Wetenschap: Voeding en gezondheid

recente artikelen en artikelen uit ons archief

Zoek in ons archief

Hoe werkt Intermittend vasten?

Voor sommige mensen kan het goed werken om naast LCHF te eten ook een vorm van vasten toe te passen. Het kan helpen om door een periode van stilstand te breken, of om je gezondheid nog verder te verbeteren. Pien heeft MS en LCHF eten helpt haar om haar ziekte beter...

Lees meer

Patricia (39) valt 60 kilo af met een LCHF aanpak

In twee jaar van maat 56 naar maatje 36… Patricia heeft een topprestatie geleverd, waar ze terecht enorm trots op is. Ze wil graag haar verhaal delen om zo ook anderen te inspireren. “Ik was zo ontzettend ongelukkig met dat dikke lijf en nu ben ik zó blij en...

Lees meer

Koolhydraatarme aanpak ook succesvol bij PCOS

PCOS (Polycysteus-Ovariumsyndroom) komt veel vaker voor bij vrouwen met insulineresistentie. PCOS gaat vaak gepaard met overgewicht, ernstig lichamelijke klachten en onvruchtbaarheid. Uit recent onderzoek blijkt dat een gezonde koolhydraatarme / LCHF levensstijl...

Lees meer

Nieuwe studie: koolhydraatarm en vetrijk écht gezonder

Een koolhydraatarm, vetrijk dieet is minstens net zo effectief is als andere diëten voor gewichtsverlies, "met als extra voordeel dat dit dieet zeer verzadigend werkt, waardoor mensen spontaan minder calorieën gaan eten", aldus de onderzoekers. Zij kwamen tot deze...

Lees meer

Na leven lang lijnen valt Martha (74) nu eindelijk écht af!

Martha (73) is haar hele leven al bezig geweest met lijnen. Er is haast geen dieet wat ze niet heeft geprobeerd vertelt ze in een openhartig interview. Haar cardioloog stuurde aan op een maagverkleining, maar dat wilde ze beslist niet. Haar zoon stelde voor om het ánders aan te pakken met weinig koolhydraten en veel méér gezonde vetten. Martha valt nu een kilo per week af en is daar ontzettend gelukkig mee. “Niemand dacht dat ik op mijn leeftijd nog zoveel zou afvallen, zeker mijn cardioloog niet, maar ik ga gewoon door, ik ben er nog niet!”

Lees meer

“Dit is niet het zoveelste dieet, dit past bij mij”

Toen Alvina (32) op haar zwaarst was woog ze 112 kilo met een BMI van 43. Ze raakte al snel buiten adem van een stukje lopen of een trap. Haar bloedsuikers waren te hoog, ze was prediabeet. Ook haar bloeddruk was te hoog. Ze had vaatproblemen en PCOS. En toch kon ze niet stoppen met eten. Tot ze op een dag besluit dat het genoeg is. Binnen een jaar valt ze 60 kilo af met een koolhydraatarm dieet.

Lees meer

Paul (72) verslaat diabetes met koolhydraatarme aanpak

Een paar jaar geleden werd bij Paul onverwacht diabetes geconstateerd. Hij moest direct aan de pillen, maar zijn bloedsuikers bleven maar stijgen. Wanneer Paul een artikel tegenkomt over een koolhydraatarme / LCHF aanpak bij diabetes besluit hij om dit te proberen. En met succes! Inmiddels is Paul al weer 3 jaar van de diabetesmedicatie af en zijn zijn bloedwaardes mooi laag en stabiel.

Lees meer

Timo (56) was prediabeet en viel bijna 30 kilo af

Drie jaar geleden waarschuwt zijn arts dat hij prediabeet is. Het lukt hem echter niet om af te vallen, zelfs niet met een diëtiste. Begin dit jaar adviseert zijn bedrijfsarts aardappelen, pasta rijst en brood te laten staan. Inmiddels is hij volgens eigen zeggen zonder veel moeite al bijna 30 kilo afgevallen en prediabeet af!

Lees meer

Van zwaar diabeet naar ex-diabeet in nog geen jaar!

In 2015 had de Wim (56) al ruim 10 jaar diabetes waarvoor hij insuline spoot en woog hij 125 kilo. Hij werd met de dag zieker. Na eigen onderzoek ontdekte hij dat LCHF eten hem zou kunnen genezen. In een periode van nog geen jaar valt Wim 40 kilo af en kan jij zichzelf ex-diabeet noemen!

Lees meer

Bert fietst beter dan ooit na schrappen koolhydraten

Bert van Doorn (59) is altijd al een fanatiek fietser geweest, hij traint veel en maakt lange tochten van soms honderden kilometers. De laatste jaren ging het niet zo goed met hem. Hij kreeg gezondheidsklachten en het fietsen ging niet meer zo goed. Sinds maart van dit jaar eet Bert koolhydraatarm. Hij fietst nu beter dan ooit!

Ik vroeg Bert over het waarom en hoe hij deze overstap van veel koolhydraten naar heel weinig koolhydraten heeft ervaren…

Lees meer

TheNewFood bij het LCHF congres in Kaapstad

Ook TheNewFood was in Kaapstad, Zuid Afrika bij het eerste low-carb high-fat congres ter wereld. Het was een ontzettend leerzaam en erg inspirerend congres!

Wij zijn nog veel meer dan eerst doordrongen van het feit dat het echt anders moet en dat het ook anders kan!

Lees meer

Pien heeft minder last van MS

Pien heeft MS en wordt steeds zieker, tot ze anders gaat eten. Puur eten met weinig koolhydraten en zonder brood en bewerkt voedsel. Met vallen en opstaan gaat het nu weer steeds beter met haar, terwijl anderen om haar heen met MS alleen maar zieker worden. 20 jaar...

Lees meer

Puur gezond eten ook voor je huisdier

We vielen in als een blok voor Fedor die als kitten in het bos was gevonden. Thuisgekomen bleek al snel dat onze nieuwe aanwinst de honger van zijn eerste weken nog niet was vergeten. Hij was alleen maar bezig met eten en zeuren om eten. Heel veel eten. Wat wij hem niet steeds gaven natuurlijk, zelfs niet als hij z’n charmes in de strijd gooide, of zijn gevaarlijke tijger-act opvoerde. Inclusief grommen en gemene uithalen. Het zou vanzelf overgaan dachten we.

Lees meer

Meer dan 100 kilo afvallen zonder honger

Lynne was 10 jaar oud toen ze voor de eerste keer op dieet ging. Vanaf dat moment volgen er nog heel veel pogingen om gewicht kwijt te raken. En dat lukt haar tot halverwege haar dertigste redelijk goed. Ze leidt een actief leven en treedt ook op met dans en zang in...

Lees meer

Ludwig: Verminderen van koolhydraten gouden greep

Wetenschappers en specialisten zijn het erover eens dat een dieet met zéér weinig koolhydraten en veel vetten, een zogenaamd ketogeen dieet of LCHF, beter is voor gewichtsafname, diabetes en de stofwisseling, dan diëten die vooral gericht zijn op beperkte inname van...

Lees meer

Bourgondiër Frank keerde zijn diabetes om

In januari 2015 kreeg Frank Linnhoff te horen dat hij diabetes type 2 had. Hij schrok behoorlijk van dit nieuws want zijn vader had ook diabetes gehad, was daardoor blind geworden en uiteindelijk overleden aan nierfalen. En de broer van Frank was al jong diabeet en daardoor inmiddels één been kwijtgeraakt. Akelige vooruitzichten.

Lees meer

Koolhydraatarm koken met zuurkool en pompoen

Azijn verlaagt bloedsuikers
Dat azijn kan helpen om gewicht te verliezen weten we al lang. Een Britse dichter Lord Byron, zou al 200 jaar geleden zijn koekjes en aardappelen drenken in azijn om gewicht te verliezen. Azijn tijdens of vóór het eten kan ervoor zorgen dat de bloedsuikers minder stijgen na het eten van koolhydraten. Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan.

Lees meer

LowCarb is veel meer dan een crashdieet

Vaak denken mensen dat een Low Carb eetpatroon alleen maar over snel afvallen gaat. Maar een “Low Carb Lifestyle” is voor iedereen gezond is, ook wanneer er geen sprake is van diabetes of overgewicht. Dat heeft vooral te maken met ontstekingswaardes die verlagen.

Lees meer

Is vet eten nou ongezond of niet?

Vet eten is niet ongezond. Wetenschappers zijn het er over eens dat er absoluut geen verband is tussen het eten van verzadigd vet en een verhoogd cholesterol of het krijgen van hart en vaatziekten. De adviezen om te minderen op (verzadigd) vet kloppen dus niet en leiden juist af van de echte boosdoeners die stilletjes en ongestoord steeds meer slachtoffers maken: de koolhydraten. Hoe kon dit gebeuren?

Lees meer

Word je dikker van vette kaas zoveel je wilt of van patat?

“Als je minder calorieën eet dan je verbruikt dan val je af” Nog steeds wordt deze theorie gebruikt om mensen van hun overgewicht af te helpen. Maar werkt deze calorieën benadering eigenlijk wel? en klopt de theorie: “een calorie is een calorie” wel? Of had Albert Einstein gelijk die zei; ‘Niet alles wat geteld kan worden telt’ en geldt dat ook voor een calorie?

Lees meer

Janet keerde haar diabetes om

Ze had al jaren overgewicht, maar was wel altijd actief. Tijdens haar diagnose woog ze meer dan 100 kg en wat ze ook deed, er leek geen verandering in te komen. Ze at veel fruit, soms zelfs 7 stuks per dag, veel brood, pasta, rijst en vruchtensap.

Lees meer

Dieetadvies zorgde juist voor hogere bloedsuikers

Toen bij Kate werd geconstateerd dat ze prediabetes was volgde ze de adviezen op uit het boekje wat ze mee kreeg. Het advies was om ruim voldoende koolhydraten te eten. Kate bleek daardoor juist steeds zieker te worden.

Lees meer

John kon stoppen met diabetesmedicatie

Tegen het advies van zijn arts in ging John zelf experimenteren met voeding. Door steeds \zijn bloedsuikers te meten ontdekte hij wat hij wel en niet kon eten. Hij is nu geen diabetes 2 patiënt meer.

Lees meer

Let op vet?? Een spannende ommezwaai…

Jarenlang is ons verteld dat vet dé veroorzaker van hart- en vaatziekten zou zijn, samen met roken en in combinatie met te weinig bewegen. Dus als je bang bent om vet(ter) te eten is dat helemaal niet gek.

Lees meer

Véél minder koolhydraten beter dan calorie-arm dieet

Wetenschappers geven aan dat een dieet met zéér weinig koolhydraten en veel vetten, een zogenaamd ketogeen dieet of LCHF, beter is voor gewichtsafname, diabetes en de stofwisseling, dan diëten die vooral gericht zijn op beperkte inname van calorieën. Obesitas experts...

Lees meer

Roomboter of margarine, waar kies jij voor?

Ik let altijd op welke keuzes mensen maken bijvoorbeeld in de supermarkt of bedrijfskantine. Het verbaast me steeds weer hoeveel mensen nog kiezen voor margarine om te bakken en voor op brood. Waarom is dat? Margarine is lang niet zo lekker als roomboter en zeker niet gezonder. Waarom kiezen mensen het dan toch?

Roomboter wordt sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw gezien als een van de ongezondste voedingsproducten; je ‘slechte’ cholesterol zou er door zou stijgen, en dat zou hartziekten veroorzaken.
Maar in al die jaren hebben onderzoekers geen overtuigend bewijs kunnen vinden dat verzadigd vet je ziek maakt. Er is echter wél veel bewijs dat we ziek worden van transvetten die in margarine zitten!

Lees meer

Sportief met Minder Koolhydraten

In een recent interview weerlegt Professor Tim Noakes de drie grootste mythes rond een LowCarb voedingspatroon en dan vooral in combinatie met hardlopen. (LCHF) Mythe 1: Vet is levensgevaarlijk Dit is niet waar. Er is absoluut geen wetenschappelijk bewijs dan ook dat...

Lees meer

LowCarb effectiever en gezonder

Mensen vermageren beter op een dieet met weinig brood, aardappelen, pasta, rijst, koekjes en suiker dan op een dieet met weinig vet. Zo’n lowcarb-dieet is ook goed voor het hart. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd Amerikaans onderzoek in de Annals of Internal...

Lees meer

Heb je extra koolhydraten nodig om te sporten?

Zelfs atleten hebben geen extra koolhydraten nodig, zegt professor Tim Noakes arts, bewegingsdeskundige, hardloper en schrijver in een interview met Sarah Wilson (bekend van I Quit Sugar). Atleten kunnen met een vetverbranding hele goede prestaties leveren. We zijn in...

Lees meer

Eieren en roomboter ten onrechte op zwarte lijst

Kan het eten van veel margarine slecht zijn voor je lichaamsfuncties? De ‘experts’ die altijd vol overtuiging mensen aanraden om verzadigde vetten, zoals roomboter, te vervangen voor meervoudige onverzadigde vetten, zoals halvarine, lijken plotseling onzeker....

Lees meer

LowCarb dieet vermindert ontstekingen bij diabetes II

Een lowCarb dieet werkt niet alleen om af te vallen, maar het helpt ook bij het verlagen van ontstekingsfactoren bij patiënten met type 2 diabetes, volgens een nieuwe studie door onderzoekers van de Zweedse Universiteit van Linköping. Voor de studie, vergeleken...

Lees meer

Wat maakt cola zo ongezond?

Dat het achteroverslaan van frisdrank niet héél gezond is, weten de meesten van ons inmiddels wel. Maar waarom is dat? Wat gebeurt er precies in je lijf nadat je bijvoorbeeld een blikje cola hebt gedronken? Binnen 10 minuten Binnen heel korte tijd krijgt je lichaam...

Lees meer

Meer groente en fruit?

Eet meer fruit! Ook weer zo'n slogan uit voorbije jaren; en heden ten dage is de norm om ook meer groenten te eten: 2 ons maar liefst per dag. En 2 stuks fruit. Maar wat als je niet tegen fruit kunt? Of het gewoon niet zo lekker vindt? Krijg je dan wel voldoende...

Lees meer

Niet groen door groente, niet vet door vet!

'Boter, olijfolie, vette room en bacon zijn geen schadelijke voedingsproducten. Integendeel. Vet is het allerbeste voor mensen die gewicht willen verliezen. En er is geen verband tussen het eten van veel vet en hart- en vaatziekten'. Aldus een Zweeds onderzoekscomité...

Lees meer

Groenten en fruit en Minder Koolhydraten eten

Volgens recent onderzoek leven mensen die veel meer groenten en fruit eten langer en blijven ze ook langer gezond. Het laagste risico liepen degenen die 7 of meer porties fruit en groenten per dag consumeerden. Hoe eet je meer groente en fruit per dag als je minder...

Lees meer

Minder Koolhydraten eten? Zo doe je dat!

Vaak vragen mensen mij “Ik wil afvallen met Minder Koolhydraten, maar hoe pak ik dat aan?” of “Ik heb geen tijd om uitgebreid in de keuken te staan!” en “Ik kan niet zonder brood!” TIEN tips om vandaag nog te starten met Minder Koolhydraten eten!

Lees meer

Vitamine D vergroot overlevingskansen kanker

Patiënten met hogere vitamine D-waarden bij kankerdiagnose hebben betere overlevingskansen en een grotere kans op herstel dan patiënten die vitamine D-tekorten hebben. Dit blijkt uit een meta-analyse dat is gedaan in opdracht de van Endocrine Society in Amerika....

Lees meer

Zeer weinig koolhydraten effectiever bij diabetes

Een recente studie laat opnieuw zien dat een dieet met zeer weinig koolhydraten (ketogeen dieet) zeer effectief is bij de behandeling van mensen met diabetes II en pre-diabetes. Het onderzoek werd uitgevoerd bij een groep mensen met ernstig overgewicht en diabetes of...

Lees meer

Onderzoek kraakt eiwitrijk diëet af, media overdrijven

Naar aanleiding van een onlangs gepubliceerde studie in het tijdschrift Cell Metabolism
waarschuwt de media voor het volgen van een koolhydraatarm, eiwtrijk dieet. Verslaggevers
melden dat de het de levensduur van vijftigplussers net zo ernstig vermindert als roken en het risico
op kanker drastisch verhoogt. Het onderzoek werd uitgevoerd bij muizen!

Lees meer

Hoe houd je diabetes onder controle?

De dag dat je hoort dat je diabeet bent zul je nooit vergeten. Alle emoties zullen door je heen stromen. Bijna iedereen is bang. Bang voor complicaties en voor het onbekende. De angst voor complicatie is terecht, want de kans op complicaties door verhoogde...

Lees meer

Veel meer groenten veel gezonder!

Veel meer groente eten blijkt nog veel gezonder dan we al dachten. Mensen die dagelijks 5 porties groenten en 300 gram fruit eten blijken 42 % minder kans te hebben op voortijdig overlijden dan mensen die veel minder groente en fruit eten. Daarbij lijkt veel meer...

Lees meer

Vaatchirurg schrijft koolhydraatarm dieet voor

Dr Haroun Gajraj, vaatchirurg, gebruikte vroeger zelf cholesterolverlagende medicijnen. Hij besloot hiermee te stoppen en over te stappen op een LowCarb dieet met vol vette boter en veel eieren. “Men zou verwachten dat een dieet vol verzadigde vetten een negatieve...

Lees meer

LowCarb: 10 bewezen gezondheidsvoordelen

Koolhydraatarme diëten zijn jarenlang als controversieel gezien. Mensen geloofden dat deze diëten een hoog cholesterol veroorzaakte en hart- en vaatziekten. Maar inmiddels zijn er veel bewijzen dat het tegendeel waar is. Een koolhydraatarm dieet zorgt niet alleen voor...

Lees meer

Verband tekort koolhydraatverterend enzym en obesitas

Weinig van het koolhydratenverterende enzym amylase kan een aanwijzing zijn voor het metabolisch syndroom, diabetes en insuline resistentie. Ook bij mensen met overgewicht en obesitas werd minder van het enzym aangetroffen. Als mensen afvallen komt er weer meer...

Lees meer

Koolhydraatarme vetrijke voeding tegen depressie

Een toenemend aantal wetenschappers wijzen erop dat een strikt koolhydraatarm/ketogeen dieet, veelbelovend is bij de behandeling van depressies en bipolaire stoornis. Al 500 jaar voor christus werd aangetoond dat een ketogeen dieet het aantal aanvallen bij mensen met...

Lees meer

Koolhydraatarm goed voor hart- en bloedvaten

Uit onderzoek, waarbij 23 studies zijn vergeleken, blijkt opnieuw dat een koolhydraatarm dieet niet alleen goed werkt om gewicht te verliezen, maar dat het ook zorgt voor een afname van het risico op hart- en vaatziekten. Een ander voordeel van een koolhydraatarm...

Lees meer

Kokosolie – Voedsel voor je brein

Dr. Mary Newport (Neonatologe) ontdekte een paar jaar geleden bij haar aan Alzheimer lijdende man een sterke positieve reactie op toevoeging van kokosolie aan zijn dieet. Na dagelijks een aantal eetlepels kokosolie ingenomen te hebben leken de door Alzheimer...

Lees meer

Zweedse studie: Afvallers eet boter, room en bacon eten

Boter, olijfolie, vette room en bacon zijn niet ongezond. Integendeel zelfs: wie wil afvallen moet er juist veel van eten. Dat concluderen Zweedse onderzoekers na een studie van twee jaar. Het team analyseerde nog eens 16.000 studies over dit onderwerp. De Zweedse...

Lees meer

Documentaire ‘The Cereal Killers’: Vet is goed!

De Ierse Donal O'Neill was ontzet én woedend toen zijn kerngezonde, sportieve vader een hartaanval kreeg en zijn kerngezonde en sportieve oom diabetes II. Zelf werkte hij als marketeer geregeld met grote voedingsindustrieën en hij had al langer het idee dat deze ons...

Lees meer

Fruit niet drinken maar eten!

Het drinken van vruchtensap is door de hoeveelheid suiker potentieel net zo slecht als het drinken van met suiker gezoete dranken, waarschuwen Prof Naveed Sattar en Dr Jason Gill (Cardiovasculair en Medisch Onderzoek, Universiteit van Glasgow). Zij roepen dan ook op...

Lees meer

Gezonder ouder worden met dierlijke eiwitten

Voldoende dierlijke eiwitten houdt ouderen mobiel volgens een Japans onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society. Door de verhoogde levensverwachtingen in veel landen ervaren veel ouderen ‘aftakeling’ van cognitieve functies en bij...

Lees meer

Verzadigd vet niet slecht volgens hartspecialist

Adviezen om minder of geen vetrijke voedingsmiddelen als boter, room en chocola te eten leveren mogelijk een gevaar op voor de volksgezondheid en dienen dringend herzien te worden, waarschuwt vooraanstaande onderzoeker van hart- en bloedvaten Dr James DiNicolantonio...

Lees meer

LowCarb eten snelle remedie bij leververvetting

Studie na studie toont aan dat je effectiever gewicht verliest met een low-carb dieet. En als je buikvet afneemt, neemt ook de hoeveelheid levervet af. Minder Koolhydraten is dus niet alleen slim om af te vallen, maar ook om je lever snel gezonder te maken! En...

Lees meer

Minder Koolhydraten niet alleen om af te vallen

Zeg koolhydraatarm of LowCarb en de meeste mensen denken aan 'Atkins', aan afvallen en geen brood eten. Ze denken vaak ook dat LowCarb eten eigenlijk ongezond is! Dat is onterecht want koolhydraatarm kan een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van alle...

Lees meer

Praktische tips om Minder Suiker te eten

Nu er steeds meer bewijs is dat we te veel suiker eten en dat we daar dik en ziek van worden, bedenken deskundigen ook steeds meer trucjes om het eten van te veel suiker tegen te gaan. Een verslaggeefster van het Amerikaanse CBS News zocht samen met een diëtiste naar...

Lees meer

Aantal mensen dat insuline nodig heeft verdrievoudigd

Experts wijzen op een gevaarlijke ontwikkeling die samenhangt met de wereldwijde obesitasepidemie. Uit een Engels onderzoek blijkt dat sinds 1991 drie keer zoveel mensen insuline nodig hebben. Het gaat vooral om mensen met diabetes type 2. Het krijgen van diabetes...

Lees meer

Low-carb eten vormt basis voor dieetrichtlijnen in Zweden

Zweden is het eerste Westerse land dat low-carb voeding als basis gaat gebruiken voor dieetrichtlijnen bij mensen met obesitas. Een comité van Zweedse experts heeft twee jaar lang 1600 onderzoeken bestudeerd over de beste manier om af te vallen. In het rapport van de...

Lees meer

Veronica woog ruim 200 kg en is nu gezond en slank!

Lowcarb eten ongezond, moeilijk vol te houden en niet effectief? Onzin, vindt Veronica Spriggs. En zij kan het weten want door koolhydraatarm te eten ging ze van maar liefst ruim 225 kilo (!) naar een fit, gezond en slank lijf.

Lees meer

Eiwit in spinazie en eieren vergroot reactievermogen

Tyrosine, een van nature voorkomend eiwit in onder andere spinazie en eieren, vergroot het reactievermogen, zo blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam. Uitkomsten van het Nederlandse onderzoek laten zien dat tyrosine...

Lees meer

Suiker grootste veroorzaker obesitas en diabetes

Over de hele wereld lijden momenteel meer mensen aan obesitas dan aan honger. Dat is een historisch dieptepunt. Volgens een nieuw Zwitsers onderzoek gelooft meer dan 90 procent van artsen wereldwijd dat suiker dé grote boosdoener is. In 2050 drie keer zoveel diabeten...

Lees meer

Lidl UK vervangt snoep bij kassa’s door fruit en noten

Uit een eerder onderzoek van de supermarkt kwam naar voren dat 70 procent van alle ouders last heeft van om snoep bedelende kinderen als ze in de rij bij de kassa staan. Twee derde van de ouders bekende het gejengel van hun koters niet te kunnen weerstaan en het snoep...

Lees meer

LowCarb dieet ook op lange termijn succesvol en gezond

Dat koolhydraatarm eten erg geschikt is om (blijvend) af te vallen en bovendien erg gezond is, wordt door steeds meer wetenschappers onderschreven. Deskundigen bevestigen nu dat een koolhydraatarme eetstijl, afgewisseld met gezonde mediterrane voeding, ook goed werkt...

Lees meer

Suiker is het nieuwe roken

In een bakje yoghurt met 0% vet zitten 5 suikerklontjes, in een Starbucks caramel Frappuccino 11 klontjes en in een klein flesjes Yakult 2,5 klontje. Ongemerkt krijgen we ladingen suiker binnen. En dat terwijl er meer en meer bewijs komt, dat suikerconsumptie...

Lees meer

Rihanne (29) eindelijk weer fit, energiek en vrolijk

Rehanna (29) is nu een fitte, vrolijke, jonge vrouw. Maar haar leven lang heeft ze met overgewicht gekampt, ook al was ze van kinds af aan veel in beweging en zette haar moeder 'gezond' eten op tafel. In een blog, waarin ze haar inspirerende verhaal doet, vertelt...

Lees meer

Slanke fitte marathonloper door Minder Koolhydraten

En dat allemaal vrij simpel: dat is het lowcarb-succesverhaal van Mark. Toen hij achter in de veertig was, leed hij aan obesitas en had hij een enorm hoge bloeddruk. Doordat hij minder koolhydraten ging eten (eerst een beetje en toen steeds rigoureuzer) raakte hij...

Lees meer

Meer vet eten kan je leven redden

Vetarme diëten zijn geen oplossing voor de obesitasepidemie, maar lijken daar juist aan bij te dragen. Dat stelt Daniela Drake, een gerenommeerde internist die geregeld over voeding en diëten schrijft voor de Amerikaanse krant The Daily Beast. Internist kiest voor...

Lees meer

Cameron Diaz en Christina Aguilera zweren bij lowcarb eten

De Amerikaanse superster Christina Aguilera heeft menigeen versteld doen staan door in een jaar tijd maar liefst 25 kilo af te vallen. Nu wordt duidelijk hoe ze dat resultaat heeft bereikt; door het beoefenen van yoga, het toepassen van Reiki én door lowcarb te eten....

Lees meer

Rottende hersenen en verwoestende ziektes door koolhydraten

Zelfs door het eten van zogenaamde 'goede' koolhydraten rotten onze hersenen en lopen we het risico ziektes als dementie te krijgen. Ook dragen koolhydraten bij aan het ontwikkelen van depressie, epilepsie en hoofdpijn. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse neuroloog...

Lees meer

Consumenten bewuster van koolhydraten door Atkinsdieet

Dankzij het nog steeds populaire Atkinsdieet zijn consumenten 'koolhydraatbewuster' en is het aantal nieuwe koolhydraatarme producten in Europa de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van het wereldwijd toonaangevende onderzoeksbureau Mintel. De...

Lees meer

Langer leven door noten eten

Mensen die zeven keer per week een handjevol noten eten lopen minder risico om jong te sterven. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat werd gedaan aan Harvard University. De opmerkelijke resultaten werden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. De...

Lees meer

Robin heeft nu normale bloedwaardes en cholesterol

Robin Nixon, computerdeskundige en bestsellerauteur, eet sinds vier maanden Low Carb. Op zijn site beschrijft hij het wonderlijke resultaat: 'Ik ben van diabeet naar niet-diabeet gegaan, ik verlies snel gewicht en mijn cholesterol is bijna weer op een gezond niveau.'...

Lees meer

Te weinig eiwitten zetten aan tot meer eten

Onze honger naar eiwitten is zo krachtig dat we geneigd zijn te blijven eten totdat we de juiste hoeveelheid eiwitten binnen hebben, zélfs al dat betekent dat we veel meer eten dan nodig is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Charles Perkins Centre van de...

Lees meer

Low carb dieet kan kanker bestrijden volgens medici

Door weinig koolhydraten te eten, krijgen kankercellen in ons lichaam minder kans. Het is algemeen bekend dat lichaamscellen zowel glucose als vet gebruiken, maar kankercellen gedijen alleen op glucose en kunnen niet overleven op ketonen (die vrijkomen als ons lichaam...

Lees meer

Dementie veroorzaakt door koolhydraten

Bang om (ooit) dement te worden? Dat lijkt niet nodig. Alzheimer wordt in zijn geheel veroorzaakt door het eten van koolhydraten, en dus kun je zelf het verschil maken. Dat beweert topneuroloog en auteur van het boek Grain Brain, David Perlmutter. De beroemde...

Lees meer

Mogelijk transvetverbod in VS

Er komt mogelijk een verbod op transvetten in voeding in heel de VS. Voedselautoriteit FDA heeft geconcludeerd dat transvetten niet veilig voor het menselijk lichaam zijn. Volgens de commissaris zou een ban 7.000 doden per jaar in de VS kunnen schelen. ' Transvetten...

Lees meer

Roomboter is gezonder dan margarine!

Roomboter is gezonder én lekkerder dan (cholesterolverlagende) margarine. Dat concludeert dr. John Briffa (auteur van 'Butter and your heart: The Facts') in een artikel in de Times. Hij benadrukt dat we ons niet langer moeten focussen op het effect van verzadigd vet...

Lees meer

Kim Kardashian noemt LowCarb ‘godsgeschenk’

Realityster Kim Kardashian, die zo'n 20 kilo verloor door heen LowCarb dieet te volgen, spreekt van een 'godsgeschenk'. Het kostte haar veel moeite om de zwangerschapskilo’s te verliezen, na de geboorte van dochertje North. Maar een LowCarb dieet bood uitkomst. 'Het...

Lees meer

Ook topsporters zweren bij low-carb dieet

De opvatting dat je koolhydraten moet stapelen vóór een langduurtraining is bij veel sporters bekend. Maar steeds meer atleten maken een radicale omslag en zweren juist bij een koolhydraatarm, vetrijk dieet. Fitnessexpert en triatleet Ben Greenfield is een van hen....

Lees meer

Risico wondcomplicaties groter bij hoge bloedsuikers

Mensen met een hoge bloedsuikerspiegel hebben mogelijk een veel grotere kans op ernstige wondcomplicaties na een operatie om chronische wondzweren (als gevolg van diabetes) te dichten. Dat wijst een nieuwe, klein opgezette studie uit. De verrassende resultaten...

Lees meer

Kim Kardashian verloor 18 kilo met het Atkinsdieet

Realityster Kim Kardashian (bekend van de tv-show Keeping Up With The Kardashians) heeft menig medium in binnen- en buitenland afgelopen week beziggehouden. Simpelweg door een foto van haar slankere figuur met haar 18 miljoen Twitter-volgers te delen en te laten...

Lees meer

Realityster is gek op Atkinsdieet

Realityster Kim Kardashian viel na haar zwangerschap razendsnel af door het Atkins-dieet. Ze is er gek op. Volgens de Atkins-vertegenwoordiger heeft Kim vooral veel vis, dun gesneden rundvlees, bladgroente, broccoli, spinazie, noten, avocado's en olijfolie genuttigd....

Lees meer

Advies aan obesitaspatiënten: ‘Eet vet, veel vet’

We zouden alles over wat we hebben geleerd over het eten van vet en koolhydraten nog eens goed moeten overdenken. Niet koolhydraten zijn goed voor ons, maar juist vet en proteïnen. En een hoog cholesterol is zo erg nog niet. Dat is de boodschap in ‘Cholesterol...

Lees meer

13 keer meer suiker in fruitsapje dan in donut

Fruitsapjes en frappucino's lijken ongevaarlijk voor onze gezondheid, maar dat is niet juist. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat de beide drankjes veel meer suiker bevatten dan geglazuurde donuts. Daarover schrijft de Daily Mail. 22 suikerklontjes in glas rode...

Lees meer

Eet je huid mooier

Een mooie, zuivere huid? Vermijd suiker en eet voedsel dat je bloedsuikerspiegel laag houdt. Dat benadrukken verschillende voedingsdeskundigen in een artikel van The Washington Post. ‘Je bent écht wat je eet,’ zegt Meagen McCusker, specialist op het gebied van...

Lees meer

Roep om beter advies over suiker

Volgens nieuw onderzoek wordt suiker direct gelinkt aan ziektes als diabetes, kanker en Alzheimer. Onderzoeker dr. Robert Lustig (expert op het gebied van kinderobesitas aan de University of California) benadrukte in een interview: ‘Suiker bevat alleen calorieën, maar...

Lees meer

Afvallen met koolhydraatarm dieet effectiever en gezonder

Een recente studie heeft opnieuw aangetoond dat een koolhydraatarm dieet, zoals het Atkinsdieet, niet alleen sneller tot betere resultaten leidt dan een vetarm (calorie-arm) dieet, maar dat het ook net zo veilig is als een vetarm dieet, ondanks de hogere vet-inname....

Lees meer

Suiker verhoogt risico op hartfalen aanzienlijk

Onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen toont aan dat zelfs een iets hoger niveau van glucose in het bloed het risico op hartfalen aanzienlijk verhoogt, ook bij mensen zonder diabetes is een verhoogde bloedsuikerspiegel gevaarlijk. De resultaten verbaasde het...

Lees meer

Excuus voedingsdeskundigen op zijn plaats

We eten teveel koolhydraten en gaan verkeerd om met vetten. We worden dik van teveel koolhydraten en niet van vet. Ons menu zou weer grotendeels gebaseerd moeten worden op groenten en fruit, aangevuld met vis en vlees. Ook verzadigd vet blijkt dan geen probleem meer,...

Lees meer

Stel dat het Allemaal één Grote, Vette Leugen is geweest?

Eerst maken ze Robert Atkins, auteur van de grootste bestseller ooit (Dr. Atkins’ Dieetrevolutie en Dr. Atkins’ Nieuwe Dieetrevolutie) 30 jaar lang belachelijk en beschuldigen hem van kwakzalverij en bedrog, om dan te ontdekken dat Dr. Atkins aldoor gelijk heeft...

Lees meer

Celvernieuwing door Atkinsdieet

Atkins-dieet stimuleert celvernieuwing, waardoor bacteriële en virale infecties kunnen worden tegengegaan, zou blijken uit onderzoek. Uit dit langlopend onderzoek lijkt men te kunnen concluderen dat het principe van ketose, wat bij Atkins zeer belangrijk is, ervoor...

Lees meer

Rood servies vermindert eetlust

Kleur kan ons op alle fronten beïnvloeden. Naar nu uit onderzoek blijkt, heeft kleur ook invloed op het consumptiepatroon. Wie van rood servies eet en uit roodgekleurde glazen/bekers drinkt eet en drinkt minder, concludeerden Duitse en Zwitserse wetenschappers na...

Lees meer

Vaker kanker door overgewicht

In Amerika rapporteren specialisten dat steeds minder mensen sterven door kanker, maar dat artsen wel steeds vaker patiënten zien met een soort kanker die verband houdt met overgewicht, inclusief pancreas- en nierkanker. Terwijl borstkankerpatiënten langer leven,...

Lees meer

Voeding beïnvloedt hersenomvang

Dat transvetten slecht zijn voor hart en bloedvaten en cholesterol verhogen, was al bekend. Nu zijn er echter duidelijke aanwijzingen, dat ze ook de cognitieve functies aantasten. Onder andere zou een verhoogd risico op Alzheimer worden veroorzaakt door transvetten....

Lees meer

Extra eiwitten helpen bij afvallen

Extra eiwitten in de voeding, zoals bij het Atkinsdieet, kunnen helpen om gewicht te verliezen. Bovendien verbetert een dieet met meer eiwitten de verhouding tussen vet en spierweefsel. In een kleine studie onderzochten wetenschappers 61 vrouwen met overgewicht of...

Lees meer

Invloed koolhydraten op borstkanker

“Zetmeel kan het risico op de terugkeer van borstkanker vergroten”, zo heeft de de American Association for Cancer Research bekend gemaakt op een symposium in december 2011. Zetmeel is net als suiker een koolhydraat, en zit onder meer in pasta, brood, tarwe,...

Lees meer