Selecteer een pagina
  1. NIEUWS
  2.  » Net 5 slaat de plank goed mis

Net 5 slaat de plank goed mis

Met enige regelmaat verschijnen de meest wilde verhalen over een koolhydraatarme/keto aanpak in de kranten en TV. Programmamakers die ook iets denken te moeten ‘vinden’ over deze aanpak. Begin januari was het weer zover. In het programma ‘Over Gewicht’ werd keto weggezet als een ongezond crashdieet. Het programma leek vooral een reclame voor de pastafabriek die uitgebreid in beeld kwam. Zucht…

Is het erg? 

Natuurlijk is dat niet ‘erg’, ieder mag van mij zeggen wat hij of zij wil. Wat ik wel erg vind is dat het veel mensen bang en onzeker maakt. JUIST die mensen die zo ontzettend veel gezondheidswinst hebben behaald (of zouden kunnen behalen) met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Juist die mensen die hun leven terug hebben gekregen. Zoals mensen die diabetesmedicatie konden stoppen en weer gezond zijn. 

Waar halen ze het vandaan! 

Laten we samen even kijken wat er nu precies wordt gezegd in het programma. 

Futloos en alleen vocht afvallen? 

Volgens diëtiste Femke Mensen (die in het dagelijks leven mensen adviseert bij voeding rondom een maagverkleining!) voelen mensen die het ketodieet volgen zich moe en futloos. Dat is vreemd, want één van de voordelen van keto is juist dat je veel méér energie krijgt! Verderop zegt ze dat je het niet kunt volhouden, dat je alleen maar vocht verliest en dat je direct alles weer aankomt wanneer je weer ‘normaal’ gaat eten. 

Dat zou betekenen dat mensen die twintig, veertig of soms meer dan zestig kilo afvallen alleen maar vocht zijn kwijtgeraakt? Stel je toch eens voor, dan zouden die mensen dus compleet zijn uitgedroogd volgens Femke! Ik vermoed dat zij gewoon niet zo goed weet waar ze het over heeft, zoals er veel meer diëtisten zijn met vrijwel geen échte kennis over keto. Ze weten helemaal niet hoe en waarom het werkt.   

Kun je er nooit mee stoppen? 

Natuurlijk kun je ermee stoppen. Alleen: als je weer gaat eten zoals je eerst at, krijg je ook weer terug wat je eerst had. Dus de kans is groot dat je weer dik en ziek wordt als je weer veel koolhydraten gaat eten. Dat heeft niets te maken met vocht. 

De werkelijke reden dat je weer aankomt als je ‘gewoon’ gaat eten is dat veel van ons niet met veel koolhydraten kunnen omgaan. Je lijf slaat die koolhydraten dan vrijwel allemaal op als vetreserves en ze geven je dus geen energie (daarom ben je altijd zo moe na veel koolhydraten). 

Ongezond, geen optimale voeding? 

Tot mijn grote verbazing roepen ook hoogleraren zoals professor Hanno Pijl dingen in deze uitzending die nergens op slaan. Even voor de duidelijkheid: Hanno Pijl heeft zelf verschillende boeken geschreven waarin hij gezond koolhydraatarm/keto aanraadt. Onder andere in zijn boek: Diabetes 2? Eet jezelf beter. Misschien weet hij zelf niet dat deze manier van eten ‘keto’ wordt genoemd? 

In het programma noemt hij zijn eigen aanpak geen optimale voeding en ook beweert hij dat keto mogelijk schadelijk is op de lange termijn. Waar komen deze uitspraken vandaan? Zijn ze uit hun verband gehaald? Dan is er nog een hoogleraar die beweert dat je met keto gevaar loopt op spierafbraak. Dat terwijl dit juist niet zo is bij keto, in tegenstelling tot bij een ‘crashdieet’ (lees hier meer over spierbehoud).  

UPDATE Inmiddels weten we uit betrouwbare bron dat er inderdaad is ‘geknipt’ in de uitspraken van professor Hanno Pijl en dat hij dit niet zo heeft gezegd of bedoeld. Zo gaat dat dan blijkbaar met tv maken. 

Koude pasta en aardappels? 

Even later wordt ook nog iets geroepen over pasta. Namelijk dat afgekoelde pasta prima zou passen als je op de koolhydraten wilt letten. Het zetmeel zou dan resistent zijn geworden. Dat klinkt geweldig natuurlijk, maar het werkt niet. Wij hebben dat laten testen, door insulineresistente proefpersonen. Bij hen verhoogde koude pasta en aardappels gewoon de bloedsuikers. Die bewering klopt dus niet. Niet aan beginnen dus!  

Is het op den duur niet vol te houden? 

Natuurlijk hoor je ook weer het argument ‘het is niet vol te houden’ langskomen. Hoe vaak ik dat al niet heb gehoord als dé reden om niet aan gezond koolhydraatarm/keto te beginnen. Ik vind dat raar want wat ik om mij heen zie is precies het tegenovergestelde. Niet alleen ikzelf eet al 20 jaar keto, ook heel veel anderen doen dit al vele jaren. Ook artsen, wetenschappers en andere keto-experts. Een gezonde keuze voor altijd! 

En dat is niet zo raar, want je voelt je zóveel beter. Je hebt weer energie. Je hebt eindelijk eetrust en hoeft niet meer steeds ‘iets te snaaien’.  Je valt eindelijk af (zonder honger) en kunt makkelijk op gewicht blijven. Je gezondheid verbetert, je bloeddruk wordt weer normaal, je bloedsuikers worden weer normaal, laag en stabiel. En niet onbelangrijk: je eet heerlijk! Ik geniet nog elke dag van dit eten, al twintig jaar lang. 

Moet je je zorgen maken? 

Nee, echt niet. Je mag erop vertrouwen dat de aanpak van TheNewFood een gezonde aanpak is. Je eet meer verse en échte voeding dan ooit tevoren. Je krijgt alles binnen wat je nodig hebt. En echt, je lijf kan zonder koolhydraten als brandstof. Hier lees je daar meer over. Keto heeft al zoveel mensen geholpen om weer slanker, gezonder en energieker te worden. Laat je niet gek maken door Net 5.  

Vertrouw op jezelf. 

Gezond koolhydraatarm/keto eten gaat over stoppen met bewerkt eten en weer terug naar écht en puur eten. Voeding waar ons lijf voor gemaakt is, zoals we vroeger aten! Je komt niets tekort, in tegendeel. Je gaat je lichaam eindelijk weer ‘echt voeden’. Vertrouw op wat je merkt, ziet en voelt in je lijf. Kijk naar alle gezondheidsverbeteringen, naar wat het je allemaal oplevert.

Het is jouw lijf, niet dat van de programmamakers op tv. 

Reacties van anderen op dit programma…

Dit artikel deelden we ook op Facebook. De vele reacties van mensen die aangeven dat keto hen juist heel veel heeft opgeleverd, spreken boekdelen. Lees hier de reacties bij onze post op Facebook.

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

OVERZICHT ALLE ARTIKELEN

 Je kunt hier ook zoeken op de site:

Delen