Selecteer een pagina

Artikelen/blogs over koolhydraatarm/LCHF voeding en gezondheid

 

recente artikelen en artikelen uit ons archief

Zoek in ons archief

Marathons lopen zonder extra koolhydraten?

Om optimaal te presteren eten sporters vaak grote hoeveelheden koolhydraten. Voorafgaand is een bord pasta haast niet weg te denken, maar ook tijdens de race nemen ze veel koolhydraten, zoals gelletjes en energierepen. Dat dit niet nodig is blijkt keer op keer. Ook op...

Lees meer

Onderzoek: Effectievere aanpak diabetes 2

Vroeger werd gedacht dat mensen perse af moesten vallen om het risico op diabetes te verminderen en hoge bloedsuikers te verlagen. De manier waarop dit gewichtsverlies bereikt moest worden maakte niet uit. Veel mensen werden op een ‘low calorie’ of ‘low fat’...

Lees meer

Vasten en intensief bewegen: is dat een goed idee?

Op het moment dat ik dit schrijf heb ik al 158 uur ofwel iets meer dan 6 dagen niet gegeten. Een watervast, mijn systeem rust, wat winterspekjes kwijtraken, weer (tijdelijk) medicatievrij worden.  Nu vraag je je misschien af: Kun je wel intensief bewegen (of werken)...

Lees meer

Madelon is van haar PCOS klachten af door keto eten

Madelon Risakotta (31) heeft PCOS en hierdoor in het verleden meerdere operaties gehad waarbij custes en zelfs één van haar eierstokken zijn verwijderd. Ook heeft ze meermaals een miskraam gehad. Ze kampte haar hele leven al met overgewicht. Diëten…? Ze heeft ze...

Lees meer

Simone heeft nu geen last meer van Crohn

Simone heeft als sinds haar kinderjaren de ziekte van Crohn als ze naar aanleiding van een documentaire op Netflix start met koolhydraatarm en vetrijk eten. Niet alleen valt ze de door haar gewenste kilo’s af, ze heeft nu ook geen last meer van haar darmen en andere...

Lees meer

Huisarts adviseert koolhydraatarm menu

De patiënten van huisartsenpraktijk de Zwolse tulp hebben het getroffen. Dete Hollemans is geen huisarts die vooral inzet op medicatie, maar op het verbeteren van de gezondheid door een andere leefstijl. Met gezonde koolhydraatarme voeding volgens de STARTGIDS als...

Lees meer

Diabetesverpleegkundige Senta fietst koolhydraatarm

Begin april ontvang ik een mail van Senta, diabetesverpleegkundige. Ze eet dan inmiddels bijna een half jaar LCHF/koolhydraatarm en gaat de Amstel Gold race fietsen met nogal wat ‘klimwerk’. Of ze dan niet toch extra koolhydraten nodig heeft vraagt ze mij. Zo kom ik...

Lees meer

Robert was opgegeven door zijn artsen

Robert worstelt al jarenlang met zijn gewicht wanneer hij in 2011 een hartaanval krijgt die hij ternauwernood overleeft. Zijn gezondheid is dramatisch slecht , het kan elk moment weer misgaan. Hij probeert van alles, diëten, medicijnen, maar zonder resultaat. De...

Lees meer

Anneke (59) eet zich slanker, gezonder en energiek!

Na jaren van intensieve behandeling wint Anneke uiteindelijk het gevecht tegen borstkanker. Ze is dan moe, uitgeput. Door de hormoontherapie is ze ook flink aangekomen. Ze wil schoon schip maken. Met de aanpak van ThenewFood valt ze uiteindelijk 25 kilo af, heeft ze...

Lees meer

dr. Harcombe: Geen bewijs tegen koolhydraatarm

NU.nl kopte: met “Vleesrijke koolhydraatarme diëten kunnen levensduur verkorten”. De BBC waarschuwde: “Koolhydraatarme diëten kunnen je leven verkorten, volgens studie”. Wereldwijd verschenen vele vergelijkbare krantenkoppen naar aanleiding van een studie,...

Lees meer

Christine is migrainevrij sinds ze anders eet

VAN DE MIGRAINE AF DOOR KOOLHYDRAATARM ETEN Christine (50) is met behulp van het LCHF/Keto dieet getransformeerd van een zieke vrouw naar een energieke en gezonde 50-jarige. Haar vele kwalen, waaronder ernstige migraine, zijn nu verleden tijd. “Ik had nooit gedacht...

Lees meer

Angela heeft weer volop energie ondanks diabetes 1!

Ik ontving een blijmakende mail van Angela: "Ik ben al 45 jaar diabeet type 1 en eet nu volgens jouw boekjes. Een groot verschil in mijn diabetes instelling, ik heb minder pieken en meer energie ben zeer tevreden dat wou ik even laten weten." Ik word nieuwsgierig naar...

Lees meer

Mogelijke verbetering Alzheimer met LCHF/keto

Arts schrijft echtgenoot een LCHF/ketomenu voor De echtgenoot van dokter Mary Newport met een al vergevorderde mate van Alzheimer knapte zienderogen op van een LCHF/keto menu met ruim vetten, onder andere kokosolie.  Waar hij eerst bijna niets meer kon, lukte het hem...

Lees meer

Parkinsonpatiënt mogelijk gebaat bij LCHF/keto

LCHF/Keto helpt mogelijk bij ziekte van Parkinson Kan een aangepast dieet helpen bij de ziekte van Parkinson? Uit meerdere onderzoeken blijkt dat dit wel eens zo zou kunnen zijn. Uit onderzoeken naar een LCHF/keto menu bij Parkinson-symptomen blijkt dat de resultaten...

Lees meer

Nieuwe studie: koolhydraatarm en vetrijk écht gezonder

Een koolhydraatarm, vetrijk dieet is minstens net zo effectief is als andere diëten voor gewichtsverlies, "met als extra voordeel dat dit dieet zeer verzadigend werkt, waardoor mensen spontaan minder calorieën gaan eten", aldus de onderzoekers. Zij kwamen...

Lees meer

Bert fietst beter dan ooit na schrappen koolhydraten

Bert van Doorn (59) is altijd al een fanatiek fietser geweest, hij traint veel en maakt lange tochten van soms honderden kilometers. De laatste jaren ging het niet zo goed met hem. Hij kreeg gezondheidsklachten en het fietsen ging niet meer zo goed. Sinds maart van dit jaar eet Bert koolhydraatarm. Hij fietst nu beter dan ooit!

Lees meer

Pien heeft minder last van MS met LCHF eten

Pien heeft MS en wordt steeds zieker, tot ze anders gaat eten. Puur eten met weinig koolhydraten en zonder brood en bewerkt voedsel. Met vallen en opstaan gaat het nu weer steeds beter met haar, terwijl anderen om haar heen met MS alleen maar zieker worden. 20 jaar...

Lees meer

7 redenen waarom verzadigde vetten goed zijn

Voor vele mensen staat het woord ‘vet’ nog steeds gelijk aan hartziekten en gewichtstoename. Voeg daar het woord ‘verzadigd’ aan toe en alle alarmbellen beginnen te rinkelen. Maar als verzadigde vetten dodelijk zijn, hoe kan het dan dat mensen zo veel generaties...

Lees meer

Ludwig: Verminderen van koolhydraten gouden greep

Wetenschappers en specialisten zijn het erover eens dat een dieet met zéér weinig koolhydraten en veel vetten, een zogenaamd ketogeen dieet of LCHF, beter is voor gewichtsafname, diabetes en de stofwisseling, dan diëten die vooral gericht zijn op beperkte inname van...

Lees meer

Word je dikker van vette kaas of van patat?

“Als je minder calorieën eet dan je verbruikt dan val je af” Nog steeds wordt deze theorie gebruikt om mensen van hun overgewicht af te helpen. Maar werkt deze calorieën benadering eigenlijk wel? en klopt de theorie: “een calorie is een calorie” wel? Of had Albert Einstein gelijk die zei; ‘Niet alles wat geteld kan worden telt’ en geldt dat ook voor een calorie?

Lees meer

Tim Noakes: Mythes over sporten en koolhydraten

In een recent interview weerlegt Professor Tim Noakes de drie grootste mythes rond een koolhydraatarm voedingspatroon en dan vooral in combinatie met hardlopen. Mythe 1: Vet is levensgevaarlijk Dit is niet waar. Er is absoluut geen wetenschappelijk bewijs dan ook dat...

Lees meer

LowCarb effectiever en gezonder

Mensen vermageren beter op een dieet met weinig brood, aardappelen, pasta, rijst, koekjes en suiker dan op een dieet met weinig vet. Zo’n lowcarb-dieet is ook goed voor het hart. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd Amerikaans onderzoek in de Annals of Internal...

Lees meer

LCHF en intensief trainen

Zelfs atleten hebben geen extra koolhydraten nodig, zegt professor Tim Noakes arts, bewegingsdeskundige, hardloper en schrijver in een interview met Sarah Wilson (bekend van I Quit Sugar). Atleten kunnen met een vetverbranding hele goede prestaties leveren. We zijn in...

Lees meer

Eieren en roomboter ten onrechte op zwarte lijst

Kan het eten van veel margarine slecht zijn voor je lichaamsfuncties? De ‘experts’ die altijd vol overtuiging mensen aanraden om verzadigde vetten, zoals roomboter, te vervangen voor meervoudige onverzadigde vetten, zoals halvarine, lijken plotseling onzeker....

Lees meer

LowCarb dieet vermindert ontstekingen bij diabetes II

Een lowCarb dieet werkt niet alleen om af te vallen, maar het helpt ook bij het verlagen van ontstekingsfactoren bij patiënten met type 2 diabetes, volgens een nieuwe studie door onderzoekers van de Zweedse Universiteit van Linköping. Voor de studie, vergeleken...

Lees meer

Wat maakt cola zo ongezond?

Dat het achteroverslaan van frisdrank niet héél gezond is, weten de meesten van ons inmiddels wel. Maar waarom is dat? Wat gebeurt er precies in je lijf nadat je bijvoorbeeld een blikje cola hebt gedronken? Binnen 10 minuten Binnen heel korte tijd krijgt je lichaam...

Lees meer

Meer groente en fruit?

Eet meer fruit! Ook weer zo'n slogan uit voorbije jaren; en heden ten dage is de norm om ook meer groenten te eten: 2 ons maar liefst per dag. En 2 stuks fruit. Maar wat als je niet tegen fruit kunt? Of het gewoon niet zo lekker vindt? Krijg je dan wel voldoende...

Lees meer

Niet groen door groente, niet vet door vet!

'Boter, olijfolie, vette room en bacon zijn geen schadelijke voedingsproducten. Integendeel. Vet is het allerbeste voor mensen die gewicht willen verliezen. En er is geen verband tussen het eten van veel vet en hart- en vaatziekten'. Aldus een Zweeds onderzoekscomité...

Lees meer

Groenten en fruit en Minder Koolhydraten eten

Volgens recent onderzoek leven mensen die veel meer groenten en fruit eten langer en blijven ze ook langer gezond. Het laagste risico liepen degenen die 7 of meer porties fruit en groenten per dag consumeerden. Hoe eet je meer groente en fruit per dag als je minder...

Lees meer

Minder Koolhydraten eten? Zo doe je dat!

Vaak vragen mensen mij “Ik wil afvallen met Minder Koolhydraten, maar hoe pak ik dat aan?” of “Ik heb geen tijd om uitgebreid in de keuken te staan!” en “Ik kan niet zonder brood!” TIEN tips om vandaag nog te starten met Minder Koolhydraten eten!

Lees meer

Vitamine D vergroot overlevingskansen kanker

Patiënten met hogere vitamine D-waarden bij kankerdiagnose hebben betere overlevingskansen en een grotere kans op herstel dan patiënten die vitamine D-tekorten hebben. Dit blijkt uit een meta-analyse dat is gedaan in opdracht de van Endocrine Society in Amerika....

Lees meer

Zeer weinig koolhydraten effectiever bij diabetes

Een recente studie laat opnieuw zien dat een dieet met zeer weinig koolhydraten (ketogeen dieet) zeer effectief is bij de behandeling van mensen met diabetes II en pre-diabetes. Het onderzoek werd uitgevoerd bij een groep mensen met ernstig overgewicht en diabetes of...

Lees meer

Veel meer groenten veel gezonder!

Veel meer groente eten blijkt nog veel gezonder dan we al dachten. Mensen die dagelijks 5 porties groenten en 300 gram fruit eten blijken 42 % minder kans te hebben op voortijdig overlijden dan mensen die veel minder groente en fruit eten. Daarbij lijkt veel meer...

Lees meer

Verband tekort koolhydraatverterend enzym en obesitas

Weinig van het koolhydratenverterende enzym amylase kan een aanwijzing zijn voor het metabolisch syndroom, diabetes en insuline resistentie. Ook bij mensen met overgewicht en obesitas werd minder van het enzym aangetroffen. Als mensen afvallen komt er weer meer...

Lees meer

Koolhydraatarme vetrijke voeding tegen depressie

Een toenemend aantal wetenschappers wijzen erop dat een strikt koolhydraatarm/ketogeen dieet, veelbelovend is bij de behandeling van depressies en bipolaire stoornis. Al 500 jaar voor christus werd aangetoond dat een ketogeen dieet het aantal aanvallen bij mensen met...

Lees meer

Koolhydraatarm goed voor hart- en bloedvaten

Uit onderzoek, waarbij 23 studies zijn vergeleken, blijkt opnieuw dat een koolhydraatarm dieet niet alleen goed werkt om gewicht te verliezen, maar dat het ook zorgt voor een afname van het risico op hart- en vaatziekten. Een ander voordeel van een koolhydraatarm...

Lees meer

Kokosolie – Voedsel voor je brein

Dr. Mary Newport (Neonatologe) ontdekte een paar jaar geleden bij haar aan Alzheimer lijdende man een sterke positieve reactie op toevoeging van kokosolie aan zijn dieet. Na dagelijks een aantal eetlepels kokosolie ingenomen te hebben leken de door Alzheimer...

Lees meer

Zweedse studie: Afvallers eet boter, room en bacon eten

Boter, olijfolie, vette room en bacon zijn niet ongezond. Integendeel zelfs: wie wil afvallen moet er juist veel van eten. Dat concluderen Zweedse onderzoekers na een studie van twee jaar. Het team analyseerde nog eens 16.000 studies over dit onderwerp. De Zweedse...

Lees meer

Documentaire ‘The Cereal Killers’: Vet is goed!

De Ierse Donal O'Neill was ontzet én woedend toen zijn kerngezonde, sportieve vader een hartaanval kreeg en zijn kerngezonde en sportieve oom diabetes II. Zelf werkte hij als marketeer geregeld met grote voedingsindustrieën en hij had al langer het idee dat deze ons...

Lees meer

Fruit niet drinken maar eten!

Het drinken van vruchtensap is door de hoeveelheid suiker potentieel net zo slecht als het drinken van met suiker gezoete dranken, waarschuwen Prof Naveed Sattar en Dr Jason Gill (Cardiovasculair en Medisch Onderzoek, Universiteit van Glasgow). Zij roepen dan ook op...

Lees meer

Gezonder ouder worden met dierlijke eiwitten

Voldoende dierlijke eiwitten houdt ouderen mobiel volgens een Japans onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society. Door de verhoogde levensverwachtingen in veel landen ervaren veel ouderen ‘aftakeling’ van cognitieve functies en bij...

Lees meer

LowCarb eten snelle remedie bij leververvetting

Studie na studie toont aan dat je effectiever gewicht verliest met een low-carb dieet. En als je buikvet afneemt, neemt ook de hoeveelheid levervet af. Minder Koolhydraten is dus niet alleen slim om af te vallen, maar ook om je lever snel gezonder te maken! En...

Lees meer

Minder Koolhydraten niet alleen om af te vallen

Zeg koolhydraatarm of LowCarb en de meeste mensen denken aan 'Atkins', aan afvallen en geen brood eten. Ze denken vaak ook dat LowCarb eten eigenlijk ongezond is! Dat is onterecht want koolhydraatarm kan een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van alle...

Lees meer

Praktische tips om Minder Suiker te eten

Nu er steeds meer bewijs is dat we te veel suiker eten en dat we daar dik en ziek van worden, bedenken deskundigen ook steeds meer trucjes om het eten van te veel suiker tegen te gaan. Een verslaggeefster van het Amerikaanse CBS News zocht samen met een diëtiste naar...

Lees meer

Aantal mensen dat insuline nodig heeft verdrievoudigd

Experts wijzen op een gevaarlijke ontwikkeling die samenhangt met de wereldwijde obesitasepidemie. Uit een Engels onderzoek blijkt dat sinds 1991 drie keer zoveel mensen insuline nodig hebben. Het gaat vooral om mensen met diabetes type 2. Het krijgen van diabetes...

Lees meer

Eiwit in spinazie en eieren vergroot reactievermogen

Tyrosine, een van nature voorkomend eiwit in onder andere spinazie en eieren, vergroot het reactievermogen, zo blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam. Uitkomsten van het Nederlandse onderzoek laten zien dat tyrosine...

Lees meer

Suiker grootste veroorzaker obesitas en diabetes

Over de hele wereld lijden momenteel meer mensen aan obesitas dan aan honger. Dat is een historisch dieptepunt. Volgens een nieuw Zwitsers onderzoek gelooft meer dan 90 procent van artsen wereldwijd dat suiker dé grote boosdoener is. In 2050 drie keer zoveel diabeten...

Lees meer

LowCarb dieet ook op lange termijn succesvol en gezond

Dat koolhydraatarm eten erg geschikt is om (blijvend) af te vallen en bovendien erg gezond is, wordt door steeds meer wetenschappers onderschreven. Deskundigen bevestigen nu dat een koolhydraatarme eetstijl, afgewisseld met gezonde mediterrane voeding, ook goed werkt...

Lees meer

Suiker is het nieuwe roken

In een bakje yoghurt met 0% vet zitten 5 suikerklontjes, in een Starbucks caramel Frappuccino 11 klontjes en in een klein flesjes Yakult 2,5 klontje. Ongemerkt krijgen we ladingen suiker binnen. En dat terwijl er meer en meer bewijs komt, dat suikerconsumptie...

Lees meer

Rihanne (29) eindelijk weer fit, energiek en vrolijk

Rehanna (29) is nu een fitte, vrolijke, jonge vrouw. Maar haar leven lang heeft ze met overgewicht gekampt, ook al was ze van kinds af aan veel in beweging en zette haar moeder 'gezond' eten op tafel. In een blog, waarin ze haar inspirerende verhaal doet, vertelt...

Lees meer

Slanke fitte marathonloper door Minder Koolhydraten

En dat allemaal vrij simpel: dat is het lowcarb-succesverhaal van Mark. Toen hij achter in de veertig was, leed hij aan obesitas en had hij een enorm hoge bloeddruk. Doordat hij minder koolhydraten ging eten (eerst een beetje en toen steeds rigoureuzer) raakte hij...

Lees meer

Cameron Diaz en Christina Aguilera zweren bij lowcarb eten

De Amerikaanse superster Christina Aguilera heeft menigeen versteld doen staan door in een jaar tijd maar liefst 25 kilo af te vallen. Nu wordt duidelijk hoe ze dat resultaat heeft bereikt; door het beoefenen van yoga, het toepassen van Reiki én door lowcarb te eten....

Lees meer

Consumenten bewuster van koolhydraten door Atkinsdieet

Dankzij het nog steeds populaire Atkinsdieet zijn consumenten 'koolhydraatbewuster' en is het aantal nieuwe koolhydraatarme producten in Europa de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van het wereldwijd toonaangevende onderzoeksbureau Mintel. De...

Lees meer

Langer leven door noten eten

Mensen die zeven keer per week een handjevol noten eten lopen minder risico om jong te sterven. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat werd gedaan aan Harvard University. De opmerkelijke resultaten werden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. De...

Lees meer

Robin heeft nu normale bloedwaardes en cholesterol

Robin Nixon, computerdeskundige en bestsellerauteur, eet sinds vier maanden Low Carb. Op zijn site beschrijft hij het wonderlijke resultaat: 'Ik ben van diabeet naar niet-diabeet gegaan, ik verlies snel gewicht en mijn cholesterol is bijna weer op een gezond niveau.'...

Lees meer

Te weinig eiwitten zetten aan tot meer eten

Onze honger naar eiwitten is zo krachtig dat we geneigd zijn te blijven eten totdat we de juiste hoeveelheid eiwitten binnen hebben, zélfs al dat betekent dat we veel meer eten dan nodig is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Charles Perkins Centre van de...

Lees meer

Low carb dieet kan kanker bestrijden volgens medici

Door weinig koolhydraten te eten, krijgen kankercellen in ons lichaam minder kans. Het is algemeen bekend dat lichaamscellen zowel glucose als vet gebruiken, maar kankercellen gedijen alleen op glucose en kunnen niet overleven op ketonen (die vrijkomen als ons lichaam...

Lees meer

Dementie veroorzaakt door koolhydraten

Bang om (ooit) dement te worden? Dat lijkt niet nodig. Alzheimer wordt in zijn geheel veroorzaakt door het eten van koolhydraten, en dus kun je zelf het verschil maken. Dat beweert topneuroloog en auteur van het boek Grain Brain, David Perlmutter. De beroemde...

Lees meer

Mogelijk transvetverbod in VS

Er komt mogelijk een verbod op transvetten in voeding in heel de VS. Voedselautoriteit FDA heeft geconcludeerd dat transvetten niet veilig voor het menselijk lichaam zijn. Volgens de commissaris zou een ban 7.000 doden per jaar in de VS kunnen schelen. ' Transvetten...

Lees meer

Roomboter is gezonder dan margarine!

Roomboter is gezonder én lekkerder dan (cholesterolverlagende) margarine. Dat concludeert dr. John Briffa (auteur van 'Butter and your heart: The Facts') in een artikel in de Times. Hij benadrukt dat we ons niet langer moeten focussen op het effect van verzadigd vet...

Lees meer

Kim Kardashian noemt LowCarb ‘godsgeschenk’

Realityster Kim Kardashian, die zo'n 20 kilo verloor door heen LowCarb dieet te volgen, spreekt van een 'godsgeschenk'. Het kostte haar veel moeite om de zwangerschapskilo’s te verliezen, na de geboorte van dochertje North. Maar een LowCarb dieet bood uitkomst. 'Het...

Lees meer

Geheugen verslechtert door hoge bloedsuikers

Een bloedsuikerspiegel die verhoogd is, maar nog als 'normaal' wordt gezien, kan toch geheugenproblemen veroorzaken. Dat blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het medische tijdschrift Neurology. Voorgaande studies hadden al een link aangetoond tussen...

Lees meer

Ook topsporters zweren bij low-carb dieet

De opvatting dat je koolhydraten moet stapelen vóór een langduurtraining is bij veel sporters bekend. Maar steeds meer atleten maken een radicale omslag en zweren juist bij een koolhydraatarm, vetrijk dieet. Fitnessexpert en triatleet Ben Greenfield is een van hen....

Lees meer

Risico wondcomplicaties groter bij hoge bloedsuikers

Mensen met een hoge bloedsuikerspiegel hebben mogelijk een veel grotere kans op ernstige wondcomplicaties na een operatie om chronische wondzweren (als gevolg van diabetes) te dichten. Dat wijst een nieuwe, klein opgezette studie uit. De verrassende resultaten...

Lees meer

Kim Kardashian verloor 18 kilo met het Atkinsdieet

Realityster Kim Kardashian (bekend van de tv-show Keeping Up With The Kardashians) heeft menig medium in binnen- en buitenland afgelopen week beziggehouden. Simpelweg door een foto van haar slankere figuur met haar 18 miljoen Twitter-volgers te delen en te laten...

Lees meer

Realityster is gek op Atkinsdieet

Realityster Kim Kardashian viel na haar zwangerschap razendsnel af door het Atkins-dieet. Ze is er gek op. Volgens de Atkins-vertegenwoordiger heeft Kim vooral veel vis, dun gesneden rundvlees, bladgroente, broccoli, spinazie, noten, avocado's en olijfolie genuttigd....

Lees meer

Advies aan obesitaspatiënten: ‘Eet vet, veel vet’

We zouden alles over wat we hebben geleerd over het eten van vet en koolhydraten nog eens goed moeten overdenken. Niet koolhydraten zijn goed voor ons, maar juist vet en proteïnen. En een hoog cholesterol is zo erg nog niet. Dat is de boodschap in ‘Cholesterol...

Lees meer

13 keer meer suiker in fruitsapje dan in donut

Fruitsapjes en frappucino's lijken ongevaarlijk voor onze gezondheid, maar dat is niet juist. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat de beide drankjes veel meer suiker bevatten dan geglazuurde donuts. Daarover schrijft de Daily Mail. 22 suikerklontjes in glas rode...

Lees meer

Eet je huid mooier

Een mooie, zuivere huid? Vermijd suiker en eet voedsel dat je bloedsuikerspiegel laag houdt. Dat benadrukken verschillende voedingsdeskundigen in een artikel van The Washington Post. ‘Je bent écht wat je eet,’ zegt Meagen McCusker, specialist op het gebied van...

Lees meer

Afvallen met koolhydraatarm dieet effectiever en gezonder

Een recente studie heeft opnieuw aangetoond dat een koolhydraatarm dieet, zoals het Atkinsdieet, niet alleen sneller tot betere resultaten leidt dan een vetarm (calorie-arm) dieet, maar dat het ook net zo veilig is als een vetarm dieet, ondanks de hogere vet-inname....

Lees meer

Suiker verhoogt risico op hartfalen aanzienlijk

Onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen toont aan dat zelfs een iets hoger niveau van glucose in het bloed het risico op hartfalen aanzienlijk verhoogt, ook bij mensen zonder diabetes is een verhoogde bloedsuikerspiegel gevaarlijk. De resultaten verbaasde het...

Lees meer

Excuus voedingsdeskundigen op zijn plaats

We eten teveel koolhydraten en gaan verkeerd om met vetten. We worden dik van teveel koolhydraten en niet van vet. Ons menu zou weer grotendeels gebaseerd moeten worden op groenten en fruit, aangevuld met vis en vlees. Ook verzadigd vet blijkt dan geen probleem meer,...

Lees meer

Stel dat het Allemaal één Grote, Vette Leugen is geweest?

Eerst maken ze Robert Atkins, auteur van de grootste bestseller ooit (Dr. Atkins’ Dieetrevolutie en Dr. Atkins’ Nieuwe Dieetrevolutie) 30 jaar lang belachelijk en beschuldigen hem van kwakzalverij en bedrog, om dan te ontdekken dat Dr. Atkins aldoor gelijk heeft...

Lees meer

Celvernieuwing door Atkinsdieet

Atkins-dieet stimuleert celvernieuwing, waardoor bacteriële en virale infecties kunnen worden tegengegaan, zou blijken uit onderzoek. Uit dit langlopend onderzoek lijkt men te kunnen concluderen dat het principe van ketose, wat bij Atkins zeer belangrijk is, ervoor...

Lees meer

Rood servies vermindert eetlust

Kleur kan ons op alle fronten beïnvloeden. Naar nu uit onderzoek blijkt, heeft kleur ook invloed op het consumptiepatroon. Wie van rood servies eet en uit roodgekleurde glazen/bekers drinkt eet en drinkt minder, concludeerden Duitse en Zwitserse wetenschappers na...

Lees meer

Vaker kanker door overgewicht

In Amerika rapporteren specialisten dat steeds minder mensen sterven door kanker, maar dat artsen wel steeds vaker patiënten zien met een soort kanker die verband houdt met overgewicht, inclusief pancreas- en nierkanker. Terwijl borstkankerpatiënten langer leven,...

Lees meer

Voeding beïnvloedt hersenomvang

Dat transvetten slecht zijn voor hart en bloedvaten en cholesterol verhogen, was al bekend. Nu zijn er echter duidelijke aanwijzingen, dat ze ook de cognitieve functies aantasten. Onder andere zou een verhoogd risico op Alzheimer worden veroorzaakt door transvetten....

Lees meer

Extra eiwitten helpen bij afvallen

Extra eiwitten in de voeding, zoals bij het Atkinsdieet, kunnen helpen om gewicht te verliezen. Bovendien verbetert een dieet met meer eiwitten de verhouding tussen vet en spierweefsel. In een kleine studie onderzochten wetenschappers 61 vrouwen met overgewicht of...

Lees meer

Invloed koolhydraten op borstkanker

“Zetmeel kan het risico op de terugkeer van borstkanker vergroten”, zo heeft de de American Association for Cancer Research bekend gemaakt op een symposium in december 2011. Zetmeel is net als suiker een koolhydraat, en zit onder meer in pasta, brood, tarwe,...

Lees meer