Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. GEZOND KOOLHYDRAATARM/KETO
  6.  » Welke supplementen moet ik gebruiken?

Welke supplementen moet ik gebruiken?

Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak is een complete volwaardige manier van eten. Je krijgt alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnen, misschien zelfs wel meer dan wanneer je ‘normaal’ eet. Want je eet vooral vers en écht eten, boordevol voedingsstoffen. Toch adviseren wij enkele supplementen (vitamines en mineralen) die je niet kunt missen als je net start met gezond koolhydraatarm/keto.

Niet omdat je tekort komt, maar omdat deze aanpak invloed heeft op je vochthuishouding. Met supplementen voorkom je dat je hier klachten door krijgt, zoals vermoeidheid, kramp, obstipatie, spierpijn, hoofdpijn een andere klachten. Op deze pagina lees je onze adviezen. Wij adviseren van sommige vitamines of mineralen méér dan op de verpakking staat, hieronder leggen we ook uit waarom. 

VOOR IEDEREEN DIE START: Zout

Waarom? Je verliest in de eerste weken veel vocht en je houdt minder vocht vast. Hierdoor kun je mineralen, zoals zout en kalium verliezen.
Wat merk je als je een tekort hebt? Kramp in je benen, vermoeidheid, hoofdpijn, obstipatie, diarree, spierzwakte, minder goed afvallen, duizelig of ‘zwak’ en nog andere klachten.
Voor wie? Voor iedereen die start met onze koolhydraatarme/keto aanpak. Ook bij hoge bloeddruk of andere gezondheidsproblemen.
Waar let je op? Kies het liefst voor natuurlijk zeezout, bijvoorbeeld Himalayazout of Keltisch zeezout. Fabriekszout is vaak bewerkt zeezout.
Meer informatie? Een uitgebreid artikel over mineralen vind je hier.

Welke soort adviseren wij en hoe vaak/wanneer? Gebruik normaal zout in je eten en neem daarnaast 1 á 2 keer per dag een glas water of bouillon met:
– Een halve theelepel Himalayazout of Keltisch zeezout
– Plus een ha
lve theelepel LoSalt Jodium (supermarkt) Dit is om je kalium aan te vullen, neem liever geen kaliumsupplementen.

VOOR IEDEREEN DIE START: Magnesium 

Waarom? Je verliest in de eerste weken veel vocht en je houdt minder vocht vast. Hierdoor kun je mineralen verliezen, zoals magnesium. Magnesium is enorm belangrijk voor je, onder andere voor een gezond immuunsysteem, voor je spieren en voor opnemen van vitamine D.
Wat merk je als je een tekort hebt? Kramp in je benen, vermoeidheid, hoofdpijn, obstipatie, spierzwakte, minder goed afvallen, duizelig of ‘zwak’ en nog andere klachten.
Voor wie? Voor iedereen die start met onze koolhydraatarme/keto aanpak. Ook bij hoge bloeddruk of andere gezondheidsproblemen.
Waar let je op? Kies geen magnesiumOXIDE (die poep je meteen weer uit) of andere (vaak goedkope) magnesium waar niet op staat wat het is.
Meer informatie? Een uitgebreid artikel over mineralen vind je hier.

Welke soort adviseren wij en hoe vaak/wanneer? Wij hebben goede ervaringen met Trio Softgels van NOW,  een combinatie van een aantal goed opneembare vormen magnesium: malaat, bisglycinaat en citraat.  Neem tijdens het afvallen 3 keer per dag 1 tablet, verspreid over de dag. Heb je last van kramp in de nacht, neem dan de laatste vlak voor het slapen.

Na een aantal maanden (of eerder als je al op gewicht bent) kun je minder magnesium slikken, bijvoorbeeld elke dag 1 pil of om de paar dagen 1 pil. Krijg je (weer) last van bovengenoemde klachten dan kun je weer meer gaan slikken.

Als je de capsules niet in z’n geheel doorgeslikt krijgt, mag je de capsules openmaken. Onze tip is om het dan te nemen met bijvoorbeeld een hapje yoghurt of slagroom.

ALTERNATIEF: De trio softgels van NOW zijn regelmatig uitverkocht. Een goed alternatief is de magnesium 4 in 1 van VitOrtho. Je koopt deze ook online, volg deze link om te zoeken naar webshops die deze magnesium aanbieden. Deze pillen zijn ook geschikt voor vegetariërs.
Een ander alternatief is de magnesium triple van Nova Vitae. Je koopt deze ook online, volg deze link om te zoeken naar webshops die deze magnesium aanbieden. Ook deze magnesium is geschikt, ook voor vegetariërs.

Let op: Werken je nieren voor minder dan 50%, overleg dan eerst met je behandelaar voordat je extra magnesium gaat slikken.

VOOR IEDEREEN (STARTER OF NIET): Vitamine D en K

Vitamine D is voor IEDEREEN heel belangrijk, of je nu wel of niet koolhydraatarm/keto eet. Vitamine D is onmisbaar voor je immuunsysteem, dus voor je afweer. En veel mensen hebben te weinig vitamine D in hun lijf!
Waarom? Vitamine D maken we zelf uit zonlicht op ontblote delen van ons lijf. In Nederland is het hele jaar door zonlicht een probleem.
Voor wie? Voor iedereen! Dus niet alleen als je koolhydraatarme/keto eet
Waar heb je vitamine D voor nodig? Onder andere onmisbaar voor je botten, spieren, immuunsysteem en hersenen.
Waar let je op? Kies bij voorkeur een vitamine D met vitamine K erbij. De vitamine K zorgt ervoor dat de vitamine D beter zijn werk kan doen en voorkomt dat calcium in de vaten gaat stapelen

  • Voor iedereen: bij 45mcg vitamine K2 per dag neemt het risico op bijvoorbeeld een beroerte of hartaanval al aanzienlijk af.
  • Voor vrouwen in en na de overgang wordt 240mcg vitamine K2 per dag geadviseerd (neem een K2 supplement EXTRA, bijvoorbeeld deze).
  • Bij ernstige botontkalking en ernstige aderverkalking: dosering tot 400mcg K2 per dag.
  • Neem nooit meer dan 400mcg K2 per dag, dit wordt gezien als een veilige grens.
  • Slik je bloedverdunners overleg dan eerst met je behandelaar.

Welke soort adviseren wij en hoe vaak/wanneer? 
Dagelijks adviseren wij het volgende, het liefst in de ochtend.
TWEE van 
deze capsules vit D 1000 IE met K 45 MCG per dag (niet meer dan 2 per dag vanwege de vitamine K).
PLUS TWEE van deze vit D 1000 IE  (of hoger gedoseerd, zie hierna).
Let op: dit is een basis hoeveelheid. Kom je vrijwel niet buiten (dus geen zonlicht op je huid), heb je een donkere huidskleur of veel overgewicht? Verdubbel dan de aanbevolen dosis! 

ALTERNATIEF: De D3/K2 van Elvitaal zijn een goed alternatief. Deze pillen zijn ook geschikt voor vegetariërs. Ook hiervan slik je 2 capsules, aangevuld met twee capsules van 1000 IE vitamine D3.

Slikte je zelden of nooit vitamine D? Dan kun je volgens onderzoek de eerst 2 maanden 4000 IE TOT 10.000 IE PER DAG EXTRA nemen, om snel een voorraad op te bouwen in je lijf. Neem bijvoorbeeld nog EXTRA (Naast de vit D met K capsules) TWEE VAN DEZE of DEZE of DEZE.

OPTIONEEL

Omega 3 (visolie) 
Extra omega 3 supplementen zijn wat ons betreft niet nodig, als je dan wel regelmatig vette vis eet. Eet het liefst 3 keer per week vis, zoals zalm, haring, tonijn en makreel. Eet je geen vis dan is een supplement wel verstandig, onze voorkeur gaat dan uit naar DHA (500 tot 1000 mg per dag). Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 1 of 2 keer per dag dit supplement.

Vitamine B
Eet je niet veel vlees of eet je vooral vlees uit de supermarkt of van de gewone slager, dan kan het verstandig zijn om vitamine B aan te vullen. Je kunt dan kiezen voor een goed vitamine B-complex.
Ben je vegetariër of veganist? Dan is het raadzaam om in ieder geval een vitamine B12 tablet te nemen. Deze vitamine zit vrijwel alleen in dierlijke producten, waardoor je sneller een tekort hebt als je vegetariër of veganist bent.

Extra jodium nodig?
Aan brood wordt jodium toegevoegd in de fabriek. Eet je geen brood dan vul je dit zelf aan door LoSalt met jodium te nemen, volgens het zout advies hierboven. Een teveel aan jodium kan bijvoorbeeld hartkloppingen of een gejaagd gevoel veroorzaken.

LET OP: Heb je een traagwerkende of te snelwerkende schildklier? Dan geldt een ander jodiumadvies. Op deze pagina vind je meer informatie.

NOG MEER SUPPLEMENTEN?

Andere supplementen (vitamines en mineralen) zijn meestal niet nodig, check hieronder ons advies. LET OP: bij een trage schildklier zijn selenium en zink erg belangrijk! 

Aanvullingen voor een sterk(er) immuunsysteem: 
Vitamine C Hoe je dat doet en welke je kiest, vind je hier.
Zink Voor je immuunsysteem is zink ook erg belangrijk, ook dit zou je nu extra kunnen gaan slikken, ter ondersteuning. Kies het liefst voor zinkmethionine, bijvoorbeeld deze, 15 mg is voldoende.
Selenium Dagelijks selenium slikken OF elke dag 2 paranoten, dit levert voldoende aanvullende selenium. 

Extra omega 6?
Neem nooit extra omega 6!! Met een ‘normaal menu’ krijg je vaak te veel omega 6 binnen en te weinig omega 3. Maar wanneer je gezond koolhydraatarm/keto eet, met alleen de vetten van de groene ‘dit kun je eten’ lijst, zorgt dit op zich al voor een gezondere omega 3 en omega 6 verhouding. Neem geen vetten van de rode ‘eet dit niet’ lijst (zoals zonnebloemolie, margarine), die bevatten veel omega 6.

Extra calcium voor je botten?
Je krijgt voldoende calcium binnen als je eet volgens een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Zelfs als je weinig/geen zuivel eet. Calcium zit ook in veel groenten, vis en zaden/noten. Wat wel heel belangrijk is voor gezonde botten is dat je vitamine D en K2 slikt, dan wordt calcium extra goed opgenomen uit je eten en wordt het op een goede manier naar de botten vervoerd. 

Baat het niet dan schaadt het niet? Te veel calcium kan schadelijk zijn doordat een overschot wordt ‘opgeslagen’ in de bloedvaten, dit noemen we aderverkalking: het kan hart- en vaatziekten veroorzaken. We raden daarom af om extra calcium te slikken!  

Multivitamine verstandig?
Het slikken van een multivitamine is niet nodig als je gezond koolhydraatarm/keto eet. Je eet puur en vers eten, waar je lijf écht iets mee kan en krijgt waarschijnlijk veel meer vitaminen binnen dan voordat je koolhydraatarm/keto at. Je komt geen vitamines te kort.

Wil je wel graag een multivitamine gebruiken? Let dan op dat je kiest voor een goede multivitamine. Hierbij let je vooral op dat er geen calcium in zit en niet teveel vitamine B6. Klik hier voor een geschikte multivitamine.
LET OP: Als je deze multivitamine neemt, neem dan de BLAUWE bus LoSalt (zonder jodium). In deze multivitamine zit voldoende jodium.
LET OP: Als je deze multivitamine neemt, neem dan NIET de D3+K2 van NOW, maar alleen de D3 (3x een tablet van 1000IE). In deze multivitamine zit al voldoende vitamine K2.

VERDER LEZEN 

Dure ketonen uit een zakje

Ketonen zijn een geweldige brandstof voor je lijf. Ze kunnen je lijf en vooral ook je hersenen, beter voorzien van energie dan glucose (koolhydraten). Iedereen die een ketodieet volgt, weet dat inmiddels: geen mist meer in je hoofd, geen honger meer en veel meer...

Afvallen met keto: behoud spiermassa!

Regelmatig horen we dat mensen bang zijn dat je je spieren gaat 'opeten' als je flink gaat afvallen. Of dat je lijf eiwitten die je eet om gaat zetten in suikers... Waar komen die verhalen vandaan en wat is er van waar? Spierverlies bij crashdiëten Feit: jezelf...

Is koolhydraatarm/keto volwaardig eten?

Sommige mensen vragen zich af of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer je gezond koolhydraatarm/keto eet. Krijg je geen tekorten? Kun je wel altijd zo blijven eten? Het simpele antwoord is: jazeker. Puur en écht eten is beter voor je lijf dan eten wat door...

Internist: niet zout maar suiker boosdoener

Internist en nefroloog Yvo Sijpkens (59) deelt verrassende nieuwe inzichten in dit artikel. Al tijden wordt namelijk gedacht dat zout slecht voor ons is, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn volgens dokter Yvo Sijpkens.  Niet zout, maar suiker is de boosdoener...

Iedereen heeft zout nodig

Jarenlang hebben we te horen gekregen dat het gezonder is om weinig of geen zout te eten. Want zout zou je bloeddruk verhogen, hart- en vaatziekten veroorzaken en slecht zijn voor je nieren. Inmiddels komen er meer en meer bewijzen dat zout hierin niet de boosdoener...

De ‘onder de vijf gram kh regel’

Geen idee wie de regel ooit heeft verzonnen, maar hij duikt helaas steeds weer op. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, dan kun je dit artikel overslaan. Maar mensen die deze regel volgen, eten koolhydraatarm op de volgende manier: alles wat minder van 5 gram...

Koolhydraatarm/keto voor je kind?

Kunnen kinderen ook koolhydraatarm/keto eten? Deze vraag wordt vaak gesteld. Het korte antwoord is: jazeker! Veel kinderen ondervinden dat ze zich heel veel beter gaan voelen met deze manier van eten. Niet alleen fysiek, maar ook horen we vaak dat ‘hun hoofd’ rustiger...

Koolhydraatarm/keto eten in het ziekenhuis

Het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn: een artikel over gezond koolhydraatarm/keto eten in het ziekenhuis. Helaas is mijn ervaring met ziekenhuizen anders. Als er één plek is, waar het lastig is om vast te houden aan deze gezonde manier van eten, dan is het...

Alcohol en koolhydraatarme/keto eten

Past alcohol binnen een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak? Veel mensen kiezen ervoor om niet (meer) te drinken wanneer ze overstappen op een gezondere levensstijl. Maar jij maakt hier uiteraard je eigen keuzes in. Wanneer je er voorzichtig mee omgaat, dan is alcohol...

Tussendoortjes & Gezond koolhydraatarm/keto

Iets bij de koffie, een snackje in de avond, en steeds iets tussendoor eten vinden we heel normaal. We eten dan niet omdat we honger hebben, maar meer uit 'gewoonte'. Eigenlijk is dat een rare en ook ongezonde gewoonte. Je lijf heeft namelijk ook periodes nodig waarin...

Koolhydraatarm/keto rond een operatie

Kun je rond een operatie vasthouden aan een koolhydraatarme/keto aanpak? Moet je het laten weten aan de anesthesist en behandelaars? Waar moet je verder op letten? Wat zijn de standaardprocedures, bijvoorbeeld wat betreft het toedienen van suiker via een...

Hoeveel koolhydraten heb je eigenlijk nodig?

Er blijkt nogal wat verwarring te zijn over de minimale hoeveelheid koolhydraten die je nodig hebt in een gezond koolhydraatarm/keto menu. Móet je koolhydraten eten? Of kun je ook zonder? Geldt dat voor iedereen? Laten we beginnen met de vraag wat er mis is met...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen