Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK
  4.  » Kanker voedt zich met suiker

Kanker voedt zich met suiker

Steeds meer onderzoek laat zien dat kankercellen afhankelijk lijken te zijn van suiker en dat insulineresistentie een belangrijke rol lijkt te spelen. In een Vlaams onderzoek werd niet alleen gezien dat suiker de kankercellen voedt, het verandert ook ‘het gedrag’ van de kankercellen. Meer en meer onderzoeken worden gedaan op dit gebied, andere artikelen en onderzoeken vind je via ‘verder lezen’ onderaan dit artikel. 

Onderzoek: suiker maakt kankercellen agressiever

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), de KULeuven en de Vrije Universiteit Brussel (VUB), deden hier negen jaar onderzoek naar! Hieruit blijkt dat kanker zich voedt met suikers en dat het eten van suiker kankercellen agressiever maakt. Hierdoor zouden kankercellen sneller groeien en zouden chemobehandeling minder goed aanslaan.

Mensen krijgen vaak juist vaak advies suikerrijke producten 

De huidige voedingsadviezen voor mensen met kanker staan lijnrecht tegenover deze conclusie. Mensen met kanker krijgen nu vaak het advies  suikerrijke producten te eten. De reden hiervoor zou zijn, dat mensen met kanker veel energie en voedingsstoffen nodig hebben. Maar hierbij wordt dus geen rekening gehouden met het effect van al die suiker op de kankercellen.

Onderzoekers: Huidige voedingsadvies is gevaarlijk!

De gevolgen van het huidige voedingsbeleid bij mensen met kanker wordt door de onderzoekers zelfs gevaarlijk genoemd. Zo verklaart een van de onderzoekers: “De tumor gaat groeien en de kanker gaat agressiever woekeren als iemand suiker eet. Daarop gaan er nog méér kankercellen suiker omzetten. Het is dus een vicieuze cirkel, die maakt dat de kanker moeilijker met geneesmiddelen te bestrijden is.”

Advies: zet in op een suikervrij dieet!

Onderzoeker Johan Thevelein. “Een suikervrij of suikerarm dieet blijkt niet zomaar een hype, maar écht iets om op in te zetten bij kankerpatiënten. Het kan helpen de kanker te overwinnen en chemotherapie veel effectiever maken. Vooral ook, omdat patiënten nu soms serums krijgen toegediend om aan te sterken. En die bevatten veel glucosesuiker.”

Stap over op een andere manier van eten

Het advies van de onderzoekers is om geen suikerrijke producten te eten wanneer je kanker hebt, maar over te stappen op voeding zonder suiker. Het gaat dan niet om alleen suiker, maar ook om voeding waar je lijf suiker van maakt, zoals brood, meel, pasta etc. Het gaat dus om álle koolhydraten. Zorg wel dat je de koolhydraten vervangt door een andere brandstof, zodat je geen energietekort krijgt. 

Wij weten natuurlijk al lang dat koolhydraten niet de enige bron van energie is en dat suikers geen voedingsstoffen bevatten. Het is zelfs zo dat vetten een veel betere en efficiëntere brandstof zijn, en dat een koolhydraatarme/keto aanpak vele malen gezonder is en meer voedingsstoffen levert dan (vaak bewerkte), koolhydraatrijke producten.

Onderzoek ketodieet bij eierstok- of baarmoederkanker

Dit is niet voor het eerst dat onderzoekers keto aanraden bij kanker of om kanker te voorkomen! In 2018 ontdekten onderzoekers bijvoorbeeld in een onderzoek naar het effect van een keto dieet bij vrouwen met eierstok- of baarmoederkanker, dat deze aanpak, in vergelijking met een vetarm dieet, zorgt voor een lager vetgehalte en minder visceraal vet.

De vrouwen hadden na 12 weken een lager nuchter insulinegehalte in het bloed, minder IGF-I en meer ketonen. De onderzoekers stellen dat een ketogeen dieet de insulinegevoeligheid verhoogt. Mogelijk kan dit dieet zorgen voor een minder gunstig groeiklimaat voor de kankercellen.

Hoe pak je dit ‘anders eten’ aan?

Geeft jouw behandelaar een ander voedingsadvies, dan raden we aan om hierover in gesprek te gaan. Wat belangrijk is: een gezonde keto aanpak voorziet je lijf van voldoende eiwitten en vetten en kan ook voorzien in een grotere voedingsbehoefte, wat vaak het geval kan zijn. 

Hier kun je zien hoe je een gezond koolhydraatarm/keto menu samensteltOok tijdens de behandeling voor kanker kun je met starten met deze gezonde aanpak starten. We horen vaak dat mensen ook weer meer energie krijgen. Je kunt ook simpelweg de eenvoudige weekmenu’s uit de startgidsen volgen om snel en effectief te starten. Je koopt de STARTGIDSEN hier samen met korting.

Opruimen ‘foute cellen’ door vasten

Je lijf kan zelfs zelf ‘foute cellen’ opruimen! Dit heet autofagie. Je gaat vanzelf in ‘autofagiestand’, wanneer je langere periodes niet eet. Onderdeel van onze gezonde koolhydraatarme/KETO aanpak is dit (deel)vasten. Na 8 weken strikt koolhydraatarm/KETO kun je hier al mee starten en kan je je lijf helpen met het opruimen van kapotte cellen en herstel. Je leest hier hoe je dat aanpakt: STAPPENPLAN VASTEN.

Ook na een kankerbehandeling is deze aanpak een goed idee om weer op krachten te komen en je lijf weer gezonder te maken en fitter te worden.
Lees hier de ervaring van Anneke die met borstkanker te maken kreeg.

VERDER LEZEN
Nieuw onderzoek: hoopvol resultaat keto bij hersentumor
Arts Jason Fung: De werkelijke oorzaak van kanker wordt vaak gemist
Hetty van Dijk (voormalig huisarts): Nieuwe inzichten over kanker
Onderzoek: Koolhydraatarm/keto effectief bij borstkanker
Tina: Weer sterk en energiek na kanker

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen