Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. GEZOND KOOLHYDRAATARM/KETO
  6.  » Koolhydraatarm/keto voor je kind?

Koolhydraatarm/keto voor je kind?

Kunnen kinderen ook koolhydraatarm/keto eten? Deze vraag wordt vaak gesteld. Het korte antwoord is: jazeker! Veel kinderen ondervinden dat ze zich heel veel beter gaan voelen met deze manier van eten. Niet alleen fysiek, maar ook horen we vaak dat ‘hun hoofd’ rustiger wordt. Ze kunnen zich beter concentreren, ervaren veel meer rust. En kinderen met overgewicht vallen gemakkelijk af.

Op de foto Lieke (11) en Dani (13), zij eten al bijna een jaar vrijwel steeds koolhydraatarm. 

Koolhydraatarm past beter bij ons lijf (dus ook voor kinderen)

Wist je dat een baby in ketose geboren wordt? En dat jouw kind, ook met het ‘standaard’ Nederlandse dieet, tot ongeveer het 8 jaar is, meer-maals per dag in ketose is? Het is dus een heel natuurlijk iets voor kinderen om in ketose te zijn. Waarom zou de natuur iets doen wat schadelijk is voor jouw kind?  Gezond, koolhydraatarm puur eten, helpt je kind gezonder te blijven, als het opgroeit én als het straks volwassen is! 

Er zijn veel kinderen die overgewicht hebben en insulineresistentie komt bij steeds meer kinderen voor. In de toekomst kunnen ze hierdoor  allerlei problemen krijgen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Dit voorkom je door puur gezond koolhydraatarm te gaan eten. 

Geen wolken meer in je hoofd

Qua energie helpt het ook. Veel kinderen hebben concentratieproblemen, door die ‘wolk in hun hoofd’. Ze voelen zich direct ‘helderder’. Ze merken het ook aan hun humeur en energie. Ook hun gebit heeft er veel baat bij, je voorkomt tandbederf.

Anna: “Mijn dochter Nora (10) eet nu bijna een jaar strikt koolhydraatarm. Ze heeft sindsdien veel minder last van stress en ze heeft geen paniekaanvallen meer. Wij hadden er bewust voor gekozen (in samenspraak met Nora natuurlijk) om op de eerste dag van de zomervakantie te beginnen, omdat ze dan kon wennen voordat ze weer naar school moest en het hockeyseizoen zou beginnen. Nora wil nooit meer anders eten.”

Groei en ontwikkeling

Veel mensen denken dat kinderen koolhydraten nodig hebben voor groei en ontwikkeling. Maar dat klopt niet. De belangrijkste bouwstoffen zijn namelijk eiwitten (met belangrijke aminozuren), om te groeien, en vetten. Voedingsvetten zijn essentieel voor de hormoonproductie, een gezonde hersenfunctie, weefselontwikkeling en voor opname van in vet oplosbare vitamines (A, D, E en K). 

Vooral kinderen hebben omega-3-vetzuren nodig voor een gezonde oog- en hersenontwikkeling. Gezonde vetten zijn bijvoorbeeld olijfolie, boter, kokosolie, vette vis, noten, zaden, eieren en vlees. Je kind heeft ook geen koolhydraten nodig als brandstof, want vetten leveren de nodige brandstof, zodat jouw kind kan spelen, sporten en (gezond) leven!

Koolhydraatarm geschikt voor ieder kind?

Een gezonde koolhydraatarme aanpak is geschikt voor elk kind. Er is geen leeftijdsgrens. Geen enkel kind, hoe oud ook, heeft koolhydraatrijk fabrieksvoer en junkfood nodig om gezond op te groeien. Koolhydraatarm wordt nog weleens verward met: ‘zonder koolhydraten’. Wij hebben het over puur écht eten, rijk aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten zoals groenten, noten, zuivel en bessen.

Gezond puur echt eten (geen fabrieksvoer) bevat van nature veel minder koolhydraten! Het bevat ook van nature ruim voldoende vezels. Granen zijn niet nodig om gezond op te groeien. Veel volwassenen die granen schrappen, merken zelfs dat veel gezondheidsproblemen verdwijnen. 

Koolhydraatarm, in en uit ketose

Je kind hoeft niet continu in ketose te zijn. Kinderen kunnen van nature nog makkelijk in en uit ketose gaan. Volwassenen raken deze flexibiliteit vaak kwijt doordat zij teveel bewerkte voeding en koolhydraten hebben gegeten in hun leven. Om dit te herstellen, moeten volwassenen veel minder koolhydraten eten: de keto aanpak is vaak noodzakelijk om weer gezonder te worden. Voor een kind is dit meestal niet nodig.

Kinderen kunnen wat meer koolhydraten eten, ga uit van maximaal 75 gram koolhydraten per dag, veel minder mag ook. Ga uit van uitsluitend puur en echt eten. Dus geen ‘fabrieksvoer’ en geen suiker en granen. 

Wat eten ze dan?

Eet je zelf al gezond koolhydraatarm/keto volgens de aanpak van TheNewFood? Dat is ook een mooie basis voor je kind(eren). Je kunt hun menu aanvullen met wat extra’s. Een aantal opties (je kunt kiezen, het hoeft niet allemaal):
– een kleine portie peulvruchten bij de maaltijd (kikkererwten, linzen, erwten of bonen); 
– extra groenten (ook die wat hoger in koolhydraten, zie de koolhydratentabel);
– één stuk fruit (appel, peer, sinaasappel, mandarijn, kiwi e.d., liefst geen zoete tropische vruchten) LET OP: geen vruchtensap!
– noten; 
– koolhydraatarme zelfgemaakte baksels (bijvoorbeeld uit de ONTBIJT&LUNCH SPECIAL);
– vaker naturel Griekse yoghurt, ook als tussendoor.

Mee naar school?

Wat neemt je kind dan mee naar school? In plaats van boterhammen vul je de lunchboxjes met lekker gezonde hapjes. Denk aan omeletten, rauwkost, fruit, noten, muffins, baksels en zadenbrood (bijvoorbeeld uit de ONTBIJT&LUNCH SPECIAL), stukjes kaas en worst, gehaktballetjes, rolletjes sla/vlees/kaas, een bakje naturel yoghurt. Wafels, pannenkoeken… het hangt er ook maar net vanaf wat jouw kind lekker vindt!

Om je te inspireren hebben we een aantal gezinnen gevraagd te laten zien hoe zij dat aanpakken. Zij vertellen ook waarom hun kinderen voor deze manier van eten kiezen en wat het hen heeft opgeleverd. Je vindt hun verhalen binnenkort op de website.

JE KIND(EREN) KOOLHYDRAATARM? ZO KUN JE HET AANPAKKEN!

Misschien eten de kinderen al grotendeels mee met jouw koolhydraatarme/keto maaltijden. Dan is de overgang naar helemaal koolhydraatarm al niet zo groot meer. Neem de tijd voor deze overgang, heb geduld. Lukt het niet op die ene manier, probeer het dan op een andere manier. In de praktijk zien we dat het steeds makkelijker wordt naarmate de kinderen zelf ervaren hoeveel beter ze zich voelen.

Onthoud ook dat iedere verandering al een verbetering is. Misschien zijn de volgende ‘stappen’ handig:

Eet met elkaar dezelfde maaltijd – Kinderen kunnen gewoon met jou mee-eten. In veel gezinnen gebeurt dat al, als (één van) de ouders koolhydraatarm/keto eten. De eerste stap is dan al gezet! Je kunt dus stoppen met apart koken voor je gezin, als je dat eerst wel deed. Het kan een goed idee zijn om je kinderen te betrekken bij de keuze voor het avondeten. En geen zorgen over het vet: zij hebben dat ook nodig!

Zorg voor alternatieven – Zorg voor gezonde en lekkere koolhydraatarme alternatieven. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld gekookte eitjes in de koelkast, blokjes kaas of worst, gesneden rauwkost en een lekker zelfgemaakt sausje (STARTGIDS). Zorg dat er altijd iets voor hen klaarstaat wat ze zo kunnen pakken. 

Lunchboxen – Vervang langzamerhand het brood door andere dingen. Begin bijvoorbeeld met één boterham te vervangen en ga steeds een stapje verder. Betrek ze ook hierbij: wat willen zij graag mee naar school? We horen vaak dat kinderen op een gegeven moment zelf gaan vragen om het brood weg te laten. Die koolhydraatarme vervangers zijn namelijk veel lekkerder en geven hen veel energie!

Moeilijke eters – Maak de maaltijden leuk en spannend. Kleine hapjes spreken moeilijke eters vaak meer aan dan een bord vol. Zorg dat ze kunnen kiezen en dat het er heerlijk uitziet! Een kleurrijke maaltijd is aantrekkelijker en bevat ook een verscheidenheid aan voedingsstoffen.

Maak het leuk! Vraag de kinderen elke maaltijd een cijfer te geven. Dat is leuk en leerzaam, ook voor jou! Laat ze vooral ook nieuwe dingen proeven en beoordelen. Misschien leren ze zo nieuwe dingen te eten. En laat ze bijvoorbeeld elke zaterdag zelf kiezen wat ze willen eten. Van ontbijt tot diner. Misschien met iets meer koolhydraten, voor zolang ze dat zelf nog fijn vinden. Want ze wennen snel aan keto eten.

Gezonde vetten – Moedig kinderen aan om groenten en rauwkost te eten met gezonde vetten. Je kunt die op tafel zetten, zoals roomboter,  geraspte kaas, (zelfgemaakte) sausjes en olijfolie etc. Niet alleen omdat het lekkerder is; de vetten helpen ook om de vetoplosbare vitamines uit hun maaltijd beter op te nemen. Denk hier ook aan bij de lunchbox.

Je hoeft niet bang te zijn dat ze te veel vetten eten, want juist vetten zijn zo belangrijk voor je lijf! Veel van ons zijn ziek geworden (en dik) door het schrappen van vetten en die vervangen door nog meer koolhydraten. 

Drinken – Leer je kinderen water drinken. Maak eventueel samen ‘water met een smaakje’. Als ze dat leuk vinden, kun je ze elk een eigen kan hiervoor geven die in de koelkast past. Haal geen sap of frisdrank meer in huis. Thee in allerlei smaken is vaak ook een succes.

Maak je eigen baby/peutermaaltijd – De meeste kant-en-klare baby- en peutermaaltijden bevatten sterk bewerkte voedingsmiddelen, en zitten boordevol ongezonde oliën, granen en koolhydraten. Nodig zijn ze niet, je kunt gerust een ‘volwassen maaltijd’ geschikt maken voor je kind. Maak de maaltijd wat fijner en eventueel minder gekruid. Je merkt vanzelf wat in de smaak valt. Vries eventueel porties in.  

Samen koken! De kracht van samen koken (en bakken) is enorm. Samen keuzes maken, samen eten bereiden, betrek de kinderen zoveel mogelijk bij alles. Leer ze ook zelf dingen bereiden. Zelf koolhydraatarme pannenkoeken bakken of wafels is vaak een groot succes. 

Alle neuzen dezelfde kant op – Zorg dat je het als ouders eens bent over het belang van deze gezonde aanpak voor de kinderen. Het is voor de kinderen belangrijk om hier samen het goede voorbeeld in te geven. Wanneer één van de ouders toch nog ‘normaal eet’ of koolhydraatrijk junkfood in huis haalt dan is de kans klein dat het gaat lukken om je kinderen mee te krijgen.

Mineralen? Ook voor kinderen geldt dat ze in het begin, wanneer ze starten met keto, veel vocht kunnen verliezen, en daarmee mineralen. Ook voor hen is het verstandig dit aan te vullen. Ga uit van de helft van de aanbevolen mineralen voor volwassenen, maar zonder LoSalt. Hier vind je het mineralenadvies voor volwassenen. Magnesiumcapsules kun je openmaken en de inhoud mengen met wat yoghurt/ slagroom, als dat makkelijker is voor ze. Wanneer de kinderen niet helemaal keto eten, maar ‘gewoon koolhydraatarm’ dan is aanvullen van mineralen in principe niet nodig.

Ga er samen voor! Gun je kinderen een gezonder leven! 

Fabels over gezond koolhydraatarm eten voor kinderen.

Kinderen hebben koolhydraten nodig om te groeien
Kinderen hebben gezonde eiwitten en gezonde vetten nodig om te groeien. Veel koolhydraten zorgt voor hoge bloedsuikers. Dit is bewezen ongezond, voor zowel kinderen als volwassenen en een bedreiging voor gezonde groei.

Kinderen hebben koolhydraten nodig om te denken
Brood, pasta, rijst en dergelijke leveren weinig voedingsstoffen. Voor een gezonde ontwikkeling van de hersenen hebben ook kinderen gezonde eiwitten en gezonde vette nodig. Het lichaam zorgt er zelf voor dat er altijd genoeg koolhydraten aanwezig zijn voor de hersenen, het kan deze zelf maken uit eiwitten, al shet nodig is.

Kinderen hebben koolhydraten nodig voor hun energie
Een gezond koolhydraatarm menu zorgt voor een stabiele constante stroom aan energie. Koolhydraatrijke maaltijden doen dat niet. Die zorgen voor pieken en dalen in de bloedsuikers, waardoor je kind na een maaltijd veel minder energie kan hebben.

Kinderen hebben andere voedingsbehoeften dan volwassenen
Klopt, kinderen hebben daarom nog meer baat bij een gezonde koolhydraatarme aanpak, met puur écht eten, die rijk is aan voedingsstoffen. Kinderen moeten niet volgestopt worden met ‘lege’ koolhydraten, junkfood en snoep. Daarmee komen kinderen tekort.

Kinderen horen geen dieet te volgen
Helemaal mee eens. Deze aanpak is echter geen dieet maar een gezonde manier van eten die veel beter past bij ons lijf. Omdat het ons écht voedt en niet vult zoals fabriekseten en junkfood wel doet. Deze aanpak kun je je leven lang volgen. Het is dus een manier van eten voor altijd.

Kinderen moeten melk drinken (voor de calcium)
Melk is beslist niet nodig als calciumbron. Je vindt calcium in veel meer ‘echt eten’, zelfs in veel hogere dosering. Zoals broccoli, donkergroene (blad)groente als boerenkool, raapstelen, paksoi, dit zijn allemaal geweldige bronnen van calcium en andere voedingsstoffen. En ook noten en soja of sojamelk. En natuurlijk ook in andere zuivelproducten, roomboter, slagroom, kaas, roomkaas enz.

 

VERDER LEZEN 

Dure ketonen uit een zakje

Ketonen zijn een geweldige brandstof voor je lijf. Ze kunnen je lijf en vooral ook je hersenen, beter voorzien van energie dan glucose (koolhydraten). Iedereen die een ketodieet volgt, weet dat inmiddels: geen mist meer in je hoofd, geen honger meer en veel meer...

Afvallen met keto: behoud spiermassa!

Regelmatig horen we dat mensen bang zijn dat je je spieren gaat 'opeten' als je flink gaat afvallen. Of dat je lijf eiwitten die je eet om gaat zetten in suikers... Waar komen die verhalen vandaan en wat is er van waar? Spierverlies bij crashdiëten Feit: jezelf...

Is koolhydraatarm/keto volwaardig eten?

Sommige mensen vragen zich af of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer je gezond koolhydraatarm/keto eet. Krijg je geen tekorten? Kun je wel altijd zo blijven eten? Het simpele antwoord is: jazeker. Puur en écht eten is beter voor je lijf dan eten wat door...

Internist: niet zout maar suiker boosdoener

Internist en nefroloog Yvo Sijpkens (59) deelt verrassende nieuwe inzichten in dit artikel. Al tijden wordt namelijk gedacht dat zout slecht voor ons is, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn volgens dokter Yvo Sijpkens.  Niet zout, maar suiker is de boosdoener...

Iedereen heeft zout nodig

Jarenlang hebben we te horen gekregen dat het gezonder is om weinig of geen zout te eten. Want zout zou je bloeddruk verhogen, hart- en vaatziekten veroorzaken en slecht zijn voor je nieren. Inmiddels komen er meer en meer bewijzen dat zout hierin niet de boosdoener...

De ‘onder de vijf gram kh regel’

Geen idee wie de regel ooit heeft verzonnen, maar hij duikt helaas steeds weer op. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, dan kun je dit artikel overslaan. Maar mensen die deze regel volgen, eten koolhydraatarm op de volgende manier: alles wat minder van 5 gram...

Welke supplementen moet ik gebruiken?

Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak is een complete volwaardige manier van eten. Je krijgt alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnen, misschien zelfs wel meer dan wanneer je 'normaal' eet. Want je eet vooral vers en écht eten, boordevol voedingsstoffen. Toch...

Koolhydraatarm/keto eten in het ziekenhuis

Het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn: een artikel over gezond koolhydraatarm/keto eten in het ziekenhuis. Helaas is mijn ervaring met ziekenhuizen anders. Als er één plek is, waar het lastig is om vast te houden aan deze gezonde manier van eten, dan is het...

Alcohol en koolhydraatarme/keto eten

Past alcohol binnen een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak? Veel mensen kiezen ervoor om niet (meer) te drinken wanneer ze overstappen op een gezondere levensstijl. Maar jij maakt hier uiteraard je eigen keuzes in. Wanneer je er voorzichtig mee omgaat, dan is alcohol...

Tussendoortjes & Gezond koolhydraatarm/keto

Iets bij de koffie, een snackje in de avond, en steeds iets tussendoor eten vinden we heel normaal. We eten dan niet omdat we honger hebben, maar meer uit 'gewoonte'. Eigenlijk is dat een rare en ook ongezonde gewoonte. Je lijf heeft namelijk ook periodes nodig waarin...

Koolhydraatarm/keto rond een operatie

Kun je rond een operatie vasthouden aan een koolhydraatarme/keto aanpak? Moet je het laten weten aan de anesthesist en behandelaars? Waar moet je verder op letten? Wat zijn de standaardprocedures, bijvoorbeeld wat betreft het toedienen van suiker via een...

Hoeveel koolhydraten heb je eigenlijk nodig?

Er blijkt nogal wat verwarring te zijn over de minimale hoeveelheid koolhydraten die je nodig hebt in een gezond koolhydraatarm/keto menu. Móet je koolhydraten eten? Of kun je ook zonder? Geldt dat voor iedereen? Laten we beginnen met de vraag wat er mis is met...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen