Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. NIEUWS
  4.  » 
  5. gezondheid
  6.  » Kokosolie – Voedsel voor je brein

Kokosolie – Voedsel voor je brein

Kokosolie is gezond! Helaas weet nog lang niet iedereen dit. Regelmatig komen we waarschuwingen tegen voor kokosolie, maar die zijn volkomen onterecht. Kokosolie past heel goed in een gezond koolhydraatarm/keto menu. Het ondersteunt deze aanpak optimaal.

Onderzoek 

Dr. Mary Newport (Neonatologe) ontdekte een paar jaar geleden bij haar aan Alzheimer lijdende man een sterke positieve reactie op toevoeging van kokosolie aan zijn dieet. Na dagelijks een aantal eetlepels kokosolie ingenomen te hebben leken de door Alzheimer aangetaste hersenfuncties zich enigszins te herstellen. Inmiddels promoten zowel zij als Dr Joseph Mercola, kokosolie als mogelijk preventie middel en behandeling tegen Alzheimer. Ze waarschuwen ook voor de gevaren van koolhydraten voor de hersenen.

Diabetes, Alzheimer en Insuline

Het is inmiddels bekend dat mensen met diabetes 65% meer kans hebben op Alzheimer en er lijkt een krachtige connectie tussen de twee ziekten te zijn, al zijn de precieze mechanismen hierachter nog niet vastgesteld. Het lijkt er echter op dat beide aandoeningen gerelateerd zijn aan insuline resistentie – in het lichaam en in de hersenen.

Een van de primaire brandstoffen voor je lichaam en hersenen is glucose, welke om wordt gezet in energie. Wanneer de productie van insuline door de hersens afneemt dan leidt dit tot het verhongeren van de hersens aangezien deze geen toegang hebben tot de glucose (dus energie) die nodig is om normaal te functioneren.

Dit is wat er gebeurt met Alzheimer patiënten. Gedeelten van de hersens beginnen uit te teren (hersenatrofie) wat leidt tot verzwakte hersenfuncties en uiteindelijk verlies van herinneringen, spraak, beweging en persoonlijkheid.

Ketonen als brandstof

Hersenen kunnen zich echter ook voeden met ketonen. Mogelijk leid dit zelfs tot herstel en vernieuwing van neuron- en zenuwfuncties in de hersenen nadat deze al zijn aangetast. Het lichaam produceert ketonen wanneer vet (in plaats van glucose) wordt omgezet tot energie.

Een primaire bron van ketolichamen zijn middellange keten triglyceriden (MCT). Kokosolie bevat zo’n 66% MCT’s! “Als hersencellen toegang hebben tot ketolichamen dan zouden ze potentieel in leven kunnen blijven en dus hun werking voortzetten.” Aldus Dr. Newport.

Wapen tegen veel meer welvaartsziektes en hersenbeschadigingen

De werking reikt volgens Dr. Newport verder dan alleen Alzheimer. “Dit is een potentiële behandeling voor Parkinson, de ziekte van Huntington, MS en ALS, medicatie resistente epilepsie, en diabetes type I & II waar insuline resistentie voorkomt.

Ketonen kunnen mogelijk helpen bij hersenherstel na een gebrek aan zuurstof, zowel bij pasgeborenen als volwassenen, en zou kunnen helpen bij herstel van het hart na een hartaanval en heeft mogelijk een verkleinende werking op kankercellen.”

Minder koolhydraten en een dagelijkse portie kokosolie

Een andere manier om een toename van ketonen productie tot stand te brengen is door de hoeveelheid koolhydraten in een dieet te beperken. Bij een vet en eiwit rijk dieet dat weinig koolhydraten bevat gaat het lichaam ook over op vet als brandstof in plaats van koolhydraten en worden ketonen gevormd. Deze ketonen worden echter voornamelijk uitgescheiden via urine terwijl de ketonen verkregen uit MCT’s (kokosolie) zich in de bloedbaan concentreren en daardoor effectiever zijn.

Te vermijden koolhydraten

Een combinatie van een koolhydraat arm dieet en innemen van extra MCT’s zou dus een positieve uitwerking op de (toekomstige) gezondheid van het brein hebben. Volgens Dr. Mercola is het van belang de volgende types voedsel te vermijden:
1. Koolhydraten (vooral fructose)– koolhydraten zijn de drijvende factor achter insuline resistentie en dragen actief bij aan het ontwikkelen van zowel diabetes als bijvoorbeeld Alzheimer. Dr Mercola raad aan om niet meer dan 25 gram fructose per dag op te nemen.
2. Granen – Zelfs volkoren granen bevatten koolhydraten die zorgen voor een sterke insuline piek na opname door het lichaam.
3. Kunstmatige zoetstoffen – Met name aspertaan heeft een zeer slechte invloed op de hersenen en volgens verschillende studies is deze stof zelfs rechtstreeks verantwoordelijk voor hersenbeschadigingen.
4. Soja – Uit een studie door Dr. Kaayla Daniel blijkt dat soja een verouderende werking op de hersenen heeft hij raadt daarom het eten van soja producten ten sterkste af.

VERDER LEZEN 

ONDERZOEK: Lager LDL is gevaarlijk!

We horen steeds dat een lager LDL-cholesterol beter zou zijn, vanwege je risico op overlijden. Maar is dat wel zo? Een recent groots onderzoek toont aan dat een veel lager LDL-cholesterol het risico op overlijden juist verdubbelt!  LDL-CHOLESTEROL VERLAGEN LDL wordt...

Koolhydraatarm/keto effectief bij anorexia

Hoopgevend nieuws voor mensen die strijden tegen anorexia! Uit nieuwe case-studies waarbij een koolhydraatarme/keto aanpak (gebaseerd op dierlijke producten) werd gevolgd, blijkt dat deze aanpak kan helpen bij de behandeling van anorexia. Focus op meer koolhydraten...

Keto onderzoek: minder pijn, meer energie

Mensen die starten met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak merken vaak dat allerlei (pijn)klachten afnemen. Dat is niet vreemd: we weten al langer dat een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak ontstekingsremmend werkt. Nieuw onderzoek bevestigt dit wederom. De...

Onderzoekers: vasten effectief bij chemo borstkanker

Eerder onderzoek liet al zien dat een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak zeer effectief is tijdens de behandeling van borstkanker. Nieuw onderzoek (zie bronnen) laat nu zien dat ook (deel)vasten (IF) en langer vasten rond de (chemo)behandeling van borstkanker veel...

Trage schildklier vaak gemist of onjuist behandeld

Tijdens het Keto-congres 2023 in Denver gaf voedingsspecialist en keto-expert Amy Berger een presentatie over problemen rond het herkennen van een trage schildklier door behandelaars, en het passend en effectief behandelen met medicatie. In haar presentatie benadrukt...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Je kunt altijd een bericht sturen via de Facebookpagina van TheNewFood of via het contactformulier op de website.

Matty Barnhoorn  (auteur kookboeken, keto-expert en oprichter van TheNewFood) 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen