je maaltijd af te sluiten met een kop koffie met slagroom. Net dat beetje extra vet.
Macro’s voor betere resultaten?
Je denkt misschien dat je macro’s nodig hebt voor de beste resultaten? Niets is minder waar. Veel macro’s gaan ervan uit dat je pas afvalt of je doelen kunt halen als je je lijf tekort doet. Als je het te weinig voeding geeft. En dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Bovendien: er komt een moment waarop je lichaam dan die schade in wil halen, dan ben je verder van huis! Dus pas op met eetschema’s waarbij je bijvoorbeeld 20 gram avocado en 25 gram speklapje mag eten. Ja echt, die bestaan. Begin er alsjeblieft nooit aan. Voed jezelf fatsoenlijk!
En dan is er nog de stress. Ga ik m’n macro’s wel halen vandaag? Hoe dan? Heb ik het goed gedaan? Wat kan ik dan precies eten? Wat we vaak zien is dat mensen steeds hetzelfde gaan eten, omdat ze weten dat dat past in hun schema. Terwijl afwisseling juist heel belangrijk is als je je lijf goed wilt voeden, om zo alles binnen te krijgen wat je nodig hebt. Maar ze worden bang om het verkeerd te doen. En uiteindelijk haken ze dan toch vaak af. Misschien wel weer (even) wat slanker, maar helaas zonder te hebben geleerd hoe je je lijf wel echt beter kunt voeden.
Wat dan wel?
Wil je snel je doelen halen, zonder al teveel gedoe en zonder stress? Zonder tellen en rekenen? Precies weten waar je aan toe bent? Start dan met de weekmenu’s uit de STARTGIDS! Dit is een bewezen zeer effectieve aanpak. Veel mensen zijn hier al tientallen kilo’s mee kwijt geraakt. Je volgt de menu’s en luistert naar je lijf, eventueel pas je je menu aan. Zo simpel kan het zijn: gezond koolhydraatarm/keto eten op z’n makkelijkst.
Extra boost!
Wil je een tandje bijzetten? Ook dan heb je geen macro’s voor nodig, maar ga doen waar ons lijf voor bedoeld is. Minder vaak eten! Daar begin je niet zomaar mee! Je hebt 6 tot 8 weken gezond koolhydraatarm/keto eten nodig om je lijf goed te trainen in vet verbranden als brandstof. Daar kun je de weekmenu’s uit de startgidsen voor gebruiken. Na die weken ga je dus NIET MINDER eten, maar MINDER VAAK eten. Deelvasten dus.
In de periodes dat je niet eet, maakt je lichaam gebruik van de eigen reserves en ook ruimt het de eigen kapotte cellen op. Ga ook tussen het vasten door geen calorieën tellen, maar eet net zoveel als je lijf nodig heeft om het goed te voeden. Hoeveel dat is zal per dag verschillen en per persoon verschillen. Dat kan geen app voor jou weten. Maak eventueel gebruik van de VASTENSPECIAL, hierin vind je ook een ‘cursus vasten’.
‘Appelwijn’ tegen het zuur
Een glaasje 'appelwijn' past heel goed in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Het is niet alleen lekker, het is ook nog eens ondersteunend! Iets voor jou misschien? ZO MAAK JE HET Wat is het? Deze 'appelwijn' maak je zelf van een (wijn)glas water met een eetlepel...
Je keto weekmenu plannen
Na een succesvolle start met de STARTGIDSEN en de weekmenu’s, kun je starten met zelf je menu’s samenstellen. Je kunt daarbij gebruikmaken van de superhandige weekmenuplanner waarin je voor elke week van het jaar je weekmenu kunt invullen. Er is ruimte voor extra...
Tijdelijke haaruitval door stress
Als je overstapt op een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak en in korte tijd veel gewicht verliest, dan kan dat stressvol zijn voor je lijf. In reactie op die stress komt het heel soms voor dat mensen tijdelijk meer haar verliezen dan normaal. Dat is natuurlijk niet...
Waarom je niet afvalt van sporten
Een bijdrage van Sportarts Hans van Kuijk: Overgewicht en obesitas treffen steeds meer mensen in de laatste decennia. Mensen met overgewicht die hulp zoeken om af te vallen denken vaak dat ze kunnen afvallen door (meer) te gaan sporten. Maar is dat wel zo? In de...
Starten met keto en jeuk/uitslag (keto rash)
Als je net begonnen bent met koolhydraatarm/keto eten, kun je soms last krijgen van (onschuldige) huiduitslag: keto rash. Het komt niet vaak voor gelukkig, want het kan erg vervelend zijn. HOE HERKEN JE KETO RASH? Je kunt keto rash (prurigo pigmentosa) herkennen aan...
Koolhydraatarm/keto eten van de snackbar
Wanneer je strikt koolhydraatarm/keto eet dan is een snackbar niet de meest handige keuze, als het gaat om puur en echt eten. Maar soms komt het zo uit dat je geen andere optie hebt. Onderstaande tips zijn voor die 'noodgevallen'. Ik ga steeds uit van een 'standaard...
Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht. Matty Barnhoorn TheNewFood |
|
Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak. Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of stuur Lara een bericht. |
BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten
Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.